artikel

Mohamed El Oiskhiri: ‘RFID breekt pas door in 2016

Warehousing

Mohamed El Oiskhiri: ‘RFID breekt pas door in 2016
Mohamed El Oiskhiri Hamifleurs

What’s happening? – #talent Mohamed EL Oiskhiri concludeert dat de hoge verwachtingen omtrent het gebruik van RFID nog niet zijn uitgekomen. Deze maand zwaait de ondernemende student technische bedrijfskunde af na zijn succesvol afgeronde eindopdracht bij snijbloemenexporteur Hamifleurs. De geboren Rotterdammer is op zoek naar een enerverende logistieke baan in het havengebied.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 10 februari 2012.

“De verwachtingen van onderzoeksbureaus over het gebruik van RFID waren te hoog. Rond 2011 zouden meer RFID-projecten opgestart moeten zijn. Dit is niet het geval. Voor massale adoptie van RFID bij middelgrote bedrijven is het dus nog te vroeg. Er wordt nog gewacht op de grote successen. De prijs van de tags is nog te hoog. Uit mijn onderzoek blijkt dat RFID wel technisch haalbaar is bij mijn afstudeerbedrijf, snijbloemenexporteur Hamifleurs. Uit oogpunt van concurrentievoordeel zou Hamifleurs het wel alvast kunnen oppakken. Extra service en gemak kan namelijk wel extra omzet opleveren.

  

Hamifleurs heeft drie miljoen uitgaande colli per jaar. De tag is bij deze aantallen de grootste kostenpost. Bij een prijs van rond de 10 eurocent, waar een tag nu ongeveer op zit, is dat te veel. Een tag van 5 eurocent zou de ideale prijs zijn om er verder mee aan de slag te gaan.

RFID heeft bewezen dat het werkt. Aan de techniek zelf ligt het niet. Minder fouten en een soepeler proces zijn het gevolg van het werken met RFID-tags. Ik verwacht dat pas in 2016, als de prijs van de tags voldoende is gezakt, RFID pas echt gaat doorbreken. Toch is Hamifleurs blij met de onderzoeksresultaten die er nu liggen. Ze gaan er zeker wat mee doen. Tot die tijd moeten de grote bedrijven zoals Ahold en Unilever de kar eerst gaan trekken. Als de tags goedkoper worden, voorspel ik dat middelgrote bedrijven snel zullen volgen.

Ondernemen

Na de verdediging van mijn afstudeeropdracht in februari ben ik klaar met mijn studie. Ik heb de logistieke vakken altijd erg leuk gevonden. Vandaar dat ik ook voor een logistieke eindopdracht heb gekozen, waarbij Syntens mij heeft bemiddeld. Ik heb besloten om niet door te studeren. Het liefst wil ik zelf ondernemer worden. Ik voorzie een steeds groter wordende markt onder de eerste en tweede generatie Nederlands-Marokkanen. Hier wil ik op inspelen. Ik begrijp de manier van onderhandelen en wil als intermediair optreden. In bijvoorbeeld de aan- en verkoop van onroerend goed in Marokko. Met technische bedrijfskunde heb ik een brede studie afgerond en ben ik van alle markten thuis. Voordat ik zelf een onderneming begin, wil ik eerst een baan in het havengebied van Rotterdam, als logistiek planner of proces engineer. Ik heb de haven altijd al fascinerend gevonden. Het lijkt me geweldig om daar werkervaring op te mogen doen.”

MOHAMED EL OISKHIRI (23)

#student technische bedrijfskunde Haagse Hogeschool afdeling Delft

#onderzocht de haalbaarheid van RFID bij snijbloemenexporteur Hamifleurs

#concludeert dat RFID-doorbraak op zich laat wachten omdat tags nog altijd te duur zijn

OVER VIJF JAAR

#ben ik zelfstandig ondernemer en hoop ik een aantal van de vele ideeën die bij mij leven te hebben uitgevoerd

Een nieuwe generatie komt met nieuwe ideeën. In de rubriek #talent ruim baan voor studenten, young professionals en wetenschappers die een podium verdienen.

Reageer op dit artikel