artikel

Jos Gipmans: “Luister naar chauffeurs die met heftrucks werken”

Warehousing

Jos Gipmans: “Luister naar chauffeurs die met heftrucks werken”

Eind vorig jaar nam Gipmans Planten, opkweekbedrijf voor jonge groenteplanten, twee nieuwe heftrucks in gebruik. Ze waren nodig ter uitbreiding van het bestaande machinepark. Directeur Jos Gipmans van het familiebedrijf vertelt dat er twee elektrische heftrucks van het merk Linde zijn aangeschaft. Ze werden geleverd door Motrac Intern Transport.

Gipmans Planten is gesitueerd in Venlo. Daar kweekt het bedrijf vanuit zaad groetenplanten. De jonge planten worden geleverd aan professionele tuinders, die de verdere groei en oogst van de planten verzorgen. In Venlo werken ongeveer 100 mensen bij Gipmans Planten, een aantal dat in de piekperioden november-januari en maart- juni verdubbelt door de inzet van tijdelijke werknemers. Het bedrijf beschikt over 24 heftrucks, waarmee de werkzaamheden worden ondersteund. Deze machines worden met name in de kwekerij ingezet voor het interne transport van plantenkwekersfusten met zaad en/of jonge planten. Vorig jaar schafte Gipmans Planten twee nieuwe heftrucks aan. Het ging om twee elektrische Lindes E2/600H, die werden gekocht bij de firma Motrac Intern Transport uit Almere.


Waarom deze keuze?

Tijdens de piekperioden huurt Gipmans altijd extra heftrucks in. De laatste jaren waren daar ook machines van het merk Linde bij. De heftruckchauffeurs waren daar altijd razend enthousiast over vanwege het bedieningsgemak en de grote wendbaarheid. Gipmans had eerder al 14 elektropallettrucks aangeschaft bij Motrac. Gezien het prettige contact met deze leverancier, de goede service en de wens tot diversificatie van de heftruckvloot werd daarom eerder al besloten twee Linde heftrucks aan te schaffen en nu kwamen er van dat merk opnieuw twee bij. Het komende jaar gaat Gipmans bijhouden of de onderhoudskosten van de nieuwe machines afwijken van de bestaande heftruckvloot. De uitkomst daarvan wordt meegewogen bij toekomstige aankoopbeslissingen van nieuw materieel. Gipmans koos heel bewust voor elektrische heftrucks in plaats van machines met verbrandingsmotoren. Duurzaamheid staat bij het bedrijf namelijk hoog in het vaandel. Daarnaast zijn de kassen waarin de planten worden gekweekt dermate goed geïsoleerd dat verbrandingsmotoren een negatief effectief hebben op de  groei van de planten door de uitstoot van CO.

Nog bijzonderheden?

De machines hadden geen specifieke aanpassingen nodig voor de wijze waarop ze worden ingezet. Gipmans heeft wel één van de twee trucks laten uitrusten met dubbele vorken, zodat deze omvangrijkere volumes kan vervoeren. De heftrucks moeten namelijk vooral volume kunnen transporteren, het hefvermogen van de trucks is van ondergeschikt belang.


Op tijd geleverd?

In september 2012 werd de definitieve aankoopbeslissing genomen, waarna de levering in november plaatsvond. Het contact met de leverancier is prettig verlopen en alle afspraken zijn precies volgens afspraak nagekomen.


Tip van…Jos Gipmans

“Proefondervindelijk hebben we vastgesteld dat de verschillen tussen de verschillende soorten heftrucks groot zijn. Daarom denk ik dat het bij de aankoop van dit soort machines heel belangrijk is goed te luisteren naar de mensen die ermee moeten werken. Zij moeten er namelijk dagelijks mee werken en als ze dat met plezier doen, verrichten ze hun werkzaamheden een stuk gemotiveerder. Daarnaast kiezen wij er altijd voor om trucks te kopen in plaats van te leasen. We zijn namelijk een familiebedrijf met erg betrokken medewerkers. Dat betekent onder andere dat ze erg zorgzaam met het materieel omgaan. Dit resulteert in een lange gebruiksduur van de machines, waardoor het interessanter is ze te kopen dan te leasen.”

 

De aflevering

Wie:                 Jos Gipmans

Waar:              Gipmans planten, Venlo

Wat:                2 Linde heftrucks E20/600H, serie 387

Wanneer:        november 2012

Reageer op dit artikel