artikel

Logistiek vastgoed crisisproof en het ‘Oranje’ van Timberland

Warehousing

Logistiek vastgoed crisisproof en het ‘Oranje’ van Timberland

De logistiek vastgoedmarkt haalt dit jaar, in tegenstelling tot de woning- en kantorenmarkt, een ruime voldoende in het kerstrapport. De opnamecijfers in de logistieke hotspots stemmen tot tevredenheid en de bezettingsgraad van dc’s die logistiek vastgoedontwikkelaars in beheer hebben is naar behoren. Op het vlak van warehouse-innovaties onderscheidde Timberland zich met het goods-to-man systeem van Kiva. Ook waren er emoties bij Fred Bokhorst toen hij met zijn i-Collector de Logistica Award won.


Traditioneel kent de logistiek vastgoedmarkt een eindejaarsrally. Zo ook dit jaar want op de valreep zijn nog diverse nieuwe (huur)overeenkomsten, huurverlengingen, aankopen en overeenkomsten voor nieuwbouw van distributiecentra gesloten. Zo kondigde Black & Decker aan dat het 6.920 vierkante meter magazijnruimte huurt van DHG (David Hart Groep) in het multimodale distributiecentrum Distripark Sittard in Born.
Datzelfde DHG verlengde met logistiek dienstverlener Ter Haak de huurovereenkomst van bijna 20.000 vierkante meter magazijnruimte voor de duur van 7,5 jaar in het eveneens multimodale distributiecentrum Afrikahaven in Amsterdam.

Eén procent leegstand
Ook het Rotterdamse ProDelta liet van zich horen met nieuwe huurovereenkomsten met drie bestaande huurders op Distripark Halfweg. 10.000 vierkante meter betreft nieuwe, langjarige huurovereenkomsten. Bij de resterende 23.600 vierkante meter gaat het om langjarige verlengingen. De logistiek vastgoedontwikkelaar laat dan ook trots weten dat haar internationale vastgoedportefeuille van 500.000 vierkante meter logistiek vastgoed dit jaar een leegstand kent van minder dan een procent leegstand.

Prologis Park Tilburg DC4 volledig verhuurd
Van een andere orde is Prologis dat afgelopen week wist te melden dat het in zijn eigen zogeheten Prologis Park Tilburg DC4 in totaal 50.200 vierkante meter heeft verhuurd. Ingram Micro verlengde het bestaande huurcontract van 13.500 vierkante meter en breidde de overeenkomst gelijk ook uit met huur van nog eens 23.400 vierkante meter aan opslagruimte.
Het tweede contract in Tilburg van Prologis, dat in september al constateerde dat de vraag naar logistiek vastgoed dit jaar groeide, betrof een huurovereenkomst van 13.300 vierkante meter met een niet nader genoemde online retailer op het gebied van consumentenelektronica. Met deze overeenkomsten is Prologis Park Tilburg, zo meldt de Amerikaanse logistiek vastgoedgigant, volledig verhuurd.


Tesla: EDC in Tilburg

Een opmerkelijke deal was de recente aankondiging van het Amerikaanse Tesla dat zijn elektrische auto’s vanaf volgend jaar vanuit een bestaand distributiecentrum op logistiek bedrijvenpark Vossenberg in Tilburg voor Europa gaat distribueren.

A-Ware verhuist naar Almere
In een veel noordelijker gelegen logistieke hotspot wist Almere onlangs ook eindelijk eens een succesje te melden met de aankondiging dat logistiek dienstverlener A-Ware Food Group in 2013 zijn intrek neemt in het voormalige distributiecentrum van het begin dit jaar failliet verklaarde Black Box Logistics (BBL).

Van Rooijen koopt voormalig C1000 dc
Dat bestaande distributiecentra nog lang niet zijn afgeschreven, bewijst ook Van Rooijen Logistiek dat onlangs in Eindhoven een distributiecentrum kocht dat tot 2009 in gebruik was door Schuitema (het huidige C1000). Het dc heeft een oppervlakte van circa 45.000 vierkante meter en beschikt over een spooraansluiting naar RTE (Rail Terminal Eindhoven). Eerder dit jaar heeft C1000 het dc korte tijd in gebruik gehad tijdens een grootscheepse bieractie waarin werd gestunt met drie kratten halen, twee betalen.

