artikel

Nijmegen, Bijsterhuizen: “Groen van karakter en dynamisch”

Warehousing

Navraag bij de adviseur grondzaken van de gemeente Nijmegen, Luud Joosten, leert dat logistiek park Bijsterhuizen op de grens van Nijmegen en Wijchen vooral een functie heeft als regionaal park. Omdat het park op de grens van de twee gemeenten ligt is Bijsterhuizen in feite een samenwerkingsverband tussen Wijchen en Nijmegen.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 11 mei 2010.

 

Omvang park

250 ha bruto/ 160 ha netto

Bebouwd: 138 ha

Beschikbaar: circa 22 ha

Grondprijs per m2: € 145,-, zicht € 185,-

Huurprijs per m2: n.v.t.

Infrastructuur

Wegen: A 326/ A 50 / A 73

Spoor: in de nabijheid

Water: Waal en indirect Maas

Belangrijke gebruikers

DHL, Kuehne en Nagel, Reparco, Nooteboom, Trailerbouw, WDP

Meer informatie: www.bijsterhuizen.nl

 

Bijsterhuizen ligt vlakbij de snelwegen A50 en A73, waardoor het park een goede uitvalsbasis is in de richtingen Brabant én Duitsland. Toch is het volgens Joosten ook eenvoudig om richting het westen van het land te gaan vanuit Bijsterhuizen. Joosten omschrijft het terrein als modern van opzet. “Het is groen van karakter en straalt dynamiek uit.” De adviseur grondzaken meldt dat er een actieve bedrijvenvereniging is en dito parkmanagement. Andere eigenschappen: “Denk ook aan de bargeterminal in de nabijheid en daarmee aansluiting op de Waal en indirect de Maas via het Maas Waal kanaal.Verder is er een aansluiting op het spoor aanwezig.”

 

Omdat Bijsterhuizen zo dicht bij Duitsland ligt, zijn volgens Joosten de contacten met Duitland op bestuurlijk en economisch niveau ‘innig’. Transporteurs of logistiek dienstverleners die gebruik willen maken van luchtvracht kunnen terecht in Weeze, net over de grens met Duitsland.

Bijsterhuizen mikt op logistieke bedrijven die waarde toevoegen (VAL) aan een goederenstroom. Volgens Joosten zijn DHL en Kuehne+Nagel goede voorbeelden van dergelijke dienstverleners die op het park een vestiging hebben. Ondanks dat Bijsterhuizen mikt op bedrijven die waarde toevoegen is er niet zoveel grond meer beschikbaar. Van de oorspronkelijk beschikbare 160 hectare is er nog 22 hectare beschikbaar voor geïnteresseerde dienstverleners, meldt Joosten. Toch verwacht hij dat Bijsterhuizen met die 22 hectare nog een paar jaar vooruit kan. Een nieuw te ontwikkelen fase behoort tot de mogelijkheden en wordt op dit moment door de gemeenten Nijmegen en Wijchen overwogen. Een definitieve beslissing hierover is echter nog niet genomen.

 

 

"TEVREDEN, BEHALVE OVER ONTSLUITING"

 

CRH Roofing Materials heeft een vestiging op Bijsterhuizen en Peter Stitselaar, supply chain manager bij het bedrijf, zegt tevreden te zijn over de locatie tussen Nijmegen en Wijchen. Op het logistieke park heeft CRH Roofing Materials een warehouse staan van 5.500 vierkante meter, het buitenterrein telt 5.000 vierkante meter. Stitselaar is tevreden over de contacten tussen zijn bedrijf en de beheerder van het park, de gemeente Nijmegen. Ervaring met de vestiging van zijn bedrijf op Bijsterhuizen heeft Stitselaar niet. De contacten tussen CRH en Nijmegen werden door zijn voorganger onderhouden. Er is voor de supply chain manager eigenlijk maar één zwakke schakel in zijn keten en dat is de ontsluiting van Bijsterhuizen. Hoewel, slecht noemen doet hij dit niet. "De ontsluiting kan beter, er zijn twee wegen voor de ontsluiting. Vooral aan het begin en het einde van werkdagen ontstaan er wachttijden waarbij vrachtwagens vast komen te zitten", aldus Stitselaar. Positief punt aan het park is dat er gezamenlijk beveiliging wordt ingekocht door de bedrijven. Verbeterpunt? "De ontsluiting van het park bij bouwwerkzaamheden."

 

Reageer op dit artikel