artikel

Verpakkingstape

Warehousing

Verpakkingstape, ook wel aangeduid met de ‘huishoudelijke’ term plakband, wordt zeer veel gebruikt voor het handmatig of machinaal sluiten van dozen. Het doel ervan is simpelweg: schadevrij opslaan en transport van (om-)dozen, bundels etc.

Bij het handmatig gebruik worden de rollen tape vaak in dispensers geplaatst. Bij machinaal gebruik vindt verpakkingstape toepassing in dozensluitmachines. De geopende dozen worden bijvoorbeeld op een transportband aangevoerd en geheel automatisch aan de boven- en onderzijde met (al of niet bedrukte) tape gesloten.

 

Kwaliteit

Er zijn vele soorten tape op de markt, in diverse kwaliteiten en prijsklassen. In het algemeen bestaat tape uit twee delen: een kunststof folie die als drager fungeert voor de andere component, de kleefmassa. 
De kwaliteit van een verpakkingstape bewijst zich in het gebruik; grootste ergernissen in de toepassing zijn dat de tape loslaat (te geringe kleefkracht) of scheurt (te zwakke drager). Een ‘perfecte’ tape scheurt niet, hecht uitstekend, is geruisloos bij het afrollen, is transparant en laat geen vlekken achter bij het verwijderen. 


Soorten

Een eerste indeling in typen verpakkingstape is te maken op grond van de kunststof drager. Tot een jaar of vijftien geleden was dit doorgaans polyvinylchloride (PVC), inmiddels is dit materiaal behoorlijk ingehaald door polypropeen (PP). In het gebruik onderscheidt PP zich van PVC doordat het met de hand niet te scheuren is. Bij handmatig gebruik van een PP-tape moet dan ook altijd een dispenser gebruikt worden. 
PVC is wel gemakkelijk te scheuren. Dat mag normaal gesproken een nadeel heten, om die reden is tape op basis van dit type echter populair bij verhuizers (die dan geen dispenser nodig hebben) en sommige andere gebruikers in de transport- en logistieke sectoren. De meeste industriële bedrijven zijn inmiddels op PP-tape overgegaan, maar PVC is nog steeds verkrijgbaar. 

 

No noise

Beperken we ons tot de PP-tapes, dan kunnen deze worden voorzien van verschillende kleefmassa’s of lijmen: hotmelt, acryl en rubber solvent. Laatstgenoemde twee zijn ook in een ‘no noise’ uitvoering verkrijgbaar. Verschillen in kwaliteit tussen PP-tapes zijn terug te voeren op de dikte van de foliedrager en het type belijming.
Een hotmelt tape is gemakkelijk afrolbaar en wordt daarom vaak als machinetape toegepast. Tape met deze belijming produceert bovendien weinig lawaai en is goedkoop. Acryl is een helder transparant lijmtype op waterbasis, breed inzetbaar voor het machinaal sluiten van dozen. Dit type neemt de laatste vier jaar in populariteit toe. 

 

Hechting

Rubber solvent leent zich eveneens voor machinale toepassing. Het heeft goede hechtingseigenschappen. Bij het machinaal sluiten van kartonnen dozen heeft men de keuze tussen hotmelt en rubber solvent. Is de buitenste laag van het karton van nieuw papier (‘kraftliner’), dan kan een hotmelt-tape worden toegepast. Is er sprake van gerecycled papier (‘testliner’) dan verdient met het oog op een goede hechting tape op basis van rubber solvent de voorkeur.


Aandachtspunten en tips
 • Temperatuur is belangrijk
  Bij de verwerking van verpakkingstape is de temperatuur een belangrijke factor. Het ideale temperatuurbereik loopt van 15 tot 22 °C. Dit verklaart de klachten die vaak optreden bij de verwerking van tape in koude c.q. vriesruimten. 
   
 • Recente ontwikkeling
  In 2007 werd onder de naam ‘Rhinotape’ een PP-gebaseerd product op de markt gebracht, waarmee de fabrikant inspeelt op de vraag naar een hoogwaardige tape die ook milieutechnisch verantwoord is. Deze tape bestaat uit een 35 µm dikke PP foliedrager voorzien van een hoogwaardige gepatenteerde belijming met een hoge kleefkracht. ‘Rhinotape’ heeft de potentie om uit te groeien van merk- tot soortnaam. De ontwikkeling van dit type is mede ingegeven door de wens om het verpakkingsresultaat minder manafhankelijk te maken.
   
 • Milieu
  Alle tapes moet voldoen aan de Europese milieuwetgeving. Zo moeten ze onder andere vrij zijn van zware metalen en andere schadelijke stoffen. PVC is nog wel toegestaan, maar scoort milieutechnisch minder dan polypropeen (PP).

Basisinformatie voor aanvragen offerte

Voor het aanvragen van vergelijkbare offertes van leveranciers zijn minimaal de volgende gegevens nodig:

 • type (drager en kleefmassa);
 • machinale of handmatige verwerking;
 • bedrukt of onbedrukt;
 • rolbreedte en -lengte;
 • kleur;
 • geluidsarm of niet;
 • aantal.
Reageer op dit artikel