artikel

“Andersom leren denken is helemaal niet gemakkelijk”

Warehousing

“Andersom leren denken is helemaal niet gemakkelijk”
John Jansen, logistiek directeur Sorbo

Met iedere nieuwe vinding op mechanisatiegebied komt het ideaal van een volledig automatisch magazijn een stapje dichterbij. De stap die Sorbo nu zet is gedurfd en toch ook weer niet. John Jansen heeft geen zin om ’s nachts wakker te liggen. Dus wilde de logistiek directeur van Sorbo bestaande techniek, maar dan zeer vooruitstrevend toegepast. Zijn verhaal.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 15 oktober 2010.

 

Drieluik over mixed stapelen

Op material handling gebied is Nederland een interessante -primeur rijker. Bij Sorbo in Duiven werkt onder regie van RSW een groot aantal partners samen aan een mooie innovatie. Sorbo zal geheel gemechaniseerd zowel dozen als bakken van verschillend formaat door elkaar samen brengen op een pallet, rolcontainer of dolly. Hart van het systeem is de MLS Spider, een robotsysteem dat uiteindelijk de bakken en dozen plaatst. Daar om heen staan diverse deelsystemen, die zorgen voor de benodigde aanvoer. Diverse retailers en andere verladers worstelen al jarenlang met dit probleem en hebben daar -leergeld mee betaald. Deze oplossing is een combinatie van hoofdzakelijk bestaande technologieën en daarom zeer kansrijk.
 

Logistiek pakt het verhaal van Sorbo op in drie artikelen. Deze maand aandacht voor achtergronden en investeringsbeslissing. Volgende maand de innovatieve technologie en tot slot de rol van de partners nu en in de toekomst. 

 

 

Wanneer begon dit?

“Eigenlijk al direct in 1998 toen we dit pand in Duiven in gebruik namen. Ik kwam binnen op het moment dat het hier allemaal moest gaan draaien, inclusief het DPS (Dynamic Picking System) van Witron. De keuze voor dit systeem was gebaseerd op aflevering in bakken. Dat ging goed totdat al snel het volume begon toe te nemen, zeker toen we in 2006 de logistieke activiteiten van Verstegen Specerijen als service merchandiser er bij kregen. Het aantal orderregels steeg met 20 procent. Ook andere productgroepen kwamen er na verloop van tijd bij. Door de acquisities gingen we steeds meer dozen doen naast bakken. Maar ook producten die nergens in passen, zoals bezemstelen. Vanwege ruimtegebrek huurden we aan de overkant van de A12 een apart pand voor deze activiteit. Verder werd de capaciteit van conveyors en sorter een bottleneck. De sorter is bedacht voor hooguit 800.000 bakken per jaar. We lopen nu richting 1 miljoen. Dat levert allemaal filevorming en vertraging op, plus het feit dat hier veel handmatig plaatsen van bakken op dragers bij komt kijken. Geen ideale situatie.”
 

Hoe pak je zoiets aan?

“Vooral niet overhaast te werk gaan. Daar was de tijd ook niet voor, want er liepen bij Sorbo heel veel projecten in die periode. Maar ondertussen zag ik wel dat er veel innovatieve concepten werden gelanceerd. Vanaf 2007 ben ik serieus op zoek gegaan. Toen begon ook een verbouwing met 8.000 vierkante meter extra, zodat we de flow konden verbeteren en alles weer onder één dak brengen. Het idee ontstond toen om met een consolidatiebuffer een hogere troughput te realiseren in de handling van bakken. Eigenlijk had ik al vrij snel een shortlist van drie bestaande oplossingen klaar liggen. Ondertussen hadden we ook zelf een software-engineer in dienst genomen. Met hem gingen we op zoek naar de grenzen van het bestaande systeem. Dat kan ik iedereen aanbevelen. Iemand die vanuit de IT volledige focus heeft op de magazijnautomatisering, iemand die er uit haalt wat er in zit. Om dat door een leverancier te laten doen is veel te duur.”
 

Maar het was niet voldoende?

“Nee, uiteindelijk niet. Dus moest de oplossing uit een andere hoek komen. Op dat moment kwam ik RSW – Marcel van Schijndel – tegen. Hij had in het verleden al meer met dit bijltje gehakt en was bezig zijn eigen bedrijf op te bouwen. Het was zijn idee om verder te kijken dan de bakken. Denken vanuit de eindsituatie, waarin zowel bakken als dozen naar de winkels gaan, door elkaar heen op dezelfde drager. Je bent gewend om het proces van het begin tot het einde te doorlopen. Niet andersom. Zo’n oplossing leek mij toen echt een brug te ver. Ik heb moeten wennen aan het idee van het samenvoegen van verschillende deeloplossingen, die samen één gemechaniseerd systeem opleveren.”
 

