artikel

Portieverpakker scant zichzelf naar real-time data

Warehousing

Portieverpakker scant zichzelf naar real-time data
Van Oordt PortionPack implementeert WMS en RF

In een paar flinke stappen implementeert Van Oordt PortionPack een WMS-oplossing die is voorzien van scanfunctionaliteit. De vestiging in Oud-Beijerland is nu live, de implementatie van het WMS van De Clerq Solutions in Landgraaf zal snel volgen, waarna de locatie in Bodegraven aan de beurt is. De belangrijkste reden om de implementaties niet alle tegelijk te doen is dat de operaties binnen de Nederlandse vestigingen van elkaar verschillen.

In een paar flinke stappen implementeert Van Oordt PortionPack een WMS-oplossing die is voorzien van scanfunctionaliteit. De vestiging in Oud-Beijerland is nu live, de implementatie van het WMS van De Clerq Solutions in Landgraaf zal snel volgen, waarna de locatie in Bodegraven aan de beurt is. De belangrijkste reden om de implementaties niet alle tegelijk te doen is dat de operaties binnen de Nederlandse vestigingen van elkaar verschillen.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Van Oordt PortionPack   Leverancier/dienstverlener: De Clercq Solutions
Plaats: Oud-Beijerland  
Branche: overige industrie   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname: 01-07-2009
Productnaam:  

Van Oordt PortionPack is de stille kracht achter heel veel bekende verpakkingen, zoals de suikersticks koffiecreamersticks en mosterdzakjes in portieverpakking. De overstap op een warehousemanagement systeem en RF-scanning kwam deels vanuit de organisatie zelf, deels is de verpakker daartoe genoodzaakt door strengere eisen vanuit onder andere retailers.  Doordat er nu een koppeling is gelegd tussen het ERP Dynamics AX van Microsoft en het WMS van De Clercq Solutions is volgens Paul Poldervaart, productiemanager bij het bedrijf en medeprojectleider van de implementatie, de kwaliteit van de interne processen sterk verbeterd.

 

Een eenvoudige koppeling tussen de beide systemen was het niet. "In Axapta is maatwerk verricht om precies zo te kunnen werken als we wilden. Daarnaast hebben we ook add-ons, bijvoorbeeld voor het printwerk van de eigen drukkerij, waarmee we de verpakkingen drukken en printen. Die functie zat niet in Axapta", aldus Poldervaart.

 

Voorzichtigheid zorgde ervoor dat de implementatie langer duurde dan strikt noodzakelijk. "We zijn ook niet de grote speler die even naar Albert Heijn kan bellen dat we twee weken niet leveren omdat we een softwaresysteem aan het implementeren zijn." Poldervaart zegt nu, met de ervaring van de implementatie in Oud-Beijerland de implementatie op de vestiging in Landgraaf wel in één keer aan te durven.

 

[fotoalbum] 

 

Iedere vestiging van PortionPack heeft zijn eigen specialisme. In Oud-Beijerland worden voornamelijk producten verpakt in kleine runs. Een kleine run kan bestaan uit suikerzakjes of creamers, zakjes mosterd, maar zullen wat betreft omvang niet de grootte van één vrachtwagen lading overschrijden. De grondstoffen – halffabrikaten arriveren voorzien van een EAN-code in Oud-Beijerland en worden daarna weggezet op een magazijnlocatie. Sinds de livegang van het WMS en de RF-scanning functie gaat elke handeling gepaard met een scanmoment. Bij het wegzetten in het magazijn worden de grondstoffen-halffabrikaten gescand, als deze met een heftruck naar de werkvloer wordt vervoerd vindt opnieuw een scan plaats. Restanten van te gebruiken grondstoffen-halffabrikaten  worden, nadat de spullen zijn gewogen, opnieuw een scan gemaakt. De spullen gaan daarop terug naar het grondstoffenmagazijn en in Objective (WMS) is dan de nieuwe voorraad zichtbaar. Deze wordt doorgestuurd naar AX.

 

Als de productielijn gereed is wordt de productieorder gescand, het label met de vulstof / grondstof wordt gescand en uiteindelijk wordt ook de rol met gedrukte verpakkingen gescand. "Op dat moment is alles wat je nodig hebt gekoppeld aan de productieorder en weet je ook zeker dat je alle goede componenten hebt die je gebruikt voor je order." Het scanproces is de opvolger van het werken met lijstjes. Bij de productiemanager schieten de schrijffouten direct te binnen. "Een foutje was zo gemaakt. Maar belangrijker is misschien nog wel de snelheid waarmee we nu door transacties heen kunnen. En ook zelf drukkerij stickers maken is verleden tijd, dat doet het systeem nu voor ons." Het personeel van het bedrijf moest behoorlijk wennen aan het nieuwe systeem. Waar eerder alleen de dag na het verwerken van orders inzicht was over de ‘actuele gegevens’ is dat overzicht er nu direct. "Het nieuwe werken was even wennen, maar de implementatie zelf is absoluut meegavellen. Dankzij een paar goed ingewerkte key-users stapte ook de rest van het personeel redelijk soepel over."

 

Ook voor de logistiek dienstverlener waar PortionPack gebruik van maakt, Van der Mark Transport, was het ‘nieuwe werken’ even wennen. Bij Van der Mark werd eveneens het WMS uitgerold. De logistiek dienstverlener is namelijk wel de partij die de orderpicking verzorgt van producten, maar de verantwoordelijkheid over de producten blijft bij Portionpack liggen. "In de oude situatie werd er met picklijsten op nummer gezocht en correcties vonden plaats met de pen. Nu hebben ze picklijsten met barcodes en afboekingen gebeuren met de handscanner" Volgens Poldervaart is het geheel niet aan de orde geweest om een andere logistiek dienstverlener te zoeken die al wel over RF-scanning beschikte. "Van der Mark is op slechts een paar honderd meter van ons gevestigd, een pendelwagen volstaat voor het heen en weer brengen van goederen. Bovendien tellen we vier keer per jaar de voorraad daar. Dan wil je je logistiek dienstverlener niet te ver weg hebben zitten", aldus Poldervaart. Het is overigens volgens de productiemanager niet de bedoeling om de voorraad op de 3.500 pallets minder vaak te tellen dan nu gebeurt.

 

Een lastig punt aan de implementatie was het aanpassen van enkele bedrijfsprocessen. De integratie van Objective en AX was maar tot op zekere hoogte mogelijk. Een totale integratie van de twee systemen zonder het bedrijfsproces aan te pakken was onmogelijk. "Er zijn de nodige change requests geschreven tussen de softwareleveranciers. Maar het moeten aanpassen van het proces betekende ook dat je van mensen die al jaren hetzelfde werk doen verwacht dat ze ineens veranderen. De ene persoon pikt dat makkelijker op dan de andere."

Reageer op dit artikel