artikel

Markt intern transport: als de tekenen niet bedriegen…

Warehousing

De economie heeft over het laatste jaar een verbetering te zien gegeven, maar echt florissant is het nog niet. Het laatste kwartaal van 2010 gaf zelfs een negatieve groei. Dat is ook niet zonder gevolgen gebleven voor de markt van mobiel intern transportmiddelen. In Nederland is nauwelijks enige groei te bespeuren geweest in deze periode.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 11 maart 2011.

Het is al vaker gebleken,dat onze markt altijd een vertraging kent ten opzichte van de economische indicatoren. Grofweg is het zo dat als de indicatoren allemaal verbeteren, de intern transportmarkt vaak pas na een half tot driekwart jaar ook een verbetering kan laten zien. We zitten zogezegd aan het eind van de staart. Dit is goed te zien als je de CBS conjunctuurklok vergelijkt met onze marktontwikkeling. Hierop gebaseerd lijkt er een lichte verbetering op gang te komen. De meest recente marktgegevens wijzen ook in die richting. De vraag is natuurlijk wel of deze tekenen niet bedriegen.

   

Wat in elk geval niet bedriegt, is de voortdurende wens van de gebruikers van intern transportmiddelen om hun operationele kosten zo optimaal mogelijk in balans te brengen met de toegevoegde waarde. Dat is niet zo verwonderlijk, maar de trend hierin is dat dit streven op steeds meer agenda’s staat van zowel kleine als grote bedrijven. Die agenda’s puilen meer en meer uit met items als duurzaamheid, veiligheid en de alsmaar zwaarder aangezette eis tot kostenreductie. Ook de grote internationale vakbeurs op het gebied van material handling, de CeMAT in Hannover in de eerste week van mei, heeft als thema duurzaamheid.

Ik ben er blij mee dat dit in onze branche nu een serieus topic is. Het geeft ons als leveranciers de kans om ons te onderscheiden – elk bedrijf op zijn eigen manier, maar ook als branchecollectief. Vandaar dat we als branchevereniging BMWT zijn gestart met het onderzoek naar een duurzaamheidlabel. Het mooie is dat duurzaamheid, veiligheid en kostenreductie elkaar kunnen versterken. Vooral als blijkt dat de uiteindelijke productiviteit die geleverd moet worden door de medewerker omhoog kan. In ons denken over het aansturen van bedrijven is één van de elementen, dat aandacht geven aan het individu altijd leidt tot verbetering.

   

Kortom, als de tekenen niet bedriegen gaan we voorzichtig naar een verbeterde marktsituatie, waarin meer ruimte ontstaat voor belangrijke ontwikkelingen als duurzaamheid en veiligheid.

Reageer op dit artikel