artikel

Magazijnvloer repareren: goed en goedkoop alternatief

Warehousing

Magazijnvloer repareren: goed en goedkoop alternatief
Magazijnvloer

Door gaten ín de magazijnvloer vallen ook letterlijk gaten in de veiligheid óp de vloer. Een oneffen vloer verhoogt immers de kans op schade aan goederen en trucks. Bovendien kan een ongelijke vloer leiden tot lichamelijke overbelasting en letsel.

Beschadigde magazijnvloeren vervangen door een nieuwe is ingrijpend en duur. Vanwege de economische crisis staat gebouwonderhoud bij veel logistieke ondernemingen voorlopig dan ook op een laag pitje. Nu is een nieuwe vloer beslist niet altijd noodzakelijk. Reparatie van beschadigde vloerdelen kan een goed en goedkoper alternatief zijn. Dat moet dan wel vakkundig gebeuren, want op lapmiddelen zit niemand te wachten. Ga dus vooral niet zelf aan de gang met een troffel en opvulmiddel, want binnen de kortste keren worden deze provisorische reparaties weer stuk gereden. Haal er dus een vloerexpert bij.

 

Repareren

De evolutie in de reparatiemortels heeft er toe geleid dat er tegenwoordig goede reparatiemogelijkheden van beschadigde vloeren zijn. Dankzij nieuwe en verbeterde hulpstoffen als acrylaten en plastificeerders is er, in de juiste mix met cement, een gietvloer te produceren die als een soort grijze ‘yoghurt’ over de oude vloer wordt uitgegoten. Althans, alleen als de te repareren vloer voldoende draagkracht bezit en de te vereffenen hoogteverschillen niet te groot zijn.

  

Oorzaken en gevolgen

In het dagelijks gebruik worden magazijnvloeren zwaar belast door het rondrijdend intern transportmaterieel. Doorgaans zijn deze industriële vloeren daar wel tegen bestand, maar in het geval van regelmatig vallende zware lading op dezelfde plek kan de toplaag toch worden beschadigd. Een aanvankelijk lichte vloerbeschadiging kan zo in de loop van tijd doorslijten tot een groter gebied met flinke lange scheuren en diepe kuilen. Dit brengt niet alleen de veiligheid in het magazijn in gevaar, maar leidt op den duur ook tot productiviteitsverlies, het risico van beschadiging aan de heftrucks en de goederen. Bovendien veroorzaakt een slechte oneffen vloer fysieke overbelasting van de heftruckchauffeurs, met het risico van chronische klachten en langdurig ziekteverzuim.

  

In het maartnummer van Logistiek Magazine staat een uitgebreid artikel over Magazijnvloeren ‘snel en goedkoop’ repareren (verschijnt 16 maart). 

Reageer op dit artikel