artikel

Hotspot nr. 1 Venlo-Venray krijgt loon naar werken

Warehousing

Hotspot nr. 1 Venlo-Venray krijgt loon naar werken
Hotspot nr. 1 Venlo-Venray krijgt loon naar werken

De verkiezing van de bealngrijkste logistieke –hotspot van Nederland is nog nooit zo spannend geweest als dit jaar. De regio Venlo-Venray won met 1 punt verschil, na twee jaar achtereen op de tweede plaats te zijn geëindigd achter West-Brabant.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 11 mei 2010.

De einduitslag van de hotspotverkiezing op de Logistieke Kaart van Nederland is dit jaar wederom tot stand gekomen dankzij een panel van 23 logistieke experts. Zij hebben de moeite genomen om een stemformulier in te vullen waarop ze hun waardering gaven aan de twintig belangrijkste logistieke hotspots van Nederland. Logistieke hotspot West-Brabant heeft de verkiezing de afgelopen twee jaar gewonnen en leek ook dit jaar goede papieren te hebben mede door de komst van bijvoorbeeld Dinalog in Breda en grote Amerikaanse bedrijven die hun EDC’s in deze regio willen vestigen.

 

Abonnement

Venlo, met sinds 2009 daaraan toegevoegd Venray, behaalde deze voorgaande edities de tweede positie. In 2008 won West-Brabant nog met grote overmacht, maar het afgelopen jaar was een kentering zichtbaar: Venlo-Venray begon langzaam het gat met de koploper te dichten. Vorig jaar bedroeg het puntenverschil tussen beide kemphanen nog ruim twintig punten. Venlo leek, voordat West-Brabant in 2008 voor het eerst logistieke hotspot nummer 1 van Nederland werd, een abonnement te hebben op de bovenste positie. Sinds de start van de verkiezing in 2004 behaalde Venlo namelijk maar liefst vier keer de eerste plaats. De tweede positie van de afgelopen twee jaar achter West-Brabant was voor de Venlose wethouder Economische Zaken Mark Verheijen een doorn in het oog. Dit werd mede gevoed door het gegeven dat West-Brabant onder aanvoering van Rewin er keer op keer in slaagt om grote aansprekende bedrijven uit de VS en Azië binnen te halen.

 

Om te voorkomen dat ‘zijn’ Venlo niet nog verder zou zakken op de ranking besloot Verheijen in 2008 om TNO een onderzoek te laten uitvoeren naar de logistieke potentie van de regio Venlo-Venray. Uit dit onderzoek rolde vorig jaar een integrale visie en uitvoeringsagenda waarmee de logistiek in Noord-Limburg op een hoger plan moet komen door met name in te zetten op innovaties. Joris Tenhagen voert als programmamanager vanuit de NV Regio Venlo nu de regie over de uitvoering. Die is gebaseerd op vier logistieke terreinen: ruimte en infrastructuur, arbeid en kennis, innovatie en samenwerking en coördinatie.

   

Extended Gateway

Tenhagen is samen met de partners in de regio tot 2013 fulltime bezig met het herpositioneren en verbeteren van de logistieke regio Venlo-Venray tot wat hij zelf noemt ‘een extended gateway’, een ‘zeehaven’ in het achterland dicht bij de markt. De inspanningen van de NV Regio Venlo hebben zich het afgelopen jaar in klinkende munt uitbetaald met de uitverkiezing tot hotspot nummer 1.

 

VERANTWOORDING

 

De Logistieke Kaart van Nederland 2010 met daarop de 20 belangrijkste -logistieke hotspots is tot stand gekomen op basis van zes criteria. (1) -beschikbaarheid grond en panden, (2) aanwezigheid goede infrastructuur, (3) bereikbaarheid -logistieke knooppunten, (4) medewerking overheid en -gemeenten, (5) beschikbaarheid personeel opleidingen en (6) inzetbaarheid motivatie medewerkers. Per criteria heeft een panel van 23 experts op een stemformulier zijn drie favoriete regio’s ingevuld, waaruit de uiteindelijke lijst tot stand is gekomen.

 

 

Reageer op dit artikel