artikel

Nog veel mis met artikelgegevens in retail dc’s

Warehousing

Nog veel mis met artikelgegevens in retail dc’s
wegen drogisterijartikelen

Meer dan 35 procent van het assortiment van supermarkten en drogisterijen dat ligt opgeslagen in distributiecentra bevat foutieve gegevens. Dit blijkt uit een steekproef van circa 11.000 droge kruidenierswaren (DKW-)artikelen door GS1 Nederland.

GS1 Nederland heeft de steekproef gedaan aangezien handel en industrie in levensmiddelen en drogisterijartikelen met elkaar hebben afgesproken dat eind dit jaar bedrijven honderd procent moeten scoren op alle procesverstorende productkenmerken van de artikelen.

 

Miljoenen aan faalkosten

Het gaat dan bijvoorbeeld om afmetingen en artikelcodes van producten die in de centrale GS1 DAS-artikelpool staan. De slechte kwaliteit van artikelgegevens, de basis voor alle logistieke en commerciële processen, leidt tot vele miljoenen euro’s aan faalkosten.

 

11.000 DKW-artikelen zijn gewogen

Om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van de gegevens over afmetingen en gewicht van producten in GS1 DAS heeft de Nederlandse tak van GS1 een groot deel van het actieve assortiment opgemeten en gewogen in distributiecentra van verschillende retailers.

De verkregen data zijn in deze steekproef vergeleken met de data in de centrale artikeldatabase GS1 DAS.In de distributiecentra van supermarkten en drogisterijen zijn in totaal tot nu toe circa 11.000 DKW-artikelen gemeten en gewogen.

 

Datakwaliteit checker

De productkenmerken die worden gemeten zijn lengte, breedte, hoogte en brutogewicht. De verkregen data wordt vergeleken met de gegevens in GS1 DAS. De beschikbare resultaten zijn via de datakwaliteit checker in deze pool teruggekoppeld aan de betreffende leveranciers. Zo kunnen zij precies zien waar fouten worden geconstateerd waardoor gericht de kwaliteit van de artikelgegevens is te verbeteren.

 

Tweede steekproef

Medio dit jaar volgt een tweede kleinere steekproef voor deelnemers die niet goed scoren in de eerste steekproef. Vanaf september wordt de definitieve score per leverancier vastgesteld.

Als de kwaliteit van artikelgegevens bij een deelnemer na de tweede steekproef nog altijd onvoldoende is, zal deze zijn volledige assortiment op eigen kosten moeten laten meten.

 

Lees ook:

 


GS1 Nederland heeft nieuwe directeur


Invoering GS1-palletlabel: succesvol of ‘never ending story’

Reageer op dit artikel