artikel

Mercadona: “Madrid is onze logistieke kathedraal”

Warehousing

Mercadona: “Madrid is onze logistieke kathedraal”
Het distributiecentrum van Mercadona in Ciempozuelos

Mercadona is momenteel de snelst groeiende onderneming van Spanje en verzorgt rond vier miljoen huishoudens met artikelen uit het droog- vers- en diepvriesassortiment. Tendens: stijgend.

Mercadona is momenteel de snelst groeiende onderneming van Spanje en verzorgt rond vier miljoen huishoudens met artikelen uit het droog- vers- en diepvriesassortiment. Tendens: stijgend.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Supermarktketen Mercado   Leverancier/dienstverlener: Witron Engineering
Plaats: Madrid  
Branche: detailhandel   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Retail   Datum ingebruikname:
Productnaam:  

Meer dan 1.200 filialen in Spanje moeten hiervoor snel, efficiënt en tegen optimale kosten van waren voorzien worden. Want alleen de hoogst mogelijke aanvoerkwaliteit in de filialen garandeert tevreden klanten. Dit waarborgt ook voor de toekomst zo’n sterke groei als in de afgelopen jaren.

   

Het logistieke hart voor Mercadona is het centrale distributiecentrum Ciempozuelos voor de poorten van Madrid. „Dit magazijn is eigenlijk geen normaal magazijn meer, maar eigenlijk een productielocatie", verklaarde Mercadona-projectmanager Jose Solaz. Hiermee moet in alle fasen van het project rekening gehouden worden: bij de planning, de realisatie, de opstart en operationele productie inclusief service. Ook het actualiseren van de basisgegevens voor elk afzonderlijk artikel en rekening houden met de productverpakkingen zijn een belangrijk aspect bij de succesvolle realisatie van zo’n project. „Wij spreken intern vol trots over onze logistieke-kathedraal", aldus Solaz.

 

Ciempozuelos speelt de centrale rol in het Mercadona-netwerk

Ciempozuelos imponeert op het eerste gezicht vooral door de aard van de technische oplossing en de verregaande integratie van de logistieke modules. Bijna 15 procent van de Spanjaarden woont in de agglomeratie van Madrid. „Daardoor is het duidelijk, dat Ciempozuelos een uiterst belangrijk platform voor ons geïntegreerde logistieke netwerk vormt", aldus Solaz. „Momenteel hebben we acht logistieke platformen in heel Spanje in bedrijf. Drie andere zijn in aanbouw of in de planningsfase." Het distributiecentrum wordt thans voor 70 procent van de maximale capaciteit benut. Dit komt ruimschoots overeen met de planning. „Ciempozuelos ligt daardoor, wat het rendement betreft, al op de tweede plaats in ons logistieke netwerk", vertelt Solaz ons in het kader van de Witron logistieke dag. „Bij een verdere benutting van de capaciteit zal het distributiecentrum in het zuiden van Madrid spoedig de laagste kosten per kubieke meter van de hele onderneming hebben."

 

Voor Mercadona is het beslissend, dat de techniek ten slotte de consequentie van de gestelde ondernemingsdoelen is. Hiertoe behoort onder andere, dat men de inspanning voor de medewerkers duidelijk wil reduceren, omdat volgens de Mercadona-visie ondernemingen principieel ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Bovendien wilde men de filiaalbevoorrading optimaliseren en het rendement, uitgedrukt in kosten per kubieke meter of energieverbruik, verhogen. „Deze doelen werden met de logistieke oplossing in Ciempozuelos reeds overtroffen", verklaarde Solaz. „Hiermee zijn we in staat, ons blijvend van de concurrentie te onderscheiden."

 

OPM-orderverzameling in elk temperatuur bereik

Het centrale logistieke element in de vestiging Ciempozuelos is de Order Picking Machinery (OPM). Een belangrijke eigenschap van de OPM installatie van Witron is de volledige integratie van geautomatiseerde opslag- en orderverzameling. Het is een volledig geautomatiseerd logistiek proces van de goederenontvangst tot aan de verzending naar de klant. Hiermee worden zowel in het droogassortiment, als in de vers- en diepvriessector geheel zonder personeel orderpallets samengesteld. De orderpallet wordt volgens de indeling van de winkel, rekening houdend met de schapindeling, automatisch gestapeld.

    

Artikelen met een klein volume worden door het bakken orderpicksysteem gemaand DPS (Dynamic Picking System) verzameld. Een voordeel van het DPS is het statisch (hardlopers) en dynamisch (langzaam lopers) aanbieden van de artikelen in het pickfront, waarbij het verwisselen van de bakken compleet wordt uitgevoerd door kranen. Het automatisch opslaan, stapelen en consolideren van volledige pallets, halve pallets en kwartpallets wordt geoptimaliseerd met de PSSM-module (Pallet Storage – Stacking Machinery).

 

De orderverzamelingssnelheid van de installatie is indrukwekkend. Met het OPM-systeem worden bijvoorbeeld tot 470 colli per COM machine per uur verzameld. Er zijn in totaal 76 COM-machines in Ciempozuelos geïmplementeerd. Op de DPS-werkplekken ligt het pickvermogen bij circa 500 picks per werkplek per uur. Op een topdag worden vanuit Ciempozuelos meer dan 920.000 colli aan de Mercadona-filialen in Madrid en de omliggende regio’s geleverd.

 

Totaalopzet – dalende kosten

Met de aard en manier van samenwerking bij dit project zijn de verantwoordelijken aan beide zijden uitgesproken tevreden. „We bieden bij Mercadona een totaalconcept", zegt ook Witron directeur Prieschenk. „De rollout vindt plaats met geïntegreerde Witron-modules, die geheel aangepast zijn voor de individuele behoeftes van Mercadona." Mercadona gebruikt Witron als een soort logistieke standaard.

