artikel

Tweecomponentenschuim

Warehousing

Tweecomponentenschuim ontstaat bij een chemische reactie tussen twee componenten. Bij de meest toegepaste werkwijze zitten de componenten, voordat ze bij elkaar worden gebracht, in vaten en hebben ze een relatief gering volume. Na menging volgt een reactie die expansie veroorzaakt.

Tijdens het expanderen wordt het schuim in de doos gelegd en daarop wordt het product geplaatst. Het schuim vormt zich naar de contouren van de doos en het product. Het vult de hele ruimte op en geeft een zeer hoge schokbestendigheid. Deze opvulwijze wordt toegepast bij breekbare, kostbare producten die niet in grote hoeveelheden worden getransporteerd.

 

Ook bedrijven die flexibiliteit vragen in verband met de grilligheid van hun producten kiezen soms voor deze opvulwijze.

 

Volume per keer

Tweecomponentenschuim kan per keer naar behoefte in grootte worden gevarieerd en is daarmee flexibel in te stellen op verschillende afmetingen product en doos. De inpakker moet per keer inschatten hoeveel volume nodig is. Bij te weinig volume is de doos niet goed gevuld of moet een extra schuimstuk worden aangemaakt. Als het volume te groot gekozen is expandeert het materiaal toch niet verder dan de beschikbare ruimte in de doos. Er ontstaat geen probleem, maar men is wel te duur uit omdat er meer materiaal wordt verbruikt dan nodig is. Er is apparatuur op de markt die het volume van de doos en dat van het product scant en de juiste hoeveelheid schuim berekent en produceert. Dit vergt een investering van een fors bedrag. Deze apparatuur onder wordt andere toegepast bij producten met een zeer grote waarde. Bedrijven met een grote verpakkingsfrequentie verdienen een deel van de kosten terug door besparing op arbeidstijd.

 

Voorbereid

Tweecomponentenschuim is tevens verkrijgbaar in pouches die in een cassette op temperatuur worden gehouden. Net als bij een breekstaafje dat licht geeft, start ook hierbij de reactie door het verbreken van de scheiding tussen de componenten. De pouches zijn per stuk relatief duur, maar het geheel vraag weinig ruimte als een beperkt aantal producten hoeft te worden verpakt.
Bij middelgrote aantallen product is het mogelijk om een mal te maken waardoor je met de techniek van tweecomponentenschuim een voorraad schuimstukken kunt maken.
Bij grote aantallen breekbare, kostbare producten worden EPS-passtukken toegepast. Hierbij wordt niet meer gesproken over opvulmaterialen omdat het maatwerk is.

Reageer op dit artikel