artikel

Bausch+Lomb stemt Europese wensen op elkaar af

Warehousing

Bausch+Lomb stemt Europese wensen op elkaar af
Bausch Knapp

Het bestaande magazijn van Bausch+Lomb had zijn capaciteits bereikt. Daarom was het noodzakelijk om op dezelfde locatie met nieuwe techniek de processen efficiënter vorm te geven en de magazijncapaciteiten voldoende te verhogen.

Het bestaande magazijn van Bausch+Lomb had zijn capaciteits bereikt. Daarom was het noodzakelijk om op dezelfde locatie met nieuwe techniek de processen efficiënter vorm te geven en de magazijncapaciteiten voldoende te verhogen.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Bausch + Lomb   Leverancier/dienstverlener: Knapp Benelux
Plaats: Amsterdam-Schiphol  
Branche: overige industrie   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname:
Productnaam:  

Bausch + Lomb staat voor meer dan 155 jaar ervaring voor alles omtrent het oog en is de leidende fabrikant van contactlenzen, verzorgingsmiddelen voor contactlenzen, oogoptische chirurgische producten resp. instrumenten en oogoptische medicijnen.  

 

Er werken tegenwoordig al meer dan 10000 medewerkers bij de in 1853 opgerichte onderneming (hoofdvestiging in Rochester, N.Y. (USA)). Bausch + Lomb heeft zich tot het internationale gezondheidsmerk ontwikkeld en verkoopt zijn producten in meer dan 100 landen over de hele wereld.

 

"Het behouden van goed kunnen zien als bron van optimale levenskwaliteit" is sinds de oprichting van Bausch + Lomb het streven van de onderneming. Bausch + Lomb investeert intensief in onderzoek en ontwikkeling om zijn klanten individuele oplossingen aan te bieden.

 

De taakstelling

Het nieuwe distributiecentrum in Schiphol bij Amsterdam is onderdeel van een langdurig investeringsplan in het uitbouwen van de logistiek. De primaire redenen voor de investering zijn het verder verbeteren van de klantenservice en het aankunnen van de toekomstige groei. Het nieuwe logistieke systeem maakt het voor Bausch + Lomb mogelijk om de eisen, die met groeiende hoeveelheden en nieuwe producten gepaard gaan, ook in de toekomst aan te kunnen.

 

Het bestaande magazijn had zijn capaciteitsgrenzen reeds bereikt. Daarom was het noodzakelijk om op dezelfde locatie met nieuwe techniek de processen efficiënter vorm te geven en de magazijncapaciteiten voldoende te verhogen. Het nieuwe centrale distributiecentrum in Amsterdam voorziet Europa het Midden-Oosten. Vanuit Schiphol worden de eigen lokale distributiecentra in de verschillende landen, maar ook direct de afzonderlijke opticiens bevoorraad.

 

De oplossing

Het op elkaar afstemmen van de uiteenlopende eisen van de landen, maar ook die van de Europese opticiens was de grootste uitdaging bij de ontwikkeling van deze intralogistieke oplossing. Het ontwikkelde design voldoet aan criteria zoals producttracering, serienummerregistratie, sequentiële orderpicking van de posities van een order en andere "added value" activiteiten.

Het magazijn is met een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn van 2 gangen met 34.500 verzamelplaatsen voor kartonnen dozen uitgerust. De ordersamenstelling van de slow moving consumer goods vindt plaats met OSR Shuttle-systemen op 9 ergonomische product-naar-persoon stations. Fast moving consumer goods worden op 6 Pick-to-Light stations geselecteerd.

 

Het OSR-systeem beschikt over 108.000 verzamelplaatsen in 27.000 trays. Drie kilometer aan intelligente, energiebesparende KNAPP-transporttechniek, machines voor het hanteren van kartonnen dozen, zoals bijvoorbeeld opzetters en afsluiters resp. automatische documenttoevoegingen en labelapplicatoren completeren de leveringsomvang van KNAPP.

 

Het distributiecentrum

Het hoog geautomatiseerde Bausch + Lomb distributiecentrum werd op een oppervlak van 16.000 vierkante meter plus 4.000 vierkante meter tussenverdieping gerealiseerd. Het gehele magazijnbeheer (WMS) en de magazijnbesturing (WCS) is eveneens onderdeel van de KNAPP-leveringsomvang.

 

Goedereningang

De goederen worden zowel op pallets per soort in kartonnen dozen alsook als afzonderlijke producten, gemengd in kartonnen dozen verpakt, geleverd. Na de documentloze registratie van de productgegevens op de goedereningangswerkplekken wordt elk product automatisch aan een van de volgende opslaglocaties toegewezen:

 

  • Originele kartonnen dozen in het geautomatiseerde hoogbouwmagazijn (AKL)
  • Geautomatiseerd bakkenmagazijn en product-naar-persoon orderpickingsysteem OSR met een capaciteit van in totaal 108.000 verzamelplaatsen voor slow moving consumer goods
  • Hoogbouwpalletmagazijn voor overvoorraad: Een met stapelaars uitgerust palletmagazijn met een opslagcapaciteit van in totaal meer dan 6.500 verzamelplaatsen is beschikbaar voor de plaatsing van de overvoorraad. Het palletmagazijn zorgt ook voor de bevoorraading van de doorloopstellingen op de tussenverdieping.

 

Slow moving consumer goods worden van de originele kartonnen doos naar bakken verplaatst. De barcode van de bak wordt vervolgens met de kenmerken van het product verbonden en in het systeem opgeslagen. De zo gegenereerde gerangschikte magazijnvakken worden automatisch in de OSR15 opgeslagen. Kartonnen dozen met 1 soort worden opgeslagen in de AKL, waarvan de magazijnkranen de doorloopstellingen van de fast moving consumer goods-orderpickingzones automatisch bevoorraden.