Dat is vragen om problemen, toch?

“Gemakkelijk is het niet, maar het is altijd beter dan voor ieder onderdeel een nieuwe oplossing verzinnen. Als je namelijk aan het einde van de rit geautomatiseerd gemixte zendingen kunt maken, krijg je veel meer ruimte en mogelijkheden in het voorgaande traject. Met een mixed palletizer gecombineerd met een dynamische buffer kun je overstappen op batchpicking. Het grootste deel van de handmatige consolidatie kun je door de machine laten doen. Daar zit de winst in capaciteit, snelheid en kwaliteit. Dat ben ik me steeds meer gaan realiseren. Voor mij was dat voldoende motivatie om alle tegenargumenten van tafel te vegen.”
 

Wanneer begon de bouw?

“Twee jaar geleden gaven we als directie groen licht. Toen begon de zoektocht voor RSW naar partners die mee wilden doen. Dat viel nog niet mee. Een klein deel van het R&D-werk en de uitvoering kwam te liggen bij mijn team. Dat is onze investering, naast de middelen en de ruimte. Sorbo is partner in dit geheel. Niet iedereen wil daar in mee gaan. We hebben veel gesproken met systeemleveranciers, maar het was lastig om hen te laten aansluiten. Wat we hebben gedaan is samen met de groep leveranciers een ontwikkeltraject doorlopen, waarbij zij meedenken en meeprofiteren van de opgedane kennis en ervaring. Nu het systeem draait, krijgen zij via RSW de mogelijkheid om het werkend geheel met andere klanten te bekijken en te beproeven. Daarbij is in principe iedereen welkom. We richten nu zelfs een aparte demonstratieruimte voor RSW in. We hopen dat veel retailers komen kijken, zodat we hen kunnen overtuigen van onze logistieke kwaliteit. Leveranciers die eerst heel sceptisch waren, zijn nu een stuk enthousiaster zijn geworden.”
 

Heeft je je zorgen gemaakt?

“Nee, het was nooit een kwestie van ‘de dood of de gladiolen’. Vergeet niet dat we al tien jaar werken met zeer geavanceerde magazijnautomatisering en we doen dat grotendeels in eigen beheer. We hebben samen al veel opgebouwd. Dit team van mensen krijg je niet gauw gek. Het geheel is ook bewust compact gehouden, het gaat om een deel van het proces. In het ergste geval konden we terugvallen op een aanpassing van onze automatische tussenopslag (HDS van Vanderlande Industries) door daar een extra bakkenstapelaar aan te koppelen. Dan hielden we vast aan de bestaande functionaliteit van dit systeem. Ik heb me wel gerealiseerd dat deze innovatie voor Sorbo de kans is om over onze eigen schaduw heen te springen. Voor dit project heb ik intern minder moeite hoeven doen dan voor andere projecten. Blijkbaar heb ik intern wat krediet opgebouwd.”
 

Hoe kijkt je nu terug?

“Dit was twee jaar lang een hele interessante reis om het zo maar eens te zeggen. Met op sommige momenten veel vertraging. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik daar zelf ook debet aan ben. Op een gegeven moment bleek, dat door wijzigingen in de functionaliteit één van de twee Z-assen van de portaalrobot geen specifieke functie meer had. Dat maakt het mogelijk om hiermee een snelle bakkenstapelaar te maken voor niet gemixte ladingen. Die kans wilde ik niet laten liggen, maar het betekende wel een complete herziening van de layout. Het toont aan dat het concept flexibel is en meerdere functies in zich kan verenigen. Dat is belangrijk om te weten. Twee jaar werken aan een implementatie is een lange tijd. Aan de andere kant hebben we elke dag ons gewone werk kunnen doen en heeft geen klant nadeel ondervonden. De afgelopen periode merkte je dat de markt begon aan te trekken en partners dus soms de prioriteit anders gingen leggen. Dat is hun goed recht, maar je moet dan wel op elkaar wachten. Het mooie is misschien wel dat ook mijn team zich enorm heeft kunnen ontwikkelen. Zij gingen mee in deze ‘reis’, kwamen in gesprek met leveranciers en leerden denken vanuit het proces naar oplossingen. Daar moet je dan wel lef voor hebben, maar het kan binnen een open organisatie als Sorbo. Ik ben daar best trots op.”

Reageer op dit artikel