artikel

Genomineerde 1 – Boston weet wat het is om met regels te werken

Warehousing

Genomineerde 1 – Boston weet wat het is om met regels te werken
Genomineerd voor het veiligste magazijn van nederland 2010: boston scientific

Drie genomineerden zijn overgebleven voor de Prijs Het Veiligste Magazijn van Nederland 2010. De eerste kandidaat is werkzaam als distributeur van medische producten en toebehoren.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 8 oktober 2010.

Wat is de visie?

“Het veiligheidsbeleid wordt gedragen door de werkvloer en ondersteund vanuit het management.” Zo draagt veiligheidsdeskundige Ewout Monshouwer de visie uit, die het Amerikaanse farmaciebedrijf wereldwijd hanteert. “De Amerikaanse cultuur ten aanzien van aansprakelijkheid speelt zeker op de achtergrond mee. We zijn hier gewend aan een open communicatie en om elkaar aan te spreken op zaken als veiligheid. Het uitgangspunt voor iedereen is, dat je aan het einde van de dag weer net zo gezond naar huis wilt als je ’s ochtends bent gekomen. Vanuit die gedachte werken we gestructureerd aan een goed werkklimaat met regelmatig overleg en een ideeënbus, maar vooral met korte communicatielijnen. Veiligheid is geïntegreerd in de aanwezige 5S-structuur.”
 

Wat maakt Boston bijzonder?

Boston is een typisch bedrijf in de medische sector, waar alles moet voldoen aan strenge regels. Wat bijvoorbeeld opvalt zijn de goed gevisualiseerde communicatieborden.

Het dc in Kerkrade is een zeer schoon warehouse, mede dankzij de inzet van een extern schoonmaakbedrijf. Dat is te zien. Zelfs in de ruimte waar verpakkingskarton ligt opgeslagen, en waar bovendien nogal wat handmatige verwerking plaatsvindt.
 

Hoe veilig is Boston?

Binnen een farmaceutisch bedrijf is het stellen van regels en het naleven daarvan niet iets bijzonders. Medewerkers weten niet beter. Dat heeft een positief effect op de veiligheid en de effectiviteit van de organisatie.

De inspecteur, die in het kader van de prijs het magazijn van onder tot boven onder de loep nam, constateerde een perfect uitgevoerde 5S-aanpak. Daaruit zijn veel verbeterplannen ontstaan. Voor de heftrucks wordt dagelijks een controleformulier ingevuld. Ongevallen met heftrucks zijn de laatste jaren niet voorgevallen. Opvallend is wel dat er pallets in sommige loopgangen staan.

   

Veel daglichtinval bij Boston Scientific, waar de jury onder de indruk was van de klinisch schone werkomgeving

Wat zegt de jury?

Het distributiecentrum van Boston Scientific valt op door de vriendelijke en prettige omgevingscondities. Met name het daglichtinval door lichtstraten en zelfs door een complete vide met lichtkoepels midden in het magazijn dragen hier enorm aan bij. De betrokkenheid en aanspreekbaarheid van het management wordt gestimuleerd door wekelijks een lean tour (op woensdag) en een facility tour (op vrijdag) te houden. Afdelingen moeten zelf hun eigen KPI’s verwerken en zichtbaar ophangen voor hele afdeling. Mensen zijn -betrokken en resultaatgericht. -Veiligheid is een van de vier -belangrijke KPI’s waarover zij -rapporteren.

   

Tot slot…?

“Als veiligheidskundige kijk ik niet in eerste instantie naar het logistieke proces. Ik zie dat de jury daar wel oog voor heeft”, vertelt Monshouwer, terugkijkend op het bezoek van de jury en de inspecteur. “Ze weten heel goed onze -medische achtergrond in te schatten. Van hen hoor ik tips, waarmee we ons voordeel kunnen doen.”


Boston -Scientific

Locatie: Kerkrade

Oppervlakte: 25.000 -vierkante meter

SKU’s in opslag: 7.000

Aantal orders per dag: 3.000

Aantal medewerkers: 200

 

Een impressie van het jurybezoek:

Reageer op dit artikel