artikel

Gijs Houdijk: ‘Duurzame verpakking voor de mode-industrie

Warehousing

Gijs Houdijk: ‘Duurzame verpakking voor de mode-industrie
Koen de Greef Gijs Houdijk Frits Stam

Het studententeam ‘GijsKoenFrits’ won de ‘UPS Prêt à Transporter Challenge’ met een verpakkingsconcept voor kreukvrij transport van kleding. Het betreft een duurzame constructie van een kunststof raamwerk voor het hangend vervoeren van kleding, waarbij het concept ook toelaat om meerdere kledingstukken te vervoeren in één verpakking. Gijs Houdijk voert het woord namens zijn beide studiegenoten Koen de Greef en Frits Stam.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 21 oktober 2011.

“Het project is ontstaan, toen UPS feedback vanuit de mode-industrie en retailers –verzamelde om verbeterde verpakkingsoplossingen voor hangend vervoer van kleding te vinden. UPS had al met veel van zijn klanten in de mode-industrie gesproken over de noodzaak van nieuwe duurzame verpakkingsoplossingen. De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bleek een geschikte partner voor het project.

     

Na een strenge selectieprocedure zijn vier studententeams geselecteerd om hun innovatieoplossingen te ontwikkelen. Die zijn na afronding voorgelegd aan een jury, bestaande uit experts van UPS, de TU/e en het modeplatform Textilia. Onze bijdrage bestond uit een duurzaam en praktisch alternatief voor bestaande verpakkingsoplossingen voor de mode-industrie. Deze is samen met de prototypes van de andere studententeams vervolgens getest in het UPS testlaboratorium voor verpakkingen in Neuss, Duitsland. Wij werden tot onze verrassing door de jury uitgeroepen als winnaar van deze Challenge.

    

Dat resulteerde in een bezoek aan het UPS verpakkingslaboratorium en hun distributiecentrum in Chicago, Verenigde Staten, waar we inmiddels ook al zijn geweest. Een prachtige ervaring. Natuurlijk zijn we erg trots dat we met onze verpakkingsoplossing de wedstrijd hebben gewonnen. Na ons eerdere bezoek aan de UPS air hub in Keulen en ons eigen onderzoek, realiseerden we ons dat de logistieke wereld erg dynamisch is en veel efficiëntie vergt. Zo realiseerden we ons dat ons concept aangepast moest zijn voor kleine –opslagruimtes. Daarom hebben we een slim vouwmechanisme bedacht om de omvang van onze prototypes te beperken.

     

UPS gaat ons winnende concept in de nabije toekomst gebruiken als basis voor de implementatie op de markt. Sterk punt van ons ontwerp is dat ook de UPS return labels naadloos in het concept passen. Het innovatieve karakter van het nieuwe verpakkingsconcept zit in het gebruik van een slim plastic frame systeem, waarmee kleding hangend in een kartonnen doos vervoerd kan worden. Om te voorkomen dat kleding verschuift, of kreukt tijdens het transport, wat vaak gebeurt bij vervoer van kleding, worden de kleren om de slanke frames gewikkeld. Mode retailers kunnen zo meerdere kledingstukken in een pakketdoos stoppen. Doordat de frames eenvoudig uit de pakketdoos zijn te halen, kunnen retailers de inhoud bij aankomst ook snel controleren.”

 

GIJS HOUDIJK (23 jaar – foto midden)

#studeert Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven

#hoopt daarvoor volgend jaar te slagen

#ontwikkelde samen met medestudenten Koen de Greef en Frits Stam voor UPS een verpakkingsconcept voor kreukvrij transport van –kleding

OVER VIJF JAAR

#eerst veel praktijkervaring opdoen op het gebied van Industrial Design

#daarna rol als productontwerper

#mogelijk een industrieel –designbureau voor mezelf beginnen

Reageer op dit artikel