artikel

Heftrucktest Caterpillar NO20NE

Warehousing

Heftrucktest Caterpillar NO20NE
Caterpillar NO20NE

Rijdend intern transportmaterieel is traditioneel weer prominent vertegenwoordigd op de Logistica. We namen voorafgaand aan de beurs vier opmerkelijke paradepaardjes twee dagen aan de teugels en concluderen dat ze allemaal verrassende eigenschappen bezitten. Technische gegevens, specificaties, prestatiemetingen en aanvullende detailfoto’s zijn te vinden op www.logistiek.nl/heftrucktests

De LED-verlichting op de frontzijde van de Caterpillar NO20NE low level orderverzameltruck trekt alle aandacht. Goed dat die priemende verlichting er op zit, want deze magazijntruck is fluisterstil, dus je hoort hem bijna niet aankomen.

 

De bedieningsconsole met het ergonomische stuurwiel geeft de chauffeur iets bijzonders in handen. Het orderverzamelen op deze magazijntruck is een genot. Vrijwel iedereen kan er met een korte instructie direct mee aan de slag. Hij sprint letterlijk weg en bereikt een hoge maar veilig aanvoelende snelheid.

 

Het moderne en ergonomisch vormgegeven stuurwiel functioneert volledig elektronisch (fly-by-wire). De rechtuit stand is gefixeerd, waardoor de truck de ingezette koers vervolgt zonder van het rechte spoor af te wijken. De standaard fabrieksinstelling is echter zodanig dat een kleine verdraaiing van het stuurwiel al een forse stuuruitslag oplevert en dat is best wel schrikken als je daar voor het eerst mee wordt geconfronteerd.

 

Gaandeweg raakten we toch vertrouwd met deze zeer progressieve stuurkarakteristiek. Kwestie van wennen. Nadat een servicemonteur op verzoek de stuurkarakteristiek toch wat vloeiender met zijn laptop herprogrammeerde, voelde de truck in het bochtenwerk veel beter aan. Verdeeld over twee gangpaden van elk 75 meter lengte verzamelden we met de orderverzameltruck 9 colli met een totaalgewicht van 80 kilogram en plaatsten deze op de meegenomen pallet achter op de vorken. De colli lagen zowel links en rechts op vloerniveau in het gangpad, waardoor we via het bestuurdersplatform afwisselend in- en uit moesten stappen. Voor colli die binnen 10 meter afstand van elkaar lagen, hebben we met de truck meegelopen door gebruik te maken van de meeloopknoppen op beide flanken. De langere afstanden zijn rijdend afgelegd.

 

Nadat we alles hadden verzameld, werden de colli in omgekeerde richting weer op de oorspronkelijke posities teruggeplaatst. Leuk om te doen. Het vele buk- en tilwerk vormde eigenlijk de enige belasting.

 

Verbeterde ergonomie en productiviteit

Met de NO20NE low level orderverzameltruck van Caterpillar kunnen orders volgens fabrikant Cat Lift Trucks en leverancier Crepa theoretisch sneller worden verzameld. Dankzij het 40 procent langere bestuurdersplatform met brede instap en afgeronde hoeken kunnen chauffeurs de orderverzameltruck snel