artikel

De Klok Logistics scoort met WMS hosting

Warehousing

De Klok Logistics scoort met WMS hosting

De Klok Logistics heeft een roerige tijd achter de rug. Begin 2008 brandde het warehouse van de logistiek dienstverlener grotendeels af, waarna eind 2010 een faillissement volgde. Met een nieuwe eigenaar, een nieuw pand en nieuwe klanten maar met het bestaande WMS werkt De Klok Logistics nu aan een nieuwe toekomst. Bijzonder is dat de hosting wordt verzorgd door LSP Solutions, zodat de logistiek dienstverlener geen omkijken meer heeft naar hardware en systeembeheer.

– tekst komt van de leverancier –

Hoewel De Klok Logistics al meer dan 65 jaar bestaat, oogt de logistiek dienstverlener als een fris en jong bedrijf. Dat is te danken aan de logistieke ondernemer Remco Vos, die het bedrijf na het faillissement in het najaar van 2010 nieuw elan gaf. De Klok Logistics timmert sindsdien weer aan de weg, getuige de overname van de logistiek dienstverleners Vortex Logistics in Venray en J.D. Timmer in Ommeren. “Vortex is een groupagespecialist die sterk is in Frankrijk en Duitsland. Timmer is een transportbedrijf met de focus op Scandinavië. Twee bedrijven die ons dienstenpakket mooi aanvullen”, vertelt Luc Otten, warehousemanager van De Klok Logistics.

Vanuit Nijmegen en Venray verzorgt De Klok Logistics opslag en fijnmazige distributie voor zo’n 25 klanten met een divers productenpakket, van industriële machines tot tuingereed-schap en van laminaat tot glas. “Wij zijn flexibel en passen onze operatie graag aan de klanten aan. Wij zijn het verlengstuk van de klanten en zijn samen met hen voortdurend op zoek naar logistieke verbeteringen”, vertelt Otten.

Voor de aansturing van de processen in het warehouse maakt De Klok Logistics al bijna twintig jaar gebruik van LSPwms, het warehouse management systeem van LSP Solutions voor IBM Power Systems, het IT-platform dat toen nog AS/400 heette. “Dit systeem is net als ons proces geëvolueerd tot wat het nu is. LSP Solutions heeft bijvoorbeeld samen met ons de facturatie-module ontwikkeld. Dat is nu al heel wat jaren geleden”, herinnert Otten zich.

Na het faillissement heeft De Klok Logistics afscheid genomen van alle systemen die draaiden op het AS/400-platform, waaronder het transport management systeem (TMS). Het WMS bleef echter behouden, voornamelijk omdat LSP Solutions nu zelf de hosting heeft overgenomen. “Als De Klok Logistics proberen wij onze klanten te ontzorgen. LSP doet hetzelfde met zijn klanten”, zegt Otten. “Ook tijdens de brand en het faillissement stond LSP voor ons klaar en dachten ze met ons mee. Dat vergeten we niet.”

Op drie locaties
De Klok Logistics gebruikt LSPwms op drie locaties. In Nijmegen werkt zowel het warehouse aan de Sprengenweg als de Beurtvaartweg met het systeem, evenals het overgenomen Vortex in Venray. “In het warehouse in Venray gaat het voornamelijk om volle pallets in en uit. In Nijmegen vinden ook orderpicking en value added logistics (VAL) plaats”, vertelt Luc Otten, warehouse manager van De Klok Logistics. Het warehouse in Nijmegen meet 20.000 vierkante meter en biedt onderdak aan uiteenlopende producten, van wijnglazen tot machines met een lengte van acht meter. “We hebben legbordstellingen met 10.000 opslaglocaties en palletstellingen met 25.000 opslaglocaties”, legt Otten uit.

Geen hardware meer
Het voordeel van hosting is dat het WMS niet langer draait op een server in het warehouse in Nijmegen, maar in een streng beveiligd datacenter te Ede. Otten hoeft zich daardoor niet meer te bekommeren om het systeembeheer en onderhoud van IBM Power Systems, dat nu LSP Solutions voor zijn rekening neemt.
“We hebben werkelijk niemand meer in huis die kennis heeft van dit platform. Nu LSP Solutions de hosting verzorgt, hoeven we zelf niet meer in dure hardware te investeren”, stelt Otten.

Overstap in één weekend
De WMS-gebruikers op het kantoor van De Klok Logistics in Nijmegen loggen nu via internet in op het WMS. Ze sturen vanuit Nijmegen niet alleen de processen in de eigen warehouses aan, maar ook die in het warehouse van zusterbedrijf Vortex Logistics in Venray. Ook de printers en barcodescanners communiceren via internet met het WMS.
De overstap op de server van LSP Solutions heeft in één weekend plaatsgevonden. “Daarvoor hebben we eerst moeten inventariseren welke apparaten nu precies door het WMS worden aangestuurd. Ook hebben we onze klanten moeten vertellen dat ze hun bestanden voortaan naar een ander IP-adres moesten sturen. Maandagochtend zes uur konden we echter meteen weer aan de slag”, vertelt Otten.

Snel en veilig
Otten is uiterst tevreden over de beschikbaarheid van het WMS. “In een jaar tijd zijn we in totaal hooguit twee uur uit de lucht geweest. We kunnen het ons ook niet veroorloven om langer plat te liggen. Voor de orders die we ’s middags ontvangen, moeten we bijvoorbeeld nog diezelfde dag een vooraanmelding richting afleveradressen versturen. Anders nemen ze de zending de volgende dag niet in ontvangst.”
Ook snelheid is geen enkel probleem. “De mensen die met barcodescanners werken, merken helemaal niets van het feit dat de server elders staat.” Dat het systeem nu draait in een beveiligd datacentrum, geeft Otten extra rust. “Tijdens de brand in ons warehouse in 2008 zijn ondanks alle back-ups en beveiligingen veel data verloren gegaan. Veiliger dan nu kan de server niet zijn. Dat is een bijkomend voordeel van hosting.”

Vast bedrag per maand
Voor het gebruik van LSPwms betaalt De Klok Logistics nu een vast bedrag per maand, afhankelijk van het aantal gebruikers. Otten: “Voor dat bedrag verzorgt LSP Solutions zowel onderhoud en updates als de back-ups van het systeem.”

Reageer op dit artikel