artikel

Veertig Jongeneel-vestigingen zien service stijgen en voorraad dalen

Warehousing

Veertig Jongeneel-vestigingen zien service stijgen en voorraad dalen
Jongeneel Fokke Knook Slimstock Slim4

Hoge beschikbaarheid en hele korte levertijden, dat is waarmee Jongeneel zich onderscheidt. De groothandel in hout en bouwmaterialen heeft veertig voorraadpunten in heel Nederland. Het managen van al die voorraadpunten is dankzij Slim4 een stuk gemakkelijker geworden.

Hoge beschikbaarheid en hele korte levertijden, dat is waarmee Jongeneel zich onderscheidt. De groothandel in hout en bouwmaterialen heeft veertig voorraadpunten in heel Nederland. Het managen van al die voorraadpunten is dankzij Slim4 een stuk gemakkelijker geworden.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Jongeneel   Leverancier/dienstverlener: Slimstock
Plaats: Utrecht  
Branche: groothandel non-food   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Groothandel   Datum ingebruikname:
Productnaam: Slim4  

Fokke Knook (foto), manager logistiek bij Jongeneel: "Vroeger wisten we niet hoe snel we bepaalde artikelen na verkoop moesten bijbestellen. Nu heerst er rust en regelmaat. We bestellen alleen wat nodig is maar wel in de optimale hoeveelheden."

        

Het hout nooit op

Het hout nooit op, luidt de slogan van Jongeneel. Een hoge beschikbaarheid is belangrijk voor de groothandel in hout en bouwmaterialen. De 12.000 klanten, van zzp’ers tot landelijke bouwondernemingen, kunnen met hun bestelbus in de veertig afhaalmagazijnen tot aan de stellingen naar binnen rijden.

   

"Maar als ze een artikel niet kunnen vinden, dan bestaat de kans dat ze doorrijden naar de concurrent", vertelt Fokke Knook, manager logistiek en business development bij Jongeneel. Een assortiment van 15.000 artikelen managen is niet eenvoudig, zeker niet als de voorraadverspreid ligt over veertig vestigingen. In de zomer van 2010 startte Jongeneel met implementeren van Slim4. Knook kende Slimstock al en werd door zusterbedrijf JéwéRET nog eens op het bedieningsgemak en de korte implementatietijd gewezen. "De consultants van Slimstock zijn erg goed in het slaan van een brug tussen ICT’ers en gebruikers. Elke keer hebben we de planningweer gehaald. "

     

In deze markt wint alleen de beste

We moeten het beste uit onze mensen en de voorraad halen. Met alleen het ERP systeem haalden we niet de resultaten die in deze markt nodig zijn. Nu Slim4 draait, zitten de negen voorraadplanners weer met plezier achter hun schermen. "De planners werken op basis van ‘management by exception’ en zien direct waar moet worden bijgestuurd. Het overgrote deel gaat echter automatisch. Hierdoor hebben ze nu meer tijd voor andere taken, zoals het communiceren met leveranciers en het plannen van acties. "Jongeneel profiteert vooral van de mogelijkheid die Slim4 biedt om het assortimentgedifferentieerd te besturen.

    

"Natuurlijk willen we dat de servicegraad van A-artikelen hoog is. Voor de C-artikelen stellen we daarentegen in Slim4 een lagere beschikbaarheid in. "De resultaten mogen er zijn. De servicegraad is dankzij Slim4 in een half jaar tijd gestegen van 96,0 naar 97,5 procent. Tegelijkertijd is de voorraad met gemiddeld vijftien procent gedaald. "En die daling zal nog wel verder doorzetten", aldus een overtuigde Knook. 

   

Continu verbeteren

"Slim4 maakt het gemakkelijker om onze veertig vestigingen onderling te benchmarken. Bovendien kunnen we met Slim4 ook de vestigingsmanagers zelf laten zien wat welen wat niet werkt. Nu de voorraden ondercontrole zijn, zijn we klaar voor de volgende stap: voor elke vestiging het best denkbare assortiment vaststellen. Het basis assortiment ligt overal, maar de vraag per vestiging verschilt. De lokale markt zo goed mogelijk bedienen, daar vloeien kansen uit voort."

Reageer op dit artikel