artikel

Verder kijken dan stellingen en heftrucks

Warehousing

Verder kijken dan stellingen en heftrucks

Hoe pak je veiligheid echt integraal aan? Veiligheidskundige Lilian Vos van Jungheinrich vertelt hoe dat in de praktijk werkt.

Het lijkt op het eerste oog misschien vreemd om als leverancier van magazijninrichtingen en heftrucks ook bemoeienissen te hebben met de veiligheid in magazijnen. Niets is minder waar. Jungheinrich krijgt vaak de vraag, ook van niet Jungheinrich klanten, of ze magazijnen willen bekijken en op veiligheid willen checken. Het werd daarom tijd om expertise in huis te halen en iemand aan te stellen die opdrachtgevers met hun veiligheidsvragen op weg helpt.

 

Lillian Vos (22) is sinds mei dit jaar werkzaam als veiligheidskundige bij Jungheinrich. Ze studeerde integrale veiligheidskunde. Naast het adviseren over veiligheid is Vos 1 a 2 dagen in de week werkzaam als keurmeester van magazijnstellingen. Daarnaast maakt ze alle nieuwe informatie en de kennis en informatie die Jungheinrich al heeft op het gebied van veiligheid tot één consistent geheel. Ze fungeert als interne vraagbaak.

 

Hoe ga je te werk?

“Wat ik doe als ik bij bedrijven binnenstap is verder kijken dan alleen de heftrucks en de stellingen. Er zit een sterke relatie tussen die twee. Ik kijk naar het hele magazijn. Hoe gaat het personeel om met de heftrucks en de stellingen. Waar zitten de uitgangen. Aan de hand van mijn bevindingen in het magazijn kom ik tot aanbevelingen en een plan van aanpak. Het implementeren doe ik vaak samen met de klant, maar de verbeteringen kunnen ook door mensen van het bedrijf zelf worden opgepakt. Naast bestaande magazijnen ben ik ook betrokken bij nieuwbouwprojecten, zoals bij Edco in Deurne. Dat wordt een van de grootste distributiecentra van Nederland. Al in het ontwerpstadium kijk ik dan naar de toegangsconcepten voor heftrucks en ik bewaak de veiligheidsconcepten. In dit werk is het vooral veel doen. Het is ook veel opzoeken en delen met anderen. De informatie die je eenmaal hebt opgepikt kun je meermalen gebruiken.”

 

Waar kijk je zoal naar?

“Als ik een ronde loop in een logistiek bedrijf kijk ik niet alleen naar hoe de magazijnstellingen er uit zien, zoals knikken en deuken. Ook kijk in naar de constructie ervan, zitten ze verankerd in de vloer. Verder beoordeel ik tussenvloeren op gaten, kijk ik of er veiligheidsplannen en voorschriften zijn en hoe de ruimtes zijn ingericht waar conveyors en andere machines staan. Hoe zit het bijvoorbeeld met de doorgangen en de voetpaden? En is de acculaadruimte wel een veilige plek en hoe kan deze het best ingericht worden? Ik noteer mijn bevindingen en maak veel foto’s om mensen naderhand te kunnen laten zien wat ik heb geconstateerd.”

 

Hoe borg je veiligheid?

“Ik werk een rapport uit en evalueer mijn bevindingen met het bedrijf. Als ik weer weg ben is het aan het bedrijf om er verder mee te gaan. Ze moeten gaan afspreken wie wat gaat doen en op welke termijn. Soms word ik gevraagd om weer terug te komen om de resultaten te toetsen. In sommige gevallen zie je dan bij een keuring na een jaar dat dezelfde punten zijn blijven staan en dat er bijvoorbeeld alleen de minst gedeukte stellingen zijn vernieuwd. Het voordeel voor de klant is dat wij als Jungheinrich ze niet alleen wijzen op iets wat niet in orde is, maar ook kunnen vertellen wat het kost om het te veranderen. Vervolgens kunnen wij deze veranderingen ook realiseren.”

 

Weten wat Vos in de dagelijkse praktijk het meeste opvalt en wat het raarste is wat ze heeft gezien? Lees dan het volledige interview in de Veiligheidspecial bij de oktober editie van Logistiek Magazine. Daarin geeft Vos ook tips over veiligheid in magazijnen. Neem nu een abonnement.

Reageer op dit artikel