artikel

Oskomera slaat efficiëntieslag met magazijnstellingen

Warehousing

Oskomera slaat efficiëntieslag met magazijnstellingen

Voor de veilige en efficiënte inrichting van het nieuwe magazijn in het nieuwe bedrijfscomplex aan het Vuurijzer in Deurne, deed Oskomera – gespecialiseerd in gevels en draagconstructies in aluminium en staal en specialist op het vlak van zonne-energie – beroep op de kennis van BITO Systems.

– tekst aangeleverd door leverancier –

BITO rustte het nieuwe magazijn in een recordtempo uit met draagarmstellingen voor verschillende belastingen, legbord- en

palletstellingen. Het stellingensysteem staat garant voor de door Oskomera vooropgestelde veiligheid, flexibiliteit en functionaliteit.
Oskomera (OSch KOnstruktie MEtalen Ramen) is een 65 jaar oud familiebedrijf dat door zijn grote vakkennis uitgroeide tot een internationaal technisch specialist die verschillende disciplines onder één dak bundelt; staal, aluminium, glas en zonne-energie.
Omdat de vijf locaties in Deurne van waaruit het alsmaar groeiende Oskomera opereerde te krap werden, bouwde het bedrijf een volledig nieuw complex met kantoren, magazijn en productiehallen op een nieuw bedrijventerrein in Deurne. Eind 2011 volgde de verhuizing. Het pand is de kroon op een geslaagde, meerjarige professionaliseringstransformatie. Het feit dat de organisatie nu op één locatie gevestigd is met één gecentraliseerd magazijn, verkortte de communicatielijnen waardoor de verschillende disciplines sneller en intenser op de projecten kunnen afstemmen.
Lean management in magazijn
Het lean management-principe werd doorgetrokken naar het magazijn. Oskomera maakte de keuze te werken volgens de lean principes, waardoor in het magazijn voortaan artikelgestuurd gewerkt wordt. Er wordt in eerste instantie nagegaan wat er dagelijks geproduceerd dient te worden, waarna in het magazijn alle materialen worden verzameld en alles wordt klaar gezet voor verzending.

Het nieuwe magazijn dat Oskomera voor ogen had, moest veilig, functioneel en flexibel zijn. Ralph Dominicus, engineering en warehouse manager bij Oskomera, coördineerde de inrichting van het nieuwe magazijn. “BITO werd uiteindelijk als leverancier aangesteld, niet op basis van de kostprijs, maar vooral omwille van de goede ingesteldheid. Dit bedrijf toonde meedenkend vermogen, schakelde mee op logistieke vraagstukken en droeg zelf ideeën aan om het magazijn zo efficiënt mogelijk in te richten,” licht Ralph Dominicus enthousiast toe.
Snelle installatie, veiligheid centraal en flexibiliteit naar de toekomst toe
Op amper 3 maanden tijd produceerde en installeerde BITO het op maat gemaakte stellingensysteem. Patrice Pignoloni, project engineer bij BITO Systems, licht de inrichting van het Oskomera-magazijn toe: “In totaliteit hebben we 455 lopende meter stellingen geïnstalleerd. Voor de buitenmaatse pallets met onder andere bundels profielen werden er 54 lopende meter extra brede draagarmstellingen met roosters geïnstalleerd, voor de enkele profielen 48 lopende meter smalle draagarmstellingen, 198 lopende meter legbordstellingen voor kleine doosjes met onderdelen en tot slot werden er ook 155 lopende meter palletstellingen geïnstalleerd voor voornamelijk de solarafdeling. Alles werd door BITO op maat gemaakt. Alles tot een hoogte van 9m30 voor de draagarmstellingen en tot 9m50 hoogte voor de palletstellingen.”
“Omdat Oskomera verschillende leveranciers heeft, moest het opslaggoed en dus de indeling van de draagarmstellingen zeer flexibel zijn. Vandaar dat de staanders van de draagarmstellingen die we bij Oskomera installeerden een steek van 50 millimeter hebben in plaats van de normale steek van 100 millimeter”, vult Patrice Pignoloni aan.
Daarnaast voorzag BITO ook aanrijbeveiliging via bolders voor de legbordstellingen, die een transportvrije zone aangeven, waar geen heftrucks mogen inrijden. “We kunnen stellen dat alles wat ons gerealiseerd is, voor de volle 100% voldoet aan onze eisen inzake veiligheid en beveiliging,” zegt Ralph Dominicus.
Ralph Dominicus vervolgt: “De investering in het nieuwe magazijn is er één geweest die alle andere bedrijfsprocessen optimaliseert en efficiënter maakt. De rekken bieden een enorm potentieel aan het warehouse, waardoor er voortaan op voorraden kan gestuurd worden. Er wordt niet teveel meer op voorhand geproduceerd. De stellingen zijn future proof: op groei berekend. Als we bovendien beslissen om in de toekomst meer in staal te produceren, dan zijn de stellingen daar eveneens op voorzien. Ze werden immers berekend op hoge gewichten.”

Reageer op dit artikel