artikel

Amsterdam: “Atlaspark heeft voldoende grond beschikbaar”

Warehousing

Atlaspark is een terrein in het havengebied dat bestemd is voor logistieke dienstverleners. Het Atlaspark in de Amsterdamse haven is daarnaast belangrijk voor de containerafhandeling.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 11 mei 2010.

Omvang park: 200 ha

Bebouwd: 55 ha

Beschikbaar: 145 ha

Grondprijs per m2: op aanvraag

Huurprijs pet m2: op aanvraag

Infrastructuur

Wegen: A10 en (naar verwachting) in 2012 de A5 (resp. Tweede Coentunnel en Westrandweg)

Spoor: aansluiting op spoor via eigen bedrijfsspoorlijn

Water: Amerikahaven, maximale diepte 15,5 meter

Belangrijke gebruikers

Norbert Dentressangle, Renault Trucks, TNT Fashion, Ter Haak Group, Kintetsu

Meer informatie: www.portofamsterdam.nl of www.apre.nl

 

Het is een relatief jong park, het wordt sinds ongeveer zeven jaar ontwikkeld. Ants Tilma, commercieel manager stukgoed, containers en logistiek van Haven Amsterdam: “Vanwege de centrale locatie is dit gebied bij uitstek geschikt voor bedrijven die zowel goederen via het water als de lucht vervoeren.”

Op het bedrijvenpark is nog in ruime mate grond beschikbaar. Tilma: "Van de 60.000 vierkante meter aan geplande distributieruimte door vastgoedontwikkelaar David Hart is er inmiddels 25.000 vierkante meter verhuurd. In totaal staat er 200.000 vierkante meter gepland dat ontwikkeld moet worden." Een paar bedrijven die zijn gevestigd op het Atlaspark zijn TNT Fashion die er voor M&S Mode de logistiek verzorgt, Renault Trucks, Kintetsu en logistiek dienstverlener Norbert Dentressangle.
 

De grond op het Atlas-park wordt net als bij de Amerikahaven en Westhaven-West niet verkocht, maar in erfpacht uitgegeven, net als bij de andere parken voor een periode van vijftig jaar.
 

Atlaspark ligt op een aangename 15 kilometer ten noorden van de luchthaven Schiphol. In de Amsterdamse haven kunnen deze specifieke bedrijven samenkomen voor bijvoorbeeld assemblage en doorvoer.

De kavelgrootte in Atlaspark varieert van 1 tot 18 ha. Er is nog veel ruimte beschikbaar. Het terrein wordt ontsloten door de N202. De dichtstbijzijnde snelweg is de A200. In 2007 is het doortrekken van de A5 begonnen, genaamd ‘De Westrandweg’. Naar verwachting is De Westrandweg in 2012 gereed. Met de komst van deze weg zal de bereikbaarheid van de Atlaspark aanzienlijk verbeteren.

 

MIS NOG RESTAURANTJES OP ATLASPARK"

 

TNT Fashion is sinds een jaar operationeel op het Atlaspark. Sitemanager Peter Meijer heeft de contacten met Haven Amserdam in dat jaar vooral aan de eigen facilitymanager van TNT Fashion overgelaten. Meijer heeft naar eigen zeggen weinig slechte geluiden gehoord over de relatie tussen TNT en de beheerder. Wanklanken hoorde hij ook niet over de ontsluiting van het park. "Files zijn er niet echt, dat kan eventueel wel veranderen omdat het park nog niet volgebouwd is. De ontsluiting is dus voor mensen die met de auto komen en voor vrachtauto’s prima. Dat kan ik niet zeggen voor de bereikbaarheid van het park met het openbaar vervoer. Er gaan bussen, maar in de avonduren gaat er slechts eenmaal per uur een bus, heb ik begrepen. Ik vermoed dat als het park gereed is er ook wel meer bussen gaan rijden." Wat Meijer verbaasde is dat Atlaspark geen aansluiting heeft op het gasnet. Misschien is het een gevolg van het nog niet uitontwikkelde park, maar Meijer heeft de indruk dat er niet veel zaken worden afgestemd tussen de aanwezige bedrijven. "Beveiliging doen we vooralsnog zelf. Er zijn wel gesprekken geweest om dat overkoepelend op te pakken, maar concrete afspraken zijn er niet gemaakt." Wat Meijer ten slotte nog graag zou zien op Atlaspark zijn restaurantjes. "Ik hoop dat die er wel zijn als het park verder is ontwikkeld."

 

 

 

Reageer op dit artikel