artikel

Stryker: ‘Groen leven in een groen magazijn

Warehousing

Stryker: ‘Groen leven in een groen magazijn
Stryker

Het Amerikaanse medisch technologiebedrijf Stryker is afgelopen maart begonnen met de bouw van een distributiecentrum in logistieke hotspot Venlo. Het nieuwe pand, dat verrijst op logistiek park Tradeport Noord, is ontworpen volgens de strengste duurzaamheidscriteria en zal ook in aanmerking komen voor het BREEAM-certificaat.

Het Amerikaanse medisch technologiebedrijf Stryker is afgelopen maart begonnen met de bouw van een distributiecentrum in logistieke hotspot Venlo. Het nieuwe pand, dat verrijst op logistiek park Tradeport Noord, is ontworpen volgens de strengste duurzaamheidscriteria en zal ook in aanmerking komen voor het BREEAM-certificaat.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Stryker   Leverancier/dienstverlener: Goodman
Plaats: Venlo  
Branche: farmaceutische industrie   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Logistiek   Datum ingebruikname:
Productnaam:  

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek
op 27 augustus 2010. 
   

 

Het beursgenoteerde Stryker levert aan de medische sector onder andere gewrichtsprothesen, trauma-, wervelkolom- en microimplantatensystemen, en orthobiologie, boor- en zaagapparatuur. Voor het Amerikaanse bedrijf zijn in Europa de Benelux, Duitsland en Oostenrijk belangrijke afzetgebieden.

 

De magazijnactiviteiten zijn nu nog geconcentreerd in Waardenburg en in Duisburg (Dld). De marketing- en salesafdelingen blijven overigens gewoon gevestigd op deze locaties. "In onze nieuwe dc in Venlo gaan we de magazijnactiviteiten inclusief planning en inkoop bundelen. We hebben gekozen voor Venlo omdat we vanuit deze locatie dicht bij onze belangrijke markten zitten. Bovendien zijn er in deze regio genoeg vliegvelden van waaruit we onze producten kunnen laten invliegen. Bovendien hebben we vanaf Trade Port Noord een directe aansluiting op de snelwegen A73 en A67", zegt Niek Dudink bij Stryker director supply chain services Europe.

  

Werkgelegenheid

De vijftig werknemers die verspreid over de twee magazijnvestigingen in Duisburg en Zaltbommel werken, verhuizen mee naar het nieuwe dc in Venlo. "We hebben bij onze keuze voor Venlo ook bewust rekening gehouden met de reistijd voor het personeel", aldus Dudink. De komst zal in eerste instantie geen extra werkgelegenheid opleveren voor de regio Venlo. Dudink: "Die zal er wel op termijn komen door organische groei. We hebben nu bijna 8.000 vierkante meter distributieruimte tot onze beschikking, maar we hebben ruimte om op termijn uit te breiden naar zo’n 15.000 vierkante meter."

 

BREEAM-certificaat

Het conventionele magazijn, dat gebouwd wordt door logistiek vastgoedontwikkelaar Goodman, voldoet volgens Stryker aan de strengste duurzaamheidscriteria op zowel ecologisch als maatschappelijk vlak. Zo wordt er naar gestreefd om na oplevering van het gebouw in aanmerking te komen voor het internationaal erkende BREEAM-(British Research Establishment Environmental Assessment Method) duurzaamheidcertificaat.

Om aan de duurzaamheidseisen van BREEAM te voldoen, zal het distributiecentrum worden gerealiseerd met duurzame materialen en voorzieningen, zoals geïsoleerde prefab betonnen plinten en wanden en energiebesparende verlichting met bewegingssensoren. Het magazijn maakt bovendien gebruik van daglicht in het expeditiegedeelte en de tussenverdiepingen. De externe docks krijgen een energiebesparend verwarmingssysteem.

  

MVO-plicht

Het BREEAM-certificaat past volgens Dudink binnen het maatschappelijk verantwoorde beleid van Stryker wereldwijd. "Die duurzame aanpak trekken we door van onze wijze van productie tot en met de bouw van onze panden." Ook van het magazijnpersoneel wordt straks verwacht dat ze hun ‘MVO-plicht’ vervullen. "Een groen certificaat voor de bouwwijze van je dc is leuk, maar het gaat er vooral om hoe onze mensen zich gedragen, want in een ‘groen magazijn’ moet je als personeel ook ‘groen’ leven. Zo moet al het afval in het pand gesorteerd worden. Ook willen we stimuleren dat onze Duitse medewerkers per shuttle naar het werk komen",stelt Dudink.

De oplevering van het Stryker dc is in november. Dudink: "De bouw ligt op schema. De verhuizing zal gefaseerd plaatsvinden. Eerst gaat Zaltbommel en daarna Duisburg. In december willen we volledig operationeel zijn."

Reageer op dit artikel