 

Orderstart

De ordergroottes bij Bausch + Lomb zijn erg uiteenlopend. Een typische order bij de bestelling van contactlenzen bevat twee verschillende producten (twee verschillende sterktes voor het rechter- en linkeroog), terwijl ordergroottes van een enkel product (bijv. bij individuele bestellingen via internet) meerdere pallets bevatten.

 

Vanwege de geringe afzonderlijke posities per bestelling worden de zeer kleine kartonnen orderdozen ruimtebesparend op transporttrays getransporteerd (maximaal 4 kartonnen dozen per tray). De orders worden in geschikte batches samengevat, om het aantal bakken, dat door het magazijn beweegt, te verminderen en tegelijkertijd het Pick-vermogen te verhogen. Na het automatisch optillen wordt elke kartonnen doos via routinglabel aan een order toegewezen en worden de kartonnen dozen op de trays geplaatst.

 

Orderpicking

 

Product-naar-persoon

De orderpicking van de slow moving consumer goods gebeurt in de product-naar-persoon methode: bakken uit het shuttle-systeem OSR15 worden op negen orderpickingplaatsen zeer ergonomisch en efficiënt verwerkt.

 

Documentloos met Pick-to-Light

Zes Pick-to-Light stations zorgen voor de ordersamenstelling uit het fast moving consumer goods-assortiment. Afhankelijk of het product veel of weinig verkocht wordt, wordt uit statische of doorloopstellingen uit de originele kartonnen doos geselecteerd. De magazijnkranen zorgen daarbij voor de bevoorrading in de dynamische stellingen van de fast moving consumer goods-stations.

 

Kartonnen verzenddozen worden in de betreffende grootte in het station afgeleid. Een Pick-to-Light display geeft het afneempunt in de stelling gekleurd weer. Gekleurde markeringen op de tray markeren de kartonnen bestemmingsdoos op de tray in dezelfde kleur. De zones in het Pick-to-Light bereik kunnen afhankelijk van de belasting van de stations flexibel aaneengeschakeld worden.

 

Speciale processen

 

Merkproducten

Producten, die niet als "Bausch + Lomb" naar de klant gaan, worden in neutrale kartonnen dozen geselecteerd en krijgen het overeenkomstige merklabel op vier daarvoor bedoelde werkplekken.

 

Value Added stations

Alle orders, waarbij promotiemateriaal of een kadoartikel wordt toegevoegd, worden automatisch naar een eigen verpakkingsbereik gebracht, waar het product individueel verpakt en van de overeenkomstige expeditiedocumenten en labels voorzien wordt. Daarna worden de orders naar de expeditieafdeling gebracht.

 

Lenzen voor operaties (IOL)

Lenzen, die voor oogoperaties gebruikt worden, moeten voor de traceerbaarheid van een serienummer voorzien worden. De orderpicking vindt plaats uit het OSR-systeem met indruk van het overeenkomstige nummer op de rekening. Deze wordt automatisch aan de overeenkomstige kartonnen doos toegevoegd.

 

Koelbereik

Producten die koel opgeslagen moeten worden, worden in een eigen temperatuurgeregeld magazijn bewaard. De ordersamenstelling uit drie verschillende temperatuurzones gebeurt handmatig.

 

"Fresh Vision" zone

In de bij Bausch + Lomb aangeduide "Fresh Vision" zone worden schoonmaakmiddelen voor lenzen en lenzensets in een gezamenlijke kartonnen doos geselecteerd en verzonden. Enorm grote producten, zoals bijvoorbeeld farmaceutische benodigdheden en reclame- en displaymateriaal voor verkoopruimtes worden direct van de palletstelling geselecteerd en worden via de transporttechniek voor verzending klaargezet.

 

Expeditie

Voor grote orders is een eigen expeditiebereik ingericht. Kartonnen dozen met 1 soort worden op pallets geëffend en, op bestemming gesorteerd, op pallets klaargezet.

 

De documenttoevoeging voor kleine orders gebeurt helemaal automatisch: de rekening en expeditiedocumenten op DIN A6 worden gevouwen en aan de binnenkant van het deksel van de kartonnen doos geplakt. Dan worden de kartonnen dozen van de tray afgezonderd, automatisch afgesloten, dichtgeplakt, gelabeld en naar het expeditiebereik getransporteerd. De leeg geworden trays worden automatisch gestapeld en terug naar de goedereningang getransporteerd.

 

Elektrisch aangedreven pushers zorgen voor een geluidloze, volledig automatische verzendingssortering van 4000 kartonnen dozen per uur. De afgevoerde kartonnen dozen worden in buitendozen verpakt en in de goederenuitgang klaargezet.

 

Het voordeel

De grote uitdaging bij de projectrealisatie was een flexibele oplossing, die rekening houdt met vele uiteenlopende eisen van verschillende landen en opticiens. Het nieuwe distributiecentrum houdt rekening met processen zoals producttracering, serienummerregistratie, sequentiële orderpicking van de posities van een order en andere "added value" activiteiten. Deze noodzakelijke flexibiliteit, die tegenstrijdig is met de hoge automatiseringsgraad maakt dit oplossingsconcept uniek.

 

Zoals veel producten van andere ondernemingen in de farmaceutische- en gezondheidsbranche zijn ook de artikelen van Bausch + Lomb zeer geschikt voor de automatisering. Deze oplossing garandeert de klant, dat hij de uitdaging van aanvullende doorzet en de invoering van nieuwe productlijnen in de komende jaren zonder problemen aankan.

Reageer op dit artikel