artikel

Van Lieshout kan flexibel palletiseren

Warehousing

Van Lieshout kan flexibel palletiseren
Lieshout

Van Lieshout Snacks uit Helmond rekent met haar nieuwe Lowrunner mk2-D multipalletiser van Nedpack af met veel, tijdrovend, zwaar en geestdodend handwerk. De nieuwe palletiser verwerkt vier productsoorten tegelijk, benut de vriescapaciteit optimaal en garandeert de productkwaliteit. Bovendien zijn nieuwe stapelpatronen en productmaten eenvoudig in te leren via het bedieningspaneel.

Van Lieshout Snacks uit Helmond rekent met haar nieuwe Lowrunner mk2-D multipalletiser van Nedpack af met veel, tijdrovend, zwaar en geestdodend handwerk. De nieuwe palletiser verwerkt vier productsoorten tegelijk, benut de vriescapaciteit optimaal en garandeert de productkwaliteit. Bovendien zijn nieuwe stapelpatronen en productmaten eenvoudig in te leren via het bedieningspaneel.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Van Lieshout Snacks   Leverancier/dienstverlener: Nedpack
Plaats: Helmond  
Branche: overige industrie   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname:
Productnaam:  

Van Lieshout Snacks produceert diverse soorten diepvries snacks zoals frikadellen, hamburgers en gehaktstaven onder eigen naam en voor diverse private labels. "We beladen onze vriescellen met stalen rekken waarin de producten staan", vertelt productieleider Robbert Ploegmakers. Om de rek- en vriescapaciteit optimaal te benutten, staan er soms meerdere producten in. Hierdoor was het palletiseren puur handwerk. "Met de aanschaf van de multipalletiser hebben we dit arbeidsintensieve en ook saaie proces enorm verbeterd."

 

Ruimtebesparing

Nedpack realiseerde als producent van palletiseermachines voor Van Lieshout Snacks een automatisch systeem voor het ontladen van rekken tot en met het palletiseren, wikkelen en eventueel labelen van de complete palleteenheden. Bij de eerste stap worden de diepgevroren producten volautomatisch laag voor laag uit de rekken geschoven en ‘verenkeld’. De eenheden worden doorgevoerd naar een bufferstation. Elke bufferbaan biedt ruimte aan een complete palletlaag. De pallet staat samen met drie andere productpallets klaar op een verrijdbare traversewagen. Zo wordt laag voor laag het juist product op de juiste pallet afgezet. De systeemcapaciteit bedraagt hierbij 35 dozen per minuut.

 

Communicatie

Doorlopende en nauwkeurige communicatie tussen palletiseersysteem en ontlaadstation is cruciaal tijdens dit proces. De installatie bewaakt tevens de procestijd om de vrieskwaliteit te behouden. Zo haalt Van Lieshout Snacks maximaal rendement uit de vriescapaciteit en het automatisch palletiseren.

De palletiseerinstallatie van Nedpack voorziet tevens in het volautomatisch aanbrengen van tussenleg vellen, de aanvoer van lege pallets en het wikkelen van de pallets. Ploegmakers: "De flexibiliteit van de installatie was voor ons van doorslaggevend belang. Niet alleen wat de output betreft, maar ook van het inleren van nieuwe producten en stapelpatronen. Dankzij het formeersysteem heeft elke pallet een optimale vorm met rechte buitenwanden. Hierdoor benutten we tevens de kartonsterkte van onze producten optimaal."

 

Robot

Naast de Lowrunner mk2-D heeft Nedpack nog meer oplossingen in huis voor multipalletiseren. Een voorbeeld hiervan is de Apron Robot die, in een multi-opstelling, vergelijkbare mogelijkheden biedt en flexibel is uit te breiden. Het formeren van de producten geschiedt op dezelfde manier, maar nu worden de producten per rij naar de pallet toe gebracht. De rij staat in een shuttle die aan een modulair uitbreidbaar frame hangt, waardoor het aantal palletposities eenvoudig is uit te breiden. De installatie is geschikt voor producten met zowel een open als gesloten bovenzijde. Het servo-gestuurde afschuifsysteem biedt veel flexibiliteit in het maken van formeerpatronen en spaties tussen de dozen. Het automatisch plaatsen van tussenleg vellen, zelfs vanaf de rol, is hierbij ook mogelijk.

Reageer op dit artikel