artikel

Foliewikkelen

Warehousing

Foliewikkelen is een techniek die (meestal gestapelde) producten kan beschermen tegen omvallen, stof en spat- of regenwater tijdens transport en opslag. (in dit verdere artikel zullen de bedoelde producten worden aangeduid met pallet, dit is in het grootste deel van de gevallen de basis en de eenheid van de bedoelde producten).

Twee principes

De twee principes van wikkelen zijn de draaitafel, hierop draait de pallet ten opzichte van een vaste opstelling van de folie, en de wikkelarm, die met de folie om een stilstaande pallet draait. Armwikkelaars kunnen door hogere toerentallen (tot 35 min-1) meer pallets verwerken en bij onstabiele stapelingen heeft deze apparatuur het voordeel dat de pallet stilstaat. Verder is deze wikkelaar onderhoudsvriendelijker. Doordat de krachten op de wikkelarm te berekenen zijn, is de apparatuur tevens minder schadegevoelig. Bij een draaitafel kunnen grote krachten optreden bij het (onzorgvuldig) verplaatsen van de pallet.

 

Geen beperkingen

Bij een apparatuur met een wikkelarm drukt het gewicht van de pallet niet op de apparatuur en veroorzaakt daarmee geen beperking. Bij een draaitafel is wel het geval, maar deze is aanzienlijk goedkoper.
Bij een draaitafel model is geïntegreerde weegapparatuur mogelijk. Bij een armwikkelaar kan ieder gewenst apparaat geplaatst worden in middelpunt van de draaiarm. Dit kan een bestaande weegschaal zijn, of naar vrije keuze de optimale apparatuur voor de toepassing, onafhankelijk van de leverancier van de foliewikkelaar.

 

Aandachtspunten
 • Voorrekapparaat
  Laat tijdens de offertefase door de leverancier het rendement van voorrekapparaat voorrekenen. Zo is het vooraf duidelijk of dit een zinvolle aanvulling is op de investering.
   
 • Experimenteren met folie
  Bezuinig bij de opstart van wikkelapparatuur niet op de kosten van de folie. In de opstartfase is het belangrijk te weten of de apparatuur naar behoren werkt. Goedkope folie kan een storingsoorzaak zijn die het beeld vertroebelt op het moment dat apparatuur nieuw is en er nog weinig ervaring aanwezig is. Experimenteren met dunnere, goedkopere folies is verstandiger in een fase waarin bekend is wat de apparatuur kan.
 • Beschikbare spanning
  Let op of er krachtstroom beschikbaar is op de locatie waar de apparatuur wordt geplaatst. Veel apparatuur werkt op krachtstroom, maar er zijn ook apparaten die werken op 220 V. Instapmodellen vragen vaker aanleg van krachtstroom.
   
 • Masthoogte
  Neem de mast van de apparatuur op ‘vrachtwagenhoogte 2400 mm’. Een kortere mast is maar iets goedkoper en soms zelfs niet eens. De praktijk leert dat deze hoogte uiteindelijk toch gewenst was.
   
 • Lasthoogte
  Apparatuur zonder fotocel, die de hoogte van de last ‘ziet’, betekent dat de hoogte handmatig ingesteld moeten worden met een harde aanslag.|
   
 • Beperk het aantal programma’s
  Voor verschillende functie van de wikkeling zijn bijpassende programma’s.
  Een wikkelapparaat dat een groot aantal programma’s kan bevatten hoeft daarom nog geen voordeel te zijn. De kans op het kiezen van een verkeerd programma wordt groter, niet spatwaterdicht wanneer vereist, of juist meer folieverbruik (duurder) dan nodig is. Beperkt het aantal programma’s als dat kan of zet programma’s achter een password.
   
 • Let op de afmeting van de draaitafel
  Op een draaitafel met diameter van 1500 mm passen europallets. Veel andere pallets vereisen eigenlijk een draaitafel van 1650 mm. In principe gaat het wikkelen niet fout, maar de pallet steekt over de draaitafel en dat is minder veilig.
   
