artikel

Elofer optimaliseert orderpicking

Warehousing

Elofer optimaliseert orderpicking
EloferVoice

Elofer, importeur en groothandel in elektra- en ijzerwarenproducten heeft het orderverwerkingsproces geoptimaliseerd met een voicepicking oplossing van Zetes. Deze oplossing bestaat uit Medea Logistics Execution, een Motorola RF-netwerk en Vocollect voicesysteem. Elofer heeft daarmee in anderhalf jaar een efficiencyverbetering van 13 procent bij het orderpicken en 19 procent bij het verpakken gerealiseerd.

Elofer, importeur en groothandel in elektra- en ijzerwarenproducten heeft het orderverwerkingsproces geoptimaliseerd met een voicepicking oplossing van Zetes. Deze oplossing bestaat uit Medea Logistics Execution, een Motorola RF-netwerk en Vocollect voicesysteem. Elofer heeft daarmee in anderhalf jaar een efficiencyverbetering van 13 procent bij het orderpicken en 19 procent bij het verpakken gerealiseerd.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Elofer   Leverancier/dienstverlener: Zetes
Plaats: Asten  
Branche: bouw & installatie   Bedrijfsgrootte: middelgroot: 100 – 399 werknemers
Bedrijfstype: Groothandel   Datum ingebruikname:
Productnaam: Medea Logistics Execution / Vocollect voicesysteem  

Elofer levert vanuit Asten met 120 medewerkers ruim 13.000 artikelen aan doe-het-zelf ketens, tuincentra, agriwinkels en de professionele bouwmaterialenhandel. Om de efficiency van  het orderpicken te verhogen en de foutkans te minimaliseren, is Elofer op zoek gegaan naar de meest geschikte automatiseringsoplossing. "Twee jaar geleden gebruikten wij nog papieren lijsten", vertelt ICT-manager René Kruis. "Nu is het verzamelen, inpakken en verzenden van onze orders geoptimaliseerd met een voicepicking oplossing van Zetes".

  

Voicepicking

Voor het verwerken van alle klantorders worden er bij Elofer dagelijks 15.000 orderregels, verdeeld over 13.000 artikelen, uit de schappen gehaald. Dat is een zeer kritisch proces wat absoluut niet mag worden verstoord. In het magazijn van Elofer werken veel parttime medewerkers en uitzendkrachten van verschillende nationaliteiten, zodat de nieuwe voicepicking oplossing ook eenvoudig te leren en te gebruiken moest zijn. "Wij hebben voor Vocollect en Medea Logistics Execution gekozen, omdat die combinatie aan al onze eisen en wensen voldoet, het beste bij de Elofer manier van werken past en eenvoudig met back-office systemen te integreren is", zegt Kruis.

  

Risico’s integratie SAP

Met het nodige maatwerk was Vocollect ook rechtstreeks met SAP te integreren, maar de daaraan verbonden risico’s zag Elofer niet zitten. Zij kozen voor een interface met IDOC’s. "Medea is een al bewezen oplossing met veel businesslogica, om alle logistieke handelingen zoveel mogelijk te optimaliseren", vervolgt Kruis. "Wij hebben daarmee in anderhalf jaar een efficiencyverbetering van 13 procent bij het orderpicken en een spin-off verbetering van 19 procent bij het verpakken gerealiseerd. Ook het al kleine foutpercentage is met extra controles nog verder verlaagd. Terugkijkend op de implementatie is onze samenwerking met Zetes op een constructieve en soepele wijze verlopen. Verder is de terugverdientijd van circa anderhalf jaar aanzienlijk korter dan de verwachte drie jaar".

Reageer op dit artikel