artikel

Zwolle: “Veel aandacht voor groei op Hessenpoort”

Warehousing

Voor grootschalig bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle was 2009 een lastig jaar als gevolg van de economislche crisis. “Maar we merken”, zegt Arian van Rijssen, adviseur economische zaken van de gemeente Zwolle , “dat de vraag naar grotere kavels op Hessenpoort weer aantrekt.”

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 11 mei 2010.

Omvang park: 210 ha

Bebouwd: 65 ha

Beschikbaar: 150 ha

Grondprijs per m2: Afhankelijk van ligging op het terrein 135 tot 150 euro per vierkante meter

Infrastructuur

Wegen: directe ligging aan de snelweg A28

Spoor: optioneel in de toekomst

Belangrijke gebruikers

Office Depot, GLS, DHL, TNT, Buisman Warehousing, Ferm

Meer informatie: www.hessenpoortzwolle.nl

 

Ondanks dat het economische tij tegenzat in 2009 hebben op het Zwolse bedrijventerrein zich toch twee nieuwe logistiek dienstverleners gevestigd, te weten Kuehne + Nagel die vier hectare in gebruik heeft, en De Weerd Transport.

 

Het afgelopen jaar is de gemeente Zwolle ook voortvarend begonnen met het ontwikkelen van Hessenpoort II. Van Rijssen: “Op dat terrein komen onder andere kleinere kavels beschikbaar van tussen de 2.500 vierkante meter en 1 hectare, die bedoeld zijn voor transport en distributie, groothandel, bouw en productie.” De tweede fase van dit bedrijventerrein heeft 110 hectare beschikbaar en op Hessenpoort I is nog veertig hectare over. “Die willen we eerst uitgeven voordat we beginnen met de uitgifte van kavels op Hessenpoort II”, zegt Van Rijssen. Met deze uitbreiding krijgt Hessenpoort een totale omvang van 290 hectare bruto.

Dit jaar en in 2009 is er met name veel aandacht besteed aan het onderhoud van het bedrijvenpark dat direct grenst aan de snelweg A28. Van Rijssen: “De wegen zijn aangepakt, want door de komst van Kuehne + Nagel is het aantal vrachtautobewegingen per dag fors toegenomen. De bewegwijzering is verbeterd en er wordt een collectief camerabeveiligingssysteem geïntroduceerd.”

 

Daarnaast wil de gemeente Zwolle het begrip duurzaamheid op Hessenpoort verder vormgeven. “We hebben een gratis duurzaamheidsscan geïntroduceerd voor bedrijven die zich op Hessenpoort vestigen. Daarnaast wordt er op het terrein gebruikgemaakt van koude/warmteopslag. Zwolle stimuleert ondernemers om duurzaam te ondernemen en op innovatieve wijze energie op te wekken”, aldus Van Rijssen. Ook wil de gemeente bij nieuwbouw op Hessenpoort de Energieprestatiecoëfficiënt (EPC)-norm aanscherpen. Het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen vormt hiervoor de basis.

 

"GOEDE VERSTANDHOUDING MET GEMEENTE"

 

Kuehne + Nagel is sinds vorig jaar verantwoordelijk voor alle retourstromen van Albert Heijn. Op Hessenpoort in Zwolle heeft Kuehne + Nagel een hagelnieuw retourencentrum gebouwd met een vloeroppervlak van 18.700 vierkante meter, waar de retouren, die voorheen naar het dc gingen van AH op bedrijventerrein De Marslanden in Zwolle, worden verwerkt. "We wilden in eerste instantie op een locatie in de buurt van De Marslanden bouwen maar daar hebben we in overleg met Albert Heijn van afgezien. Hessenpoort was een beter alternatief omdat daar grotere kavels beschikbaar waren en er is een directe ontsluiting met de A28 richting Noord-Nederland", zegt Harald Smook. K+N is volgens Smook tevreden over het Zwolse bedrijvenpark. "We hadden te maken met een wegverzakking bij ons pand. Wij hebben een tijdelijke oplossing gevonden, die door de gemeente Zwolle zonder problemen is goedgekeurd."

 

 

Reageer op dit artikel