artikel

Klaas Puul krijgt vriesinstallatie-bestendige kunststof pallet

Warehousing

Klaas Puul krijgt vriesinstallatie-bestendige kunststof pallet

Schiphorst implementeerde een vriesinstallatie-bestendige kunststof pallet bij Klaas Puul. Deze pallet is vervaardigd uit HDPE met een additief die de pallet geschikt maakt voor extreme vrieskou.

– tekst aangeleverd door leverancier –

 

Klaas Puul is één van Nederlands grootste producenten die garnalen en ander zeebanket vanuit de gehele wereld in Europa brengt. De garnalen worden verwerkt in Volendam en Edam. Na het verwerkingsproces gaan de garnalen meteen in de eindverpakking. In deze eindverpakking werden de garnalen tot voorheen op houten pallets in de vriezer geplaatst. De houten pallets rouleerden zowel binnen het productie- als logistieke proces. In het kader van kwaliteitszorg en verantwoord ondernemen heeft Klaas Puul besloten om over te stappen op kunststof pallets op basis van de volgende argumenten: kunststof pallets zijn splinter- en spijkervrij, hygiënisch, duurzaam, milieuvriendelijk en goed te reinigen.

Het vinden van de juiste pallet bleek gecompliceerd. Voor het vriezen heeft Klaas Puul (destijds in 2002) als eerste bedrijf in Europa gekozen voor een CO2 gekoelde vriesinstallatie. De pallets worden hierin (vaak voor lange perioden) aan diepe vrieskou blootgesteld. Een gestandaardiseerde kunststof pallet is hier niet goed tegen bestand en zal dan ook snel kapotgaan in zo’n koude omgeving.

 

Als basis voor de oplossing heeft Schiphorst gekozen voor de heavy pallet, model IP-0022R. Dit is een robuuste pallet die geschikt is voor hoog-rotatief gebruik in logistiek omgevingen. Normaliter wordt deze pallet geproduceerd uit polypropyleen (PP), op zich een sterke kunststof, maar niet geschikt voor dergelijke koude omgevingen. Voor deze speciale toepassing is gekozen voor het materiaal High Density Polyetheen (HDPE) met een specifiek voor deze toepassing toegevoegd additief. Het resultaat mag er zijn, vinden ze bij Klaas Puul: een zeer sterke pallet die zonder dure toevoegingen zoals metaalversterking toch geschikt is om intensief te worden gebruikt in zeer koude omgevingen.

 

Overige voordelen die deze pallet biedt;

  • perforatie: de perforatie in het dek is dusdanig vormgegeven dat de pallet eenvoudig aangepakt kan worden, de medewerkers van Klaas Puul hebben dit als positief beoordeeld ten aanzien van andere pallets in de markt.
  • extra dikke klossen: in tegenstelling tot bij andere heavy pallets zijn de klossen/poten van de IP-0022R uitgevoerd in een dubbele laag. Dit voorkomt scheuren bij gebruik van de pompwagen.
  • uitgevoerd met 12 antislipnoppen. Deze anti-slip noppen bieden zowel aan de bovenzijde grip aan de lading als aan de onderzijde grip aan de heftrucklepels.

 

Advies vanuit Klaas Puul: “Wanneer u over gaat tot de aanschaf van kunststof pallets, staat u dan niet alleen stil bij de voor hand liggende eigenschappen als het draagvermogen en en de uitvoering, maar informeer ook welke eigenschappen het materiaal heeft en hoe doordacht de constructie van de pallet is. Dit zijn belangrijke eigenschappen die de levensduur van de pallet bepalen.”

Reageer op dit artikel