artikel

Katoen Natie vergroot pick-to-light-systeem voor dvd’s

Warehousing

Katoen Natie vergroot pick-to-light-systeem voor dvd’s

Katoen Natie heeft zijn pick-to-light-systeem in het Noord-Franse Farébersviller met succes uitgebreid. De Belgische logistiek dienstverlener gebruikt het systeem voor de herbevoorrading van Franse winkels met dvd’s van twee klanten. Dankzij een overname is daar een derde studio aan toegevoegd. De uitbreiding is net als het bestaande systeem gerealiseerd door Pcdata, dat daarvoor de nieuwste generatie pick-to-light-displays heeft toegepast.

– tekst komt van de leverancier –

 

In feite beschikt Katoen Natie in Farébersviller over twee pick-to-light-systemen, één voor elke klant. Het grootste systeem bestaat uit een aangedreven rollenbaan die kunststof bakken langs doorrolstellingen met 800 picklocaties en doorrolstellingen met 2850 picklocaties leidt. In december is daar een extra rij doorrolstellingen met nog eens 450 picklocaties aan toegevoegd. De uitbreiding is probleemloos verlopen. “Een perfect stukje dienstverlening”, prijst key accountmanager Hans Vansweevelt van Katoen Natie de rol van Pcdata.
De picklocaties in de nieuwe doorrolstellingen zijn voorzien van de nieuwste generaties pick-to-light-displays. Belangrijkste vernieuwing is dat de lampjes nu minder uitsteken dan voorheen, wat de kans op een eventuele beschadiging tijdens het werken nihil maakt. Tegelijkertijd is dankzij het speciale ontwerp de zichtbaarheid van de lampjes onverminderd groot gebleven, ook vanaf de zijkant gezien.

Pick-to-colour
Katoen Natie werkt al sinds 2008 met pick-to-light. In dat jaar is de logistiek dienstverlener vanuit een warehouse van 10.000 vierkante meter in Farébersviller gestart met de distributie van dvd’s voor één klant. In de zomer van 2010 is in het warehouse ernaast voor een tweede klant een tweede operatie op basis van pick-to-light ingericht. Eén op de drie dvd’s in Frankrijk komt nu uit Farébersviller. Per jaar gaat het om zo’n 40 miljoen stuks.
Deze tweede operatie is ingericht met een nieuwe generatie displays die eenvoudig te verplaatsen zijn, wat het gebruik van pick-to-light veel flexibeler maakt in geval van lay-out wijzigingen.
Bijzonder is dat Katoen Natie pick-to-light niet alleen gebruikt voor snellopers, maar ook voor langzaamlopers. Pcdata heeft daarvoor op basis van deze nieuwe generatie displays een speciale toepassing met zeskleurenlampjes ontwikkeld. Per zes picklocaties is slechts één pick-to-light-display aangebracht. Als van één van deze zes picklocaties gepickt moet worden, gaat het lampje branden in een kleur die overeenstemt met de kleur van de picklocatie. Vansweevelt is na vier jaar nog altijd bijzonder tevreden over deze innovatie. “Dankzij pick-to-colour hebben we het aantal displays en daarmee de kosten beperkt kunnen houden. Tegelijkertijd ligt de productiviteit toch hoger dan bij barcodescanning.”

Handen vrij
Katoen Natie werkt niet alleen in Frankrijk met pick-to-light van Pcdata. Speciaal voor de Spaanse markt zijn in Madrid twee soortgelijke operaties voor dezelfde twee klanten opgezet. “We zochten een leverancier die internationaal kon leveren. Daarnaast moest het systeem in Frankrijk binnen drie maanden draaien. Pcdata was de enige die dat kon”, vertelt Vansweevelt.
Het systeem uit 2008 was de eerste ervaring van Katoen Natie met pick-to-light, en die ervaring smaakt naar meer. “Door de compactheid van het systeem hoeven onze operators nauwelijks te lopen, wat zorgt voor korte doorlooptijden van orders. Bovendien hebben ze anders dan bij barcodescanning hun handen vrij. Ze hoeven geen scanners weg te stoppen of te zoeken. Ik schat dat de productiviteit nu tweeënhalf keer zo groot is als met barcodescanners het geval zou zijn.”

Meer over Katoen Natie
Katoen Natie is in 1854 opgericht en uitgegroeid tot één van de grootste logistiek dienstverleners van België. Het bedrijf is groot geworden in petrochemie en plastics, maar heeft zijn activiteiten in de loop der jaren uitgebreid tot onder meer consumentenproducten. Katoen Natie beschikt wereldwijd over 3100 silo’s en 4,8 miljoen vierkante meter opslagruimte. Er werken 9300 mensen, verdeeld over 154 vestigingen in 96 landen. Kijk voor meer informatie op www.katoennatie.com.

Reageer op dit artikel