artikel

Diamur stabiliseert pallets met Lock n’Pop

Warehousing

Diamur stabiliseert pallets met Lock n’Pop
Diamur cement stabilisatie pallets

Hoe kun je zakken met cementmortel het beste stabiliseren? Het Belgische Diamur, producent van metselmortels en bouwspecialiteiten, probeerde diverse methoden uit. Omdat het bedrijf met plastic verpakkingen werkt was het erg lastig om een goede palletstabilisatie te krijgen. Ook alleen het gebruiken van stretchhoezen had zo zijn nadelen, omdat de palletlading onstabiel werd bij het opensnijden van de folie.

Hoe kun je zakken met cementmortel het beste stabiliseren? Het Belgische Diamur, producent van metselmortels en bouwspecialiteiten, probeerde diverse methoden uit. Omdat het bedrijf met plastic verpakkingen werkt was het erg lastig om een goede palletstabilisatie te krijgen. Ook alleen het gebruiken van stretchhoezen had zo zijn nadelen, omdat de palletlading onstabiel werd bij het opensnijden van de folie.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Diamur   Leverancier/dienstverlener: Topa Verpakking
Plaats: België  
Branche: overige industrie   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname:
Productnaam: Lock n’Pop  

Diamur is een van de grootste leveranciers van metselmortel in België. Het bedrijf leverde oorspronkelijk alleen in bulk voor gebruik in silo’s, maar sinds 2008 is Diamur zich ook gaan richten op de verkoop van mengsels in zakken. Per jaar wordt er zo’n 50.000 ton zakken geproduceerd en getransporteerd naar België en Nederland. Daarbij was het bedrijf het eerste in België dat plastic verpakkingen gebruikte.

   

"Het voordeel van plastic verpakkingen is dat de mortel langer houdbaar is en tegen regen kan. Daarnaast is het beter te recyclen, omdat normale papieren verpakkingen ook altijd plastic bevatten. Bovendien is een plastic zak volledig stofdicht, waardoor particulieren deze schoon kunnen vervoeren in hun personenwagen", vertelt Benedikt van den Braembussche, directeur van Diamur.

   

Eerste poging met hotmelt

In eerste instantie stabiliseerde Diamur de pallets met behulp van een hotmelt-belijming tussen de zakken. Dit zorgde echter voor veel problemen. Van den Braembussche: "Het bleek dat de lijm eigenlijk te sterk was voor ons type plastic zakken, want de zakken waren lastig van elkaar te halen en scheurden regelmatig." Omdat ook de palletiseermachine snel vervuilde en dagelijks meerdere malen schoongemaakt moest worden, liepen de kosten op en werd al snel besloten te stoppen met hotmelt.

   

Overstap naar stretchhood

"Plastic zakken met mortel zijn lastig om te stabiliseren," zegt Van den Braembussche. "Omdat wij de mortel vacuüm verpakken krijg je harde, gladde zakken die gemakkelijk schuiven. Wanneer twee zakken op elkaar staan zie je dat ze elkaar niet overal raken, en ze glijden zo snel van elkaar." De oplossing werd gevonden in het gebruik van stretchhoezen, een methode waarbij een flexibele hoes om de pallet wordt gespannen. Door de rekbaarheid past de folie zich aan aan de vorm van de belading.

   

De problemen met scheurende zakken en onleesbare teksten verdwenen, maar de cementzakken waren zo onstabiel dat per pallet twee hoezen nodig waren om alles op zijn plaats te houden. "En daarmee schoten de kosten per pallet omhoog," licht Van den Braembussche toe. "Bovendien hadden we met alleen stretchhoezen niet alle problemen opgelost. Het lastige van stretchhoezen is namelijk dat de lading bij het niet juist opensnijden van het pakket gemakkelijk instabiel wordt. Eigenlijk zou je de stretchhoes laag voor laag moeten verwijderen zodat de pallet lading stabiel blijft , maar we merken dat onze klanten in de praktijk hier niet zo op letten. Op een bouwplaats is dat vaak nog niet een groot probleem omdat er genoeg ruimte is, maar in een bouwmarkt is het erg onhandig als een particulier een zak mortel van de pallet wil halen en alles uit elkaar valt."

   

Lock n’Pop  beste oplossing

Het stabiliseren met een dubbele stretchhoes was een werkbare methode, maar Van den Braembussche ging ondertussen op zoek naar betere mogelijkheden. Hij ging onder andere in gesprek met de leveranciers van de plastic verpakkingen. Een aantal producenten konden bijvoorbeeld plastic leveren bedrukt met speciale antislip-inkt.

  

Daarnaast kwam Diamur in contact met Topa Verpakking, die de situatie analyseerde en al snel tot de conclusie kwam dat  Lock n’Pop uitkomst zou kunnen bieden. Lock n’Pop is een koude breeklijm, die onder andere zeer geschikt is voor plastic ondergronden. De breeklijm wordt volautomatisch aangebracht met een installatie die de lijm in smalle banen op de verpakking sprayt.

  

Verbeterde stabiliteit en verlaging kosten

Diamur was enthousiast over de eerste testen, die met een hand-dispenser werden uitgevoerd. Er werd gekozen om een proefopstelling een aantal dagen in het productieproces mee te laten draaien, om een goede indruk te krijgen van de mogelijkheden. "Wat ons direct opviel, was dat de stabiliteit van de pallets sterk verbeterde en niet meer afhankelijk was van de stretchhoes. Dit is niet alleen gemakkelijk voor de eindgebruiker, maar ook voor ons bij het intern transport. De palletlading valt nu niet meer uit elkaar tijdens het palletiseren of bij het transport naar de stretchhoes-machine", aldus Van den Braembussche. Diamur gebruikt op dit moment naast de Lock n’Pop ook een enkele stretchhoes, puur voor extra bescherming tegen onder andere stof. Doordat het bedrijf is overgestapt op een dunner type rekhoes en er per pallet nog maar één hoes nodig is, scheelt dit aanzienlijk in de kosten. Daarbij is de Lock n’Pop-installatie relatief eenvoudig en zeer compact. Dit heeft als voordeel dat er nauwelijks vervuiling optreedt en de kosten voor onderhoud en schoonmaak zeer laag zijn in verhouding tot eerder genoemde oplossingen.

 

Uitbreiding capaciteit

Nu het stabiliseren van pallets op rolletjes loopt heeft Diamur grote toekomstplannen op het gebied van mortels in zakken. "We zijn zeer tevreden met de Lock n’Pop-oplossing van Topa Verpakking in combinatie met een stretchhoes. Werken met breeklijm gaat zeer snel, waardoor het productieproces efficiënt verloopt. Na deze verbeterslag hebben we besloten om nog dit jaar twee nieuwe productielijnen toe te voegen, waarmee we onze capaciteit minimaal gaan verdubbelen", besluit Van den Braembussche.

Reageer op dit artikel