artikel

LED-verlichting in het magazijn: voors en tegens

Warehousing

LED-verlichting in het magazijn: voors en tegens
LED-verlichting magazijn

In een gemiddeld warehouse met ettelijke honderden TL-armaturen is het dagelijkse stroomverbruik een flinke terugkerende jaarlijkse kostenpost. Het alternatief LED is veel duurder in de aanschaf, maar beduidend goedkoper in het gebruik. Wat zijn de voors en tegens?

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 18 juni 2010.

Bij de nieuwe vestiging van verpakkingsbedrijf Kompak in Etten Leur is geen enkele gloeilamp of TL meer te vinden, alle verlichting is LED. LedNed installeerde daar 100.000 LED’s. Dat moet een bezuiniging opleveren van 200.000 kWh aan stroom, wat gelijk staat aan 135.000 kg CO2. En daarmee een besparing van 35.000 euro per jaar.

Lichtadviseur Robert Jan Vos heeft zijn bedenkingen bij die mooie cijfers. Als voorzitter van de commissie Ledverlichting van de Nederlandse stichting voor verlichtingskunde is hij een voorstander van LED. Maar er zijn ook beperkingen. “Als een LED-lamp zijn warmte niet goed kwijt kan, dan gaat hij helemaal niet zo lang mee. Dan verdien je de hoge aanschafprijs dus ook niet terug”. De lichtspreiding is ook beperkt. Dat hebben ze bij Kompak opgelost door spiegeltjes naast de lampjes te plaatsen. Daardoor komt het licht alsnog bij alle schappen in het magazijn. De magazijnmedewerkers vinden het licht wel een beetje te fel, waardoor ze soms verblind worden. Maar met dat nadeeltje valt volgens Steven Nijweide van Kompak te leven. Hij zou elk bedrijf aanraden op LED over te stappen. “Je kunt nu kiezen: of je bent de laatste die TL-verlichting aanschaft, of de eerste die met Led werkt. “ (Bron: Colette van Nunen, NOS.nl)

Beperkingen LED

Directeur/eigenaar en energieconsultant Remond Zimmermann van het gelijknamige bedrijf in Moordrecht is zelf ook enthousiast over de mogelijkheden van LED-verlichting, maar geeft direct ook de huidige beperkingen voor toepassing in distributiecentra en magazijnen aan. De belangrijkste is volgens hem de maximale montagehoogte van LED-armaturen met betrekking tot de lichtopbrengst (in Lux) per vierkante meter vloeroppervlak. Boven de zeven meter is de lichtopbrengst vaak nog onvoldoende voor een goed verlichte werkvloer. Reflectoren en lichtspreidende lenzen verbeteren de lichtopbrengst wel, maar niet afdoende. Onder die maximale montagehoogte is de toepassing van LED-licht vrijwel altijd een goed alternatief voor TL. Ondanks het hoge rendement per Watt produceert LED-verlichting interne warmte en die is tevens zijn grootste vijand. “Sterker nog, in de dagelijkse praktijk valt gemiddeld 5 procent van vrijwel alle gemonteerde LED-verlichting in de eerste maand uit door interne warmteontwikkeling en moet dan worden vervangen.” Dat valt weliswaar onder de garantie, maar geeft overlast bij de vervanging. “Het is dan ook zaak de klant daar vooraf duidelijk op te wijzen, dat deze uitval eerder regel dan uitzondering is.”

Nieuw gemonteerde LED-lampen die ongeschonden de eerste maand door komen, houden het gemiddeld 40.000 branduren vol. Dat is ruim de dubbele levensduur van conventionele TL-buizen. De ontwikkelingen staan echter niet stil en Zimmermann verwacht dat de lichtopbrengst en spreiding (tot 160 booggraden) van LED’s op korte termijn snel zal verbeteren. “Persoonlijk zou ik er voor verlichtingsdoeleinden in hogere magazijnen dan zeven meter nog even mee wachten.”

Led voor koel- en vriesruimtes

Uitzondering zijn koel- en vriesruimtes. In tegenstelling tot TL voldoet LED-verlichting juist uitstekend bij lage temperaturen, mits de luchtvochtigheid maar laag is. LED’s zijn namelijk vochtgevoelig en gaan dan snel stuk. Condensvorming treedt gemakkelijk op in koelruimtes rond  5 graden Celsius, waar deuren regelmatig open en dicht gaan en relatief warme en vochtige lucht binnenlaten. Een goed afsluitende lichtdoorlatende kap over de armatuur voorkomt dergelijke vochtproblemen, maar werkt wel weer kostenverhogend. LED-lampen starten in tegenstelling tot TL ook in koude omstandigheden probleemloos snel op en geven dan direct de maximale lichtopbrengst. Bovendien zijn LED’s niet aan schade onderhevig bij veelvuldig in- en uitschakelen. De warmteontwikkeling ligt vergeleken met conventionele TL-verlichting 50 procent lager, dus dat scheelt ook weer in de koelkosten van de geconditioneerde opslagruimte.

Kosten/baten LED-verlichting

Het dagelijkse stroomverbruik van 200 T8 TL-buizen van 58 Watt is 200 x 58W x 8 uur = 92,8 kWh x 12 eurocent = 11,14 euro x 260 werkdagen = 2896,40 euro.

Het dagelijkse stroomverbruik van 200 LED-buizen van 18 Watt is 200 x 18W x 8 uur = 28,8 kWh x 12 eurocent = 3,46 euro x 260 werkdagen = 899,60 euro.

Kostprijs T8 TL 150cm 58 Watt: 8,50 euro (bij grote afname +/- 3,00 euro). Kostprijs LED T8 150cm 18 Watt: 99,00 euro ( bij grote afname +/- 75,00 euro).

Bestaande TL-armaturen van 2x 58 Watt kunnen relatief goedkoop en snel geschikt worden gemaakt voor LED-verlichting van 2x 18 Watt. De aanpassing vergt per armatuur circa 12 minuten. Daarbij worden onder andere het voorschakelapparaat en de starter uitgeschakeld of verwijderd. De montagekosten worden geraamd op 10,75 euro per armatuur. De besparing op de stroomkosten is in deze voorbeeldberekening bijna 70 procent. Rekening houdend met de langere levensduur, de vervangingskosten en mogelijke subsidies is de terugverdientijd circa 3,5 jaar.

E-book: alles over LED-verlichting

U wilt uw magazijn (her)inrichten met de juiste led-verlichting? Dit complete e-book biedt informatie over licht, kleurechtheid, drivers, armaturen, aansturing van verlichting, inclusief uitgebreide woordenlijst. Vul uw gegevens in en ontvang het e-book gratis in uw mailbox.

Reageer op dit artikel