WDP smaakmaker van 2012
De echte grote smaakmakers op de logistiek vastgoedmarkt van dit jaar zijn (wederom) WDP, Rhenus en opmerkelijk Venray. Na de vastgoedportefeuille van Wereldhave in 2011 wist WDP de markt wederom te verrassen met de overname van de Lakeside Portefeuille van bouwbedrijf Van de Ven uit Veghel die een waarde vertegenwoordigt van 105 miljoen euro. In deze portefeuille zitten acht hoogwaardige distributiecentra waaronder die van V&D in Nieuwegein, Mosa in Maastricht en Kuehne + Nagel in Veghel. WDP baarde onlangs nog een keer opzien door het bestaande distributiecentrum van Pon in Barneveld over te nemen voor 26 miljoen euro.

Rhenus campus in Tilburg
Logistiek dienstverlener Rhenus breidde dit jaar zijn logistieke campus op Kraaiven in Tilburg gestaag uit met een nieuw dc van ruim 18.000 vierkante meter, bedoeld voor de groeiende contract-activiteiten op het gebied van e-commerce logistiek. De totale magazijn capaciteit Rhenus in Tilburg komt met deze laatste uitbreiding op ruim 100.000 vierkante meter uit.
Hiermee is de expansiedrift van Rhenus nog niet gestild want op Ekkersrijt in Son en Breugel onder de rook van Eindhoven is de logistiek dienstverlener na de zomervakantie gestart met de bouw van een distributiecentrum met een omvang van 55.000 vierkante meter. Het pand word in februari 2013 opgeleverd.

Revival van hotspot Venray
Venray verdient naast WDP en Rhenus dit jaar ook absoluut een pluim. Wethouder Jan Loonen, die toch in de schaduw opereert van wethoudercollega Stephan Satijn in het naburige ‘grote Venlo, wist dit jaar achtereenvolgens aansprekende bedrijven als Microsoft, Philips en Sligro aan te trekken. Philips vestigt een distributiecentrum op bedrijventerrein De Blakt dat dienst zal doen voor de opslag en distributie van consumer lifestyle producten. Deze operatie, zo benadrukt Philips, is overigens wel uitbesteed aan een logistiek dienstverlener.
Hetzelfde geldt voor Microsoft dat de warehousing-activiteiten heeft ondergebracht bij Ceva Logistics. De reden voor de verhuizing is dat Microsoft noodgedwongen moest vertrekken uit Duitsland als gevolg van allerlei patentrechtconflicten. Venray werd door het Amerikaanse bedrijf uitgekozen als toevluchtsoord.
Horecagroothandel Sligro vestigt zich eveneens op De Blakt met een nieuw distributiecentrum van 30.000 vierkante meter. Het nieuwe pand moet eind september 2013 in gebruik zijn.

Sterk stijgende opnamedynamiek
Vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL) is verrast dat de logistiek vastgoedmarkt het dit jaar relatief goed heeft gedaan. “De verwachting was dat de vraag naar bedrijfsruimte en met name naar logistiek vastgoed in 2012 zou dalen”, aldus de researchers van JLL in het onlangs verschenen rapport Dutch Real Estate Market Bulletin 2012.
Volgens deze rapportage blijkt dat het totale opnamevolume op de Nederlandse bedrijfsruimtemarkt, waar logistiek vastgoed in de eerste helft van dit jaar vergelijkbaar was met die van 2011, kwam uit op bijna 1,4 miljoen vierkante meter vloeroppervlak. Met een toename van circa 31 procent ten opzichte van het opnamevolume in de eerste helft van 2010 is er zelfs sprake van een sterk stijgende opnamedynamiek.

Geen grijze muis meer

De opnamedynamiek over het afgelopen halfjaar concentreerde zich volgens JLL evenals het aanbod in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant. Gezamenlijk namen deze drie provincies in de eerste helft van dit jaar circa 53 procent van het totale opnamevolume voor hun rekening. Al met al kan de logistiek vastgoedmarkt terugkijken op een relatief goed verlopen 2012. Joost Uwents, CEO van WDP, sloeg de spijker dan ook op zijn kop door in een interview in het december nummer van Logistiek Magazine te stellen dat logistiek vastgoed binnen de vastgoed al lang niet meer de grijze muis is die het ooit was.

