artikel

Luchtkussenfolie

Warehousing

Luchtkussenfolie
Luchtkussenfolie

Luchtkussenfolie is een techniek waarbij rollen met folie(zakjes) worden gevuld met lucht (met of zonder compressor) en vervolgens geseald. Er kan gebruik worden gemaakt van rollen die al voorbewerkte zakjes en perforaties bevatten.

Een ander type machine verwerkt buisfolie en sealed en perforeert zelf. Buisfolie is goedkoper maar de apparatuur hiervoor is duurder. Het breakeven point zit bij een verbruik van 1,5 á 2 m3 opvulvolume per dag.
Tussen de zakjes (standaardmaar 10 x 20 cm) zitten perforaties zodat ze op de gewenste maat zijn af te scheuren. Het volume van de zakjes is te variëren, standaard is 80 procent vulling. Hierbij hebben de zakjes een groot volume in combinatie met een goede bufferende werking. Bij een lager vullingspercentage zijn de luchtkussens geschikt voor omwikkelen. Het opvullen met luchtkussenfolie is niet geschikt bij puntbelasting. Dan bestaat de kans op knappen van de kussens.

 

Materiaal

Het gebruikte materiaal voor luchtkussenfolie is polyetheen. LDPE (low density polyetheen) is transparanter en zachter. Hierbij is 60 micrometer LDPE in sterkte gelijk aan 40 micrometer HDPE (high density polyetheen). Dit materiaal is duurder, maar omgerekend per kussen goedkoper. Bovendien is de transmissiewaarde van dit materiaal hoger waardoor bij langere opslag in het magazijn (half jaar) er minder luchtverlies optreedt. 
 

Standaard is HDPE verkrijgbaar in 25, 40 en 60 micrometer dikte. Voor topafvullen is 25-30 goed geschikt en voor de meeste andere toepassingen is 40 sterk genoeg. (Een zakje 40 micrometer materiaal met 80 procent vulling kan met 50 kilo worden belast).

Andere materiaalvarianten ontstaan door coëxtrusie. Dit wordt gedaan om de eigenschappen sterk, sealbaar en vervormbaar te combineren. Tevens zijn er verschillende vormen kussens leverbaar, vaak als stroken maar ook mogelijk als matje.

Reageer op dit artikel