artikel

Oss, bedrijvenpark A50-59: “Strategische ligging en trimodale verbindingen”

Warehousing

Bedrijvenpark A50-59 richt zich voornamelijk op pharma en food en daaraan gerelateerde logistieke activiteiten. In essentie herbergt de gemeente Oss veel industrie. Dat genereert vanzelf veel goederenvervoer.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 11 mei 2010.

 

Omvang park: 100 ha

Bebouwd: 70 ha

Beschikbaar: 30 ha

Grondprijs per m2: 134-172 euro

Infrastructuur

Wegen: directe aansluiting op zowel A50 als A59

Spoor/water: goederenverzamelspoor en water Maashaven zijn op korte afstand aanwezig op terrein.

Elzenburg – De Geer: direct bereikbaar via N329, in de nabijheid van het bedrijvenpark.

Belangrijke gebruikers

Heineken, ITC Holland, Mediq (voorheen OPG), Meubitrend, Traffic Service Nederland (voorheen Van Strien)

Meer informatie: Ondernemerszaken gemeente Oss (http://www.oss.nl/)
 

 

Het park onderscheidt zich vooral door zijn strategische ligging en goede trimodale verbindingen naar de containerterminal in de Maas-haven aan de noordkant van Oss. Op Moerdijk na is deze haven volgens accountmanager Teun Brands bij de gemeente Oss dan ook de grootste haven van Noord-Brabant met een directe aansluiting op de Maas. Daarnaast is er ook een aansluiting van het goederenspoor naar de haven en wordt de N239 van en naar de snelweg verbreed. Behalve parkmanagement ten behoeve van collectieve beveiliging en onderhoud is er in Oss een logistiek platform opgericht met een tiental logistiek dienstverleners. Dit platform verricht veel nuttig lobbywerk om Oss logistiek op de kaart te zetten.

 

Het logistieke bedrijvenpark A50-A59 werd twee jaar terug nog uitgeroepen tot ‘Beste Bedrijventerrein 2008’. Volgens Brands is die toekenning te danken aan de wijze waarop de gemeente samen met de bedrijven maatwerk levert bij de uitgifte van nieuwe terreinen. Zo heeft de gemeente in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven een huisvestingsprotocol opgesteld. Een belangrijk onderdeel hiervan is het intakeformulier. Hierin wordt informatie gevraagd over onder andere de dynamiek van het bedrijf, de werkgelegenheidsaspecten en de duurzaamheiddoelstellingen. Hiermee wordt bepaald waar een bedrijf zich het best kan vestigen op A50-A59. De onderneming kan echter ook het advies krijgen om naar een ander bestaand bedrijventerrein binnen de gemeente Oss te verhuizen.

 

 

"Parkmanagement in ontwikkeling"

 

ITC Holland heeft zich pas in januari 2009 op bedrijvenpark A50-59 in Oss gevestigd. Het transportbedrijf heeft zich onder leiding van directeur/eigenaar Dominicus van Schaick en zijn echtgenote en mededirecteur Anita van Schaick gespecialiseerd in het vervoer van vloeibare levensmiddelen (waaronder zuivel en plataardige oliën) in tankwagens en containers. De vorige bedrijfslocatie in het nabijgelegen Reek werd volgens Van Schaick te klein. Dit vormde dan ook de hoofdreden om naar Bedrijvenpark A50-59 in Oss te verhuizen, waar de onderneming nu over een ruime 20.000 vierkante meter perceeloppervlak beschikt. Bovendien heeft de nieuwe locatie weinig gevolgen voor het personeel wat betreft het dagelijkse woon-werkverkeer. Van Schaick noemt verder nog de centrale geografische ligging en goede bereikbaarheid van Oss als vestigingsargument. De tankwagens moeten na iedere rit altijd weer grondig worden gereinigd. Daar wordt een eigen tankcleaninginstallatie voor gebruikt, waarvan het afvalwater naar een bioreactor wordt gevoerd voor zuivering en het opwekken van biogas voor eigen gebruik. De gemeente Oss heeft alle medewerking aan ITC verleend voor de vestiging en realisatie van de bioreactor. 

 

Reageer op dit artikel