„Daarbij staat het economische doel voor onze klant duidelijk in het middelpunt", zo verklaart Prieschenk verder. „Bij Mercadona zijn de kosten per kubieke meter uitgeleverde waren de doorslaggevende constante." Deze waarde is sinds begin van de samenwerking met Witron in 2004 continu gedaald. In Ciempozuelos wordt momenteel meer dan 98 procent van alle artikelen volledig automatisch gepickt.

 

Witron-oplossingen worden in de toekomst ook in Leon vestiging toegepast

Sinds 2004 werkt Mercadona met veel succes samen met Witron. Binnen slechts vijf jaar werden in de vestigingen Ciempozuelos, Ribarroja en Leon intussen totaal vijf logistieke projecten gepland. De installaties in Ciempozuelos en Ribarroja (magazijn voor diepvriesproducten) werden al eerder met succes in bedrijf genomen. „Op deze basis hebben we Witron daarom ook twee verdere opdrachten gegeven voor het droog-, vers- en diepvriesassortiment. Bij deze projecten gaat het om de Noord-Spaanse vestiging in Leon", zei Jose Solaz, projectmanager en is genaamd „Project Distributiecentrum zonder inspanning / ergonomische orderverzameling".

 

Juist in Noord-Spanje groeit Mercadona de laatste tijd erg sterk. Daar worden momenteel veel nieuwe filialen geopend. Daarom is in deze regio ook een sterke logistieke infrastructuur absoluut noodzakelijk. „Leon Secos/Frío is al het vierde en vijfde project, dat samen met Witron gerealiseerd wordt. Door de jarenlange samenwerking worden talrijke synergieën in planning en ontwikkeling benut", vertelt Prieschenk.

   

In Leon wordt in de toekomst naast de Witron-standaardoplossing DPS de nieuwste generatie van het orderverzamelingssysteem OPM ingezet. „Men kopieert de processen uit de andere vestigingen, benut de ervaring met het bekende OPM-systeem en optimaliseert deze processen verder door de inzet van de nieuwste generatie OPM techniek ", aldus Prieschenk.

 

Midden 2010 wordt volgens de planning de eerste pallet in het Mercadona-distributiecentrum in Leon verzameld. Na de volledige ingebruikname van deze  vestiging in maart 2011, zullen in het droogassortiment-, vers- en diepvriessectoren van de vijf Mercadona-distributiecentra in totaliteit 111 COM-machines (Case Order Machines) van Witron in bedrijf zijn. Deze vormen het hart van de OPM en zorgen ervoor, dat uitsluitend door dragen en schuiven de gevormde pallets met een hoge beladingsgraad, perfect voldoen aan de klantspecifieke eisen.

  

Naast OPM en DPS realiseert Witron bij Mercadona voor het eerst ook de wereldprimeur ATS (Automated Tote System). Het hoogdynamische, volautomatische orderverzamelingssysteem voor bakken en drankenkratten wordt in Leon in de verssector ingezet. ATS maakt het volautomatisch samenstellen en verzend klaar maken van bakken respectievelijk drankenkratten mogelijk.  Bakken of kratten worden door eigen productie of door een leverancier met waren gevuld. De bakken worden foutloos verzameld en filiaalconform op orderpallets gestapeld en uitgeleverd. De toepassing van ATS garandeert een aanzienlijke optimalisering van alle processen, zoals ook hier – net als in bij OPM – de complete intralogistieke materiaalstroom geautomatiseerd wordt afgewikkeld. Hierdoor wordt krachtrovend tillen en verplaatsen van zware bakken volledig vermeden.

 

Permanente optimalisering van de logistieke oplossing is doorslaggevend

Doorslaggevend voor het succes van het partnerschap van de beide ondernemingen zijn uit de optiek van Mercadona de permanente optimalisatie van de logistieke systemen en bedrijfsprocessen. „Zo verwachten wij bijvoorbeeld, dat Witron heel snel inspeelt op marktveranderingen in de retailsector. Technische innovaties zoals bijvoorbeeld de tweede OPM-generatie of de wereld primeur ATS worden in het kader van onze nieuwe projecten onmiddellijk toepast", aldus Jose Solaz. „Hier konden we in de afgelopen jaren een zeer hoog tempo aanhouden. Juist daarin ligt volgens ons de sleutel voor het succes voor de komende jaren."

  

Over Mercadona

De supermarkt keten Mercadona geldt in Spanje als de meest expansieve onderneming van de branche. De hoofdvestiging is in Valencia. Mercadona is voor 100% in familiebezit. In 2008 had Mercadona in totaal 61.500 medewerkers in dienst. De omzet lag bij 15,38 miljard euro.

 

Technische cijfers van het distributiecentrum in Ciempozuelos:

 

Assortiment

Droog

Vers / diepvries

Magazijngrootte

44.874 m2

43.805 m2

Temperatuurzones

 

plus 2 graden

plus 12 graden

min 23 graden

Aantal artikelen

6.500

1.700

Witron-systemen

OPM

DPS

PSSM

OPM

DPS

PSSM

Aantal kranen

106

111

Aantal COM`s

32

44

Aantal tray-plaatsen

383.000

536.000

Aantal pallet-plaatsen

40.000

22.600

Aantal bakken-plaatsen

16.000

in de OPM geïntegreerd

Aantal picks (per dag)

Handelseenheden

OPM: 276.000

DPS: 18.000

OPM: 304.000

DPS: 56.000

Pick performance PSSM / per dag

270.000 colli

 

 

Reageer op dit artikel