artikel

Genomineerde 2 – Nedtrain gooit hoge ogen met arbeidsveiligheid

Warehousing

Genomineerde 2 – Nedtrain gooit hoge ogen met arbeidsveiligheid
Genomineerd voor het veiligste magazijn van nederland 2010: nedtrain

Twaalf magazijnen in Nederland deden dit jaar mee met de Prijs Het Veiligste Magazijn. Drie van hen gaan door naar de finale. De tweede kandidaat doet de distributie van revisie- en koopdelen voor het onderhoud van het NS-treinmaterieel.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 8 oktober 2010.

Wat is de visie?

“Als NedTrain werken we met elkaar aan onze doelstelling om ‘best-in-class’ van de Europese treinonderhoudsbedrijven te zijn. Ook op veiligheidsgebied.”

Bob van Aartsen is als manager verantwoordelijk voor het centrale magazijn en de landelijke distributie (LLC-Landelijk Logistiek Centrum) binnen Nedtrain. “Wij doen er het maximale aan om de monteur op de onderhoudslocatie te ‘ontzorgen’”.

In de afgelopen drie jaar heeft NedTrain bewust gestuurd op veiligheid, met als doel jaarlijks de helft van de ongevallen in het bedrijf te elimineren. Uiteindelijk blijkt nu, dat 80 procent van de ongevallen wordt vermeden.
 

Wat maakt Nedtrain bijzonder?

Het LLC heeft voor de komende vier jaren voor ieder jaar een algemene bedrijfsdoelstelling gedefinieerd. Voor 2010 is dit veiligheid.

Het assortiment aan onderdelen is groot en zeer divers in omvang, gewicht en waarde. Dat laatste is een belangrijk stuurmiddel in de voorraadbeheersing. Nedtrain heeft leren omgaan met de soms zeer zware lasten, die moeilijk op te pakken zijn. De gemiddelde leeftijd van het personeel in dit magazijn is 52 jaar. Verloop is er niet. Toch weet de groep uit zichzelf veel motivatie op te brengen.
 

Hoe veilig is Nedtrain?

Dit magazijn heeft een voorbeeldfunctie op het gebied van veiligheid binnen de Nedtrain organisatie. Het LLC is een relatief klein warehouse. Veel veiligheidsaspecten zijn door de werknemers zelf bedacht en geïmplementeerd.
 

Een van de activiteiten is het zelf ontwikkelen van verpakkingen en ladingdragers (pallets) om moeilijk hanteerbare producten efficiënter te kunnen vervoeren en op te slaan in de keten, die loopt van leverancier tot aan de monteur aan de trein.

Minpuntje? Een echt uitgeschreven verkeersplan ontbreekt. Daarvoor vindt de organisatie zichzelf te klein.
 

Het kleinste warehouse van de genomineerden, maar Nedtrain brengt wel alle veiligheids-elementen in stelling

 

Wat zegt de jury?

Het dc van Nedtrain valt op door een compleet doorgevoerde 5S filosofie. Deze is tot in de puntjes uitgewerkt. Ook is er veel aandacht voor de medewerkers: zij worden overal bij betrokken. Dat resulteert in een enorme betrokkenheid van de medewerkers als het gaat om veiligheid. Veel aandacht is hiervoor in het werkoverleg, mensen hebben veel inspraak.

Opvallend is het lage ziekteverzuim de laatste jaren (2,5 procent in 2010), wat mede bereikt wordt door een grote betrokkenheid van de medewerkers. De score op werknemerstevredenheid is bij Nedtrain erg hoog (8,04).
 

Tot slot…?

“De weg die we met elkaar hebben ingeslagen willen we zeker vervolgen”, meldt Van Aartsen ter afsluiting. “Want er zijn nog wensen genoeg. Bijvoorbeeld zwaardere heftafels, die we op de lichaamslengte kunnen aanpassen. Het valt niet mee om je als kleine afdeling in de kijker te spelen binnen een groot bedrijf als NedTrain. Dat ons dat toch lukt, intern en ook met deze nominatie voor de prijs, maakt ons buitengewoon trots.”


Nedtrain LLC

Locatie: Tilburg, Loven

Oppervlakte: 9.200 vierkante meter (terrein 22.000 vierkante meter)

Aantal SKU’s in opslag: 22.000

Aantal orders per dag: 200

Aantal medewerkers totaal: 13

 

Een impressie van het jurybezoek:

Reageer op dit artikel