Oranje legioen van Timberland
Ondanks de positieve ontwikkelingen op het gebied van de bouw en verkoop van distributiecentra viel het binnen de dc’s qua innovaties op het gebied material handling wat tegen. Positieve uitschieter is het goods-to-man orderpick robotsysteem van Kiva Systems in het Europese distributiecentrum van Timberland in Almelo. Het Oranje legioen dat voor het eerste operationeel is in Europa bij Timberland bestaat uit 130 ‘agv-achtige robots’ die in een onbemand gebied rondrijden en een stelling met daarin dozen, zogeheten pods, kan optillen en deze vervolgens bij een orderpickstation afleveren.

Automatische Lagen Pickers van K+N
Een andere hoogstandje vormde het highbay warehouse van Kuehne + Nagelop logistiek bedrijvenpark Lage Weide in Utrecht, waar de logistiek dienstverlener de warehousingactiviteiten verzorgt voor Pepsico, bekend van Duyvis, Lays, Quaker, Snack a Jacks en Smiths. Het dc kent een hoge mechanisatiegraad en Kuehne + Nagel maakt in het pand dankbaar gebruik van een in eigen beheer doorontwikkelde Automatische Lagen Pickers (ALP) die gemechaniseerd orders te picken in aantallen van complete lagen met dozen. “Het is de bedoeling dat ze na de testfase twee- tot driehonderd lagen met dozen per uur kunnen –verwerken. We zijn nu nog de grijpprogramma’s aan het inregelen, zodat wordt voorkomen dat vooral de lagen met lichte dozen bij het klemmen niet worden beschadigd. Bovendien komt het ook voor dat de dozen verlijmd zijn, waardoor de ALP ze als het ware eerst zachtjes los moet schudden bij het grijpen.”, stelde Tim Beckmann, Director Contract Logistics bij Kuehne + Nagel, in een interview in het septembernummer van Logistiek Magazine.

Autostore voor Swisslog en Lalesse
Tijdens de CeMAT in 2011 maakte Hans Niels van Lalesse trots bekend dat zijn bedrijf de rechten heeft verworven voor de verkoop van het Noorse magazijnsysteem AutoStore van Jakob Hatteland. Datzelfde gold ook voor Swisslog dat de wereldwijde rechten verwierf op de verkoop van dit systeem dat door Niels werd betiteld als een van de beste innovaties op material handling gebied in de afgelopen jaren.
Die belofte blijkt de Autostore ook waar te maken want onlangs maakte Lalesse trots bekend dat het Belgische sportmerk Patrick als eerste bedrijf in de Benelux gebruik maakt van dit magazijnsysteem. De logistiek dienstverlener van Patrick zet dit compacte opslag- en orderpicksysteem in voor itempicking in het magazijn in Oudenaarde. Begin volgend jaar zal Patrick AutoStore volledig inzetten voor de distributie van sportwinkels in heel Europa.

Swisslog bleef overigens niet achter want in mei implementeerde het bedrijf de Autostore bij papierfabriek Antalis in Zwitserland. Ook is Swisslog vergevorderd met de implementatie van dit magazijnsysteem bij een niet nader genoemde klant in het noorden van het land.

Siemens neemt afscheid van material handling
Dit jaar werd er ook afscheid genomen van Siemens dat jarenlang wereldwijd een vooraanstaande rol binnen de material handling sector. Het Duitse technologieconcern zette onlangs zijn laatste activiteiten op het gebied van bagageafhandeling- en post- en pakketsorteersystemen in de etalage.

Emoties bij Logistica Award winnaar
Tot slot waren er ook veel emoties en tranen dit jaar bij de uitreiking van de Logistica Award tijdens de eerste dag van de Logistica-beurs afgelopen november. De emoties kwamen op het conto van Fred Bokhorst die met zijn i-Collector, een intelligent buffer- en orderverzamelsysteem, deze innovatie-award won. “Het winnen van de Logistica Award is een absolute waardering voor de i-Collector, waar we als bedrijf heel veel jaren en uren aan gewerkt hebben en waar ik zo onderhand mijn hele eigen vermogen in heb gepompt. Alleen al de nominatie bezorgde ons vooraf ook de nodige publiciteit die ik nog nooit eerder heb meegemaakt”, stelde een geëmotioneerde Bokhorst direct na de award-uitreiking.

Reageer op dit artikel