artikel

XL Businesspark Twente – “Inclusief centrale bluswatervoorzieningen”

Warehousing

XL Businesspark Twente is ca 120 ha netto groot, waarvan nu de eerste tranche van 40 ha uitgegeven wordt. Er is hier nog ruim voldoende plaats. Momenteel is er één groot staalconstructiebedrijf gevestigd: medio dit jaar start tevens een logistiek dienstverlener in de chemische warehousing.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 11 mei 2010.

Omvang park: 120 ha netto

Bebouwd: 70% perceel

Beschikbaar: op aanvraag

Huurprijs per m2: op aanvraag

Infrastructuur

Wegen: A1/A35

Spoor: n.v.t.

Water: Twentekanaal en Container Terminal Hengelo

Belangrijke gebruikers

ViVoChem

Meer informatie: www.xlpark.nl

Het bedrijventerrein staat open voor bijna elke vorm van logistieke dienstverlening en industriële activiteiten. De nadruk ligt op de vestiging van grotere bedrijven op kavels vanaf twee hectare. Het XL Businesspark Twente biedt ondernemers onder andere multimodaal vervoer met een combinatie van wegvervoer en transport over water via het nabijgelegen Twentekanaal. Daartoe wordt een kade gebouwd waarvoor de nodige overheidssubsidies zijn verkregen. Deze kade wordt volgens coördinator Maarten Rol binnen 3 tot 4 jaar gerealiseerd, zo is de planning. Hij is ook de contactpersoon voor de gevestigde bedrijven en ondernemingen die zich hier willen vestigen.

 

Het XL Businesspark Twente biedt naast terreinbeveiliging en een glasvezelnetwerk ook een centrale bluswatervoorziening waarop iedereen kan aantakken. Hiermee hoeft een bedrijf geen dure wateropslag en bijbehorende pompinstallatie aan te leggen. Dat kan volgens Rol voor een grote onderneming al gauw een besparing van vele tonnen opleveren.

 

Het parkmanagement is ook anders geregeld dan gebruikelijk. Om verpaupering op termijn van het terrein te voorkomen, is iedere ondernemer via een zogenoemde land-lease constructie gecommitteerd aan het parkmanagement, waarin bijvoorbeeld de kosten voor het periodieke onderhoud van het bedrijvenpark zijn opgenomen. Hiermee wordt voorkomen dat ‘freeriders’ zich kunnen onttrekken aan de gezamenlijke verplichtingen, wat ten goede komt aan de uitstraling.–

 

 

"IK MIS DE BUREN"

  

Algemeen directeur Ronald IJzer van chemiebedrijf ViVoChem start in week 24 met de bouw van een chemisch warehouse op XL Businesspark Twente. De oplevering en ingebruikname staat gepland voor week 14 volgend jaar. De onderneming zit nu nog aan de overkant van de A35 op Businesspark Almelo in een huurpand dat veel te klein werd voor uitbreiding met chemische warehousing. Aan de Hengelose zijde van het XL Businesspark komt een hoogbouw stellingenmagazijn voor drumopslag van 14 meter hoog. Dat is dan ook de wettelijke maximumhoogte voor een chemisch warehouse. ViVoChem begint eerst met 5.000 palletplaatsen en werkt snel daarna gefaseerd door naar een opslagcapaciteit van 20.000 palletlocaties met de verplichte sprinklerinstallatie. Het feit dat XL Businesspark over een centrale ringleiding voor bluswater beschikt is voor IJzer medebepalend geweest bij zijn keuze. "Dat scheelt ons flink in de investeringskosten."

 

Een tweede vestigingsargument betreft de zichtlocatie. "Het glasvezelnetwerk is ook een vereiste voor onze datacommunicatie, maar eerlijk gezegd vind ik dat tegenwoordig een vrij normale voorziening. We zijn nog niet operationeel daar, maar ik kan je nu al zeggen dat ik de buren mis. Tot nu toe delen we het park met een grote staalconstructeur. De rest ligt nog braak."

 

 

Reageer op dit artikel