artikel

Labelapplicators plakken etiketten op ladingdragers

Warehousing

Labelapplicators plakken etiketten op ladingdragers
Sun Chemical labelt rechthoekige dozen met een vacuüm-slag-blaasapplicator

Ladingdragers, zoals omdozen en gepalletiseerde artikelen, maar soms ook individuele producten moeten ter identificatie worden voorzien van een etiket. Voor het aanbrengen van een zelfklevend etiket zijn globaal twee verschillende technieken voorhanden. Elk met zijn specifieke kenmerken.

Vrijwel iedereen binnen de logistieke keten heeft te maken met identificatielabels en etiketten. Deze informatiedragers zijn als het ware het kenteken van de lading. Zonder deze etiketinformatie weten we eenvoudigweg niet wat het is, van wie het is en waar het heen moet. Die labels kunnen in het magazijn zelf worden geprint en aangebracht. Bij grote seriematige hoeveelheden is het handmatig aanbrengen van labels echter onbegonnen werk. Dat kan veel beter worden geautomatiseerd met een labelapplicator, ofwel etiketteermachine. Die brengt de zelfklevende labels in een gestage stroom volautomatisch aan. Veel sneller dan handmatig mogelijk is. Bovendien zit zo’n automatisch aangebracht etiket ook altijd op de dezelfde goede plaats op de doos. Etiketten kunnen globaal op twee manieren automatisch worden aangebracht; mét en zonder contact.

 

Contactloos labelen

Bij contactloos labelen wordt gebruik gemaakt van de zogenoemde blaasapplicator of vacuüm-slag-blaasapplicator. Met onderdruk wordt het label vrijgemaakt van de drager en met perslucht op de ladingdrager geblazen en aangedrukt. Het voordeel van deze labelmethode is dat er weinig bewegende mechanische delen zijn, die na verloop van tijd storingen kunnen veroorzaken. Een ander voordeel is dat dit systeem vrijwel alle labelformaten aankan. Het nadeel is dat de doos of ladingdrager altijd een fractie stil moet staan om het label op de correcte positie aan te brengen. Dat telkens herhaald stil staan, gaat ten koste van de labelcapaciteit. Contactloos labelen is geschikt voor het etiketteren van dozen, zakgoed of gepalletiseerde artikelen.

 

Contactlabelen

Bij contactlabelen wordt tegenwoordig heel vaak een labelapplicator met een roterende ‘smartcilinder’ ingezet. Met dit mechanische labelsysteem kunnen labels heel precies ook op snel voorbijkomende producten kunnen worden aangebracht. Ook ronde ladingdragers, zoals vaten en blikken zijn geen probleem met dit systeem. Verder kunnen verschillende producthoogtes worden overbrugd. Tijdens het aanbrengen kan het etiket zelfs 180 graden naar links of rechts worden gedraaid. Een nadeel van contactlabelen met de smartcilinder is dat niet alle labelformaten kunnen worden gebruikt. Smartcilinders worden vooral ingezet voor het snel etiketteren van individuele producten in diverse vormen en hoogtes.

 

Klantspecifiek maatwerk

Naast de gebruikte techniek, spelen meer facetten een rol bij de keuze van de juiste labelapplicator. Of het nu gaat om etikettering aan de bovenkant, zijkant, voor- of achterkant, of een combinatie hiervan. Voor elke toepassing is wel een specifieke labelapplicator leverbaar. Ook kan er worden gekozen voor de inzet van gecombineerde printer- en labelapplicators, bij voorbeeld voor het ter plekke printen en aanbrengen van een verzendetiket aan de bovenkant en een inhoudsetiket aan de zijkant van een doos. Dat vereist klantspecifiek maatwerk en een juiste inregeling bij de klant. De wijze van aanbrengen van de labels behoeft weinig verandering, wel wordt de koppeling aan hoger gelegen WMS- en ERP-systemen en de controle van de juistheid van de geprinte gegevens steeds belangrijker. Dat geldt ook voor een lage downtime bij de etiketrolwisseling. Dit moet bij voorkeur snel kunnen worden uitgevoerd. Tegenwoordig is er ook steeds meer vraag naar het aanbrengen van labels om de hoek van een doos. Hierdoor kan deze makkelijker en sneller worden herkend als deze bij voorbeeld op een pallet in het magazijn staat.

 

Etiketten printen

Printen en direct daarna aanbrengen in één arbeidsgang is wellicht de meest efficiënte methode. Wanneer er grotere charges gedraaid worden, die moeten worden voorzien van productspecifieke informatie, kan het lonend zijn om het etiket van de laatste informatie te voorzien en direct aan te brengen. In grote lijnen wordt er onderscheid gemaakt tussen twee manieren van etiketten printen. Realtime, ook wel  één op één printen genoemd en bufferprinten. De Realtime printtechniek wordt gebruikt in situaties waarbij elk etiket unieke informatie bevat, zoals bij voorbeeld het etiketteren van dozen en pallets. Voor situaties waar een hogere printcapaciteit voor badgebestellingen is vereist, wordt er geprint en gelabeld met een buffer. De printer print in dat geval vooraf alle etiketten totdat de buffer vol zit. Etiketten worden dus onafhankelijk van de capaciteit en de aanbrengsnelheid van te voren geprint. Om nog efficiënter te kunnen werken, verlangen onder andere pakketvervoerders steeds vaker dat de verlader hen daarbij een handje helpt. Die heeft in zijn systeem immers al alle adressen staan waar de pakketten naartoe moeten. Wat is dan handiger als de verlader ook meteen een etiket op het pakket plakt met de juiste adresinformatie en een barcode, die door de sorteerinstallatie van de pakketvervoerder wordt begrepen? Hetzelfde geldt overigens ook voor een logistiek dienstverlener, die in opdracht van de klant goederen klaarmaakt voor verzending.

 

[KADER-1]

Fabriek Sun Chemical etiketteert hoekige dozen en ronde vaten

 

Inktproducent Sun Chemical heeft in zijn fabriek in Barcelona twee nieuwe  etiketteersysteem van ICT-dienstverlener Zetes in gebruik genomen. Het project omvatte de implementatie van verschillende oplossingen voor het etiketteren van rechthoekige dozen en ronde blikken en voor het aanbrengen van veiligheidsetiketten op vaten. Hierdoor kan de fabriek van Sun Chemical de productiviteit vergroten en de traceerbaarheid van producten verbeteren. Bovendien kunnen blikken, vaten en dozen achtereenvolgens op dezelfde verpakkingslijn worden gelabeld. De implementatie van deze etiketteeroplossingen volgde op het in gebruik nemen van nieuwe ERP-software van SAP. Daarmee heeft Sun Chemical ook een betere traceerbaarheid van de leveringen binnen het SAP-systeem verkregen. Zetes levert diverse print-en etiketteersystemen van derden voor het bedrukken en aanbrengen van etiketten op dozen, zakken en producten op iedere gewenste zijde.

Reageer op dit artikel