 • Stop op uitgangspositie
  Let er bij een draaitafelmodel op dat de draaitafel altijd stopt in de uitgangspositie. Deze functie is niet op alle modellen beschikbaar. Voor het wegrijden van de pallet is het een voordeel als de palletwagen/heftruck vanuit dezelfde positie van het laden ook kan lossen. Dit bespaart tijd voor opnieuw aanrijden of het ‘bijtrappen’ van de draaitafel. Dit is behoud van de apparatuur en de knieën van de medewerker.
 • Veiligheid
  Bij armwikkelapparatuur is een goede noodstop belangrijk. De aanspreektijd van het noodstopcircuit moet laag zijn. Een beugel over de grond signaleert een omgevallen doos of pak en personen in het werkbereik lopen. Andere veiligheidsmaatregelen bij het wisselen van de folierol zijn een tweehandenbediening en een snellaadsysteem. Zo bespaart een snellaadsysteem voor de foliewisseltijd, maar nog belangrijker: de verlengde assen zorgen ervoor dat vingers niet tussen de rollen kunnen komen. De tijdwinst is overigens relatief omdat vaak meer tijd verloren met de aanvoer van een nieuwe rol.
Vuistregels machinekeuze
 • Minder dan 45 pallets
  Bij minder dan 40-45 pallets per dag kiezen veel bedrijven voor een draaitafel. De investering ligt lager (instapmodel vanaf 3775 euro). Het nadeel is dat de hoogte van de draaitafel (circa 5 cm) steeds overwonnen moet worden bij het plaatsen van de pallet. Indien geen heftruck beschikbaar is, of de pallet op hoogte wordt aangeboden, is dit zwaar werk. Bij meer dan 45 pallets valt de keuze over het algemeen op wikkelapparatuur met een draaiarm. Tussenoplossingen zijn een oprijplaat bij de draaitafel (vraagt veel ruimte), of een draaitafel met een hoefijzervormige uitsparing. Dit laatste is alleen mogelijk bij een vaste maat (euro) pallets met open zijkanten. Hierbij moet de palletwagen precies in de uitgespaarde vorm gereden worden wat lastig kan zijn omdat er geen zicht is op de uitsparing. Behalve de belasting voor de medewerking kost het overbruggen van de hoogte meer tijd.
 • Meer dan 45 pallets
  De keuze bij het wikkelen van meer dan 45 pallets per dag valt meestal op armwikkelapparatuur. De aanschafprijs is hoger (instapprijs 13.500 euro), maar dan zijn veel functies standaard die bij een draaitafel een optie zijn. Denk hierbij aan meerdere wikkelprogramma’s. Zo bestaat er een programma spiraalwikkelen waarbij eenmaal van beneden naar boven wordt gewikkeld. Dit geeft alleen bescherming tegen omvallen wat voldoende kan zijn bij interne opslag. Als bescherming tegen stof nodig is, wordt een vel op de pallet gelegd en vervolgens van boven naar beneden gewikkeld. Bij de eis spatwaterdicht wordt van onder naar boven gewikkeld zodat de folielagen dakpansgewijs liggen en dit voorkomt dat water tussen de folie kan lopen. Vervolgens wordt een oplegvel mee ingewikkeld en nog eens naar beneden gewikkeld. Er zijn meer wikkelprogramma’s denkbaar. Zo kan bijvoorbeeld de kracht worden aangepast zodat lichte verpakkingen bij de eerste wikkellaag niet van de pallet worden gedrukt of zachte verpakkingen niet vervormen. Meerdere wikkellagen geven extra stevigheid.
   
 • 80 pallets of meer
  Bij meer dan 80 pallets per dag zijn volautomatisch wikkelaars aan te bevelen die geïntegreerd zijn in de intern transport logistiek. Aanschaf van dergelijke apparatuur is vaak onderdeel van een investeringsproject. Afhankelijk van de toepassing komen dan vaak rekhoezen als alternatief in aanmerking omdat ze sneller zijn aan te brengen. Bij kleinere aantallen wordt ook wel voor rekhoezen gekozen als producten warm verpakt worden. De rekhoezen kunnen worden voorzien van gaatjes die condensvorming voorkomen en daarmee zijn de hoezen in toepassingen van langdurige buitenopslag (half jaar) beter bestand tegen weer en wind. Ook bij zeer instabiele stapelingen komen rekhoezen in beeld. Rekhoezen worden steeds vaker gekozen als alternatief voor het duurdere krimphoesproces.
Vuistregels keuze voorrekapparatuur en folie

Bij beide wikkelprincipes is voorrekapparatuur voor de folie verkrijgbaar. Zonder dit apparaat wordt folie met een vaste weerstand om de pallet gewikkeld en zal deze circa 50 procent rekken. Voorrekapparatuur is met de juiste folie een rek tot 300 procent realiseerbaar. Deze apparatuur biedt tevens de mogelijkheid om de foliesnelheid te variëren.

 

Bij de opstart van het wikkelen kan er bijvoorbeeld meer folie worden afgewikkeld waardoor deze minder kracht uitoefent op het pakket dat in die fase nog niet zo stabiel is. Voorrekapparatuur is verkrijgbaar in mechanische, niet aangedreven elektromechanische en aangedreven uitvoeringen.

 

 

Low, medium, high

Folie is verkrijgbaar in low power, medium power en high power. Dit heeft te maken met de rekbaarheid van de folie. Standaard foliesoorten zijn rekbaar tot circa 1,5 de oorspronkelijke lengte. High Power folie is rekbaar tot vier keer de oorspronkelijke lengte. De High Power folie is per kg duurder, maar de prijs per gewikkelde pallet kan uiteindelijk lager uitvallen, doordat het materiaal rekbaarder is. Tevens kan het voordeel bieden een dunnere folie van bijvoorbeeld 12 micrometer High Power in te zetten waar folie toegepast wordt van 20 micrometer Medium Power folie.

 

Hoeveelheid berekenen

Met deze gegevens is te berekenen of de uiteindelijke benodigde hoeveelheid folie per pallet in kg minder is en of de hogere kostprijs daar tegenop weegt. Hierbij komt nog dat de trend is dat het afvoeren van verpakkingsmiddelen steeds duurder wordt. De kosten voor afvoer per kg worden steeds hoger (wellicht binnenkort meer dan de oorspronkelijke kostprijs.) Dan tellen de totale kosten per kg gebruikte folie verder ten voordele van lichter materiaal. (standaard 1,30 euro/kg HP 1,80 euro/kg).

 

Basisinformatie voor aanvragen offerte

Om vergelijkbare offertes van leveranciers te ontvangen zijn minimaal de volgende gegevens nodig:

 1. Afmetingen pallets;
   
 2. Aantal pallets/dag of bij pieken pallets/uur;
   
 3. Maximum gewicht pallet;
   
 4. Gewenste beschermingsgraad: stofdicht of spatwaterdicht;
   
 5. Transportbeweging: alleen intern, normaal vervoer of zware omstandigheden;
 6. Met of zonder voorrekapparatuur; en
 7. Omgevingscondities zoals beschikbare ruimte, temperatuur, andere activiteiten in de ruimte en aansluiting/integratie op een rollenbaan gewenst.
Reageer op dit artikel