artikel

Geevers Auto Parts kent geen oudejaarshectiek

Warehousing

Geevers Auto Parts kent geen oudejaarshectiek

Nu het einde van het jaar nadert maken veel bedrijven de balans van het afgelopen jaar op. Een onderdeel daarvan is vaak ook het bepalen van de aanwezige voorraad en het vaststellen van de boekwaarde daarvan. Vanwege de omvang voert Geevers Auto Parts, leverancier van auto-onderdelen aan schadeherstelbedrijven, de voorraadinventarisatie uit via cycle counting. Daarom is er bij het bedrijf nauwelijks sprake van oudejaarshectiek.

Geevers Auto Parts is de grootste leverancier van onderdelen aan professionele autoschadeherstelbedrijven in de Benelux. Het bedrijf beschikt over een centraal magazijn in Veldhoven met een oppervlak van 35.000 m2, waar de meest voorkomende onderdelen, van groot tot klein, van 34 verschillende automerken liggen opgeslagen. Deze onderdelen worden binnen 24 uur aan de klanten geleverd, terwijl onderdelen die niet op voorraad vrijwel altijd binnen 48 uur worden bezorgd.

Eén aanspreekpunt voor de levering van onderdelen
Naast een magazijn in Veldhoven beschikt Geevers over ondersteuningspunten in Vianen, Almelo en enkele ondersteuningspunten in België. In totaal werken er ongeveer 120 mensen bij het bedrijf. “Een van onze sterke punten is dat onze klanten slechts één aanspreekpunt hebben voor de levering van onderdelen van verschillende automerken, zegt manager inkoop Bert Lammers. “Dat bespaart hen heel veel administratieve rompslomp en handelingskosten omdat ze de onderdelen anders bij allerlei verschillende leveranciers zouden moeten inkopen.”

Sinds september is Slim4 operationeel
Geevers startte in februari met de implementatie van Slim4, een oplossing voor voorraadplanning en voorraadbeheer van automatiseringsbedrijf Slimstock. “Een goede samenstelling van de voorraad qua soort product en hoeveelheid is voor ons van essentieel belang”, zegt Lammers. “Met Slim4 wilden we onze voorraad verder optimaliseren. We gebruiken het voor voorraadplanning, maandplanning en warehousemanagement. De verwachting was dat we na ongeveer een jaar volledig zouden overstappen op Slimm4, maar bij ons is het pakket al sinds september van dit jaar helemaal operationeel en we zijn er erg tevreden over.”

Nauwkeurige voorraad is belangrijk
Als de jaarwisseling nadert, maken veel bedrijven de balans van het voorgaande jaar op. Vaak breekt er dan een hectische periode aan omdat bijvoorbeeld ook de voorraad geïnventariseerd moet worden. Hierbij wordt gecontroleerd of de geregistreerde voorraadaantallen overeenkomen met de fysiek aanwezige hoeveelheden. Een nauwkeurige voorraad is zowel noodzakelijk vanuit operationeel perspectief als voor het afgeven van een betrouwbare boekwaarde, die dikwijls correspondeert met een groot gedeelte van het werkkapitaal van een bedrijf. Deze cijfers verwerkt de accountant in het jaarverslag en de jaaraangifte.

Cycle counting vanwege de omvang van de voorraad
Geevers voert de voorraadinventarisatie uit via cycle counting. Dat betekent dat delen van de voorraad op regelmatige tijdstippen door het jaar heen worden geïnventariseerd. “Dat is noodzakelijk vanwege de omvang en grote diversiteit van onze voorraad”, zegt Lammers. “Een klassieke eindejaarstelling in bijvoorbeeld één weekend is hier niet mogelijk. Als de cijfers van de voorraadinventarisatie via cycle counting bekend zijn, kunnen we heel snel de voorraadwaarde bepalen. Het is slechts een kwestie van op een knop drukken in Slim4.”

Geen last van oudejaarshectiek
Geevers heeft dus weinig last van de ‘oudejaarshectiek’, waar andere bedrijven vaak wel mee te maken hebben. Het enige verschil tussen december en andere jaargetijden is dat er soms nog bepaalde targets gehaald moeten worden: “Dan zijn er met leveranciers afspraken gemaakt over een kortingspercentage als er een bepaalde hoeveelheid van een onderdeel in één jaar wordt besteld. In december maken we daar een inventarisatie van. Met name bij onderdelen met een hoge omloopsnelheid kan het vanwege die kortingen interessant zijn om er in december nog bepaalde hoeveelheden van bij te bestellen. Tegenwoordig wordt dat aangegeven door Slim4.”

Onderdelen zijn verdeeld in drie categorieën
Bij Geevers zijn de auto-onderdelen onderverdeeld in de categorieën A, B en C. De autoparts die tot categorie A behoren zijn de zogenoemde supercourante onderdelen waar veel vraag naar is en die direct leverbaar moeten zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om bumpers, spatborden en andere carrosserieonderdelen die bij aanrijdingen vaak kapot gaan. Van categorie B is de aanwezige voorraad geringer. Daar is minder vraag naar en dikwijls betreft het onderdelen die pas in een latere fase van het reparatieproces nodig zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om zijwanden, achterdeuren sierlijsten en dergelijke. Naar onderdelen uit categorie C is de vraag nog geringer. Die hebben dikwijls slechts een laag aandeel in het wagenpark omdat ze bijvoorbeeld nog erg nieuw zijn of juist alleen voorkomen bij oude modellen.

Samenstelling van de voorraad is afhankelijk van het seizoen
De hoeveelheden die van een bepaald onderdeel op voorraad worden gehouden, zijn afhankelijk van de categorie waarin dat onderdeel is ingedeeld en het seizoen. “De voorraadniveaus berekent Slim4 uit onze historische gegevens die allemaal in het pakket zijn ingevoerd”, zegt Lammers. “In deze tijd van het jaar merken we dat de samenstelling van onze voorraad verandert. Er liggen nu veel meer bumpers, spatborden en andere carrosserieonderdelen in ons magazijn. Dat komt omdat het aantal aanrijdingen in deze periode van het jaar vanwege de weersomstandigheden veel hoger is. De samenstelling van onze voorraad geeft soms een heel mooi beeld van wat er op het Nederlandse wegennet gebeurt.”

 


Lees hier de nieuwsbrief-special met de top 9 goede voornemens en tips & tricks jaarafsluiting 2012

Reageer op dit artikel