artikel

Herbert van de Wiel: ‘Stel lijst met criteria samen

Warehousing

Herbert van de Wiel: ‘Stel lijst met criteria samen

In het begin van dit jaar nam Heijmans Materiaal Beheer uit Rosmalen vier nieuwe heftrucks van het merk Jungheinrich in gebruik. Het waren elektrische trucks die werden aangeschaft ter vervanging van machines op LPG. Met de nieuwe heftrucks wil het bedrijf de CO2-emissie en de exploitatiekosten reduceren. De aflevering van de trucks verliep op ­rolletjes: precies volgens planning.


Uit: Logistiek Magazine maart

Wat was het plan?

Heijmans Materieel Beheer is het onderdeel van bouwbedrijf Heijmans dat de uitgifte en het onderhoud verzorgt van machines en materialen die worden gebruikt bij de projecten van het concern. Heijmans Materieel Beheer is gesitueerd in Rosmalen waar het grootste gedeelte van de materialen ligt opgeslagen. Het laden en lossen hiervan werd tot voor kort uitgevoerd met tien heftrucks. Door efficiënter te plannen en de logistiek anders in te delen kon dit aantal worden teruggebracht tot zeven machines. Van de overblijvende heftrucks werden vier exemplaren op LPG recentelijk vervangen door elektrische machines van het merk Jungheinrich.

Waarom deze keuze?
Bij de keuze voor elektrische trucks speelde het duurzaamheidsprogramma van Heijmans een belangrijke rol. Door over te stappen op elektrische machines wil Heijmans Materiaalbeheer de CO2-uitstoot verder terugdringen. Door tegelijkertijd gebruik te maken van groene stroom kan er in de toekomst zelfs CO2-neutraal worden gewerkt. Vanwege de goede eerdere ervaringen met Jungheinrich koos Heijmans opnieuw voor machines van dit merk. Drie machines werden geleased, één machine werd gekocht, omdat dat prijstechnisch interessanter was. Voor alle vier machines sloot Heijmans Materiaal Beheer fullservice onderhoudscontracten af.

Op tijd geleverd?
De machines werden ongeveer twee maanden na bestelling precies volgens afspraak geleverd. Prettig was dat de trucks compleet (dus inclusief vorken en andere accessoires) werden geleverd en direct inzetbaar waren. Levering vond plaats vlak voor de kerst van 2012. Vanaf de eerste week van januari worden de machines ingezet.

Tip van…Herbert van de Wiel
“Wij hebben van tevoren heel goed nagedacht over de criteria waaraan de machines moeten voldoen. Vervolgens hebben we Jungheinrich gevraagd de heftrucks die daarbij het beste passen uit te zoeken. Jungheinrich heeft hier vervolgens een halve dag rondgelopen, onze activiteiten bekeken en een advies op maat gegeven. Dat hebben ze erg zorgvuldig gedaan. Ieder situatie is anders. Daarom denk ik dat het voor ieder bedrijf belangrijk is van tevoren precies in kaart te brengen wat voor machines precies nodig zijn. Andere tip is dat het natuurlijk altijd mogelijk is om over de prijs te onderhandelen. Die hangt namelijk ook voor een belangrijk gedeelte af van de extra’s die je wilt hebben en het soort onderhoud waarvoor je kiest.”

 

Wie: Herbert van de Wiel
Waar: Heijmans Materieel Beheer, Rosmalen
Wat: 1 Jungheinrich ­heftruck, type EFG S30; 2 Jungheinrich ­heftrucks, type EFG 550; 1 Jungheinrich heftruck, type TFG 670
Wanneer: januari 2013

Reageer op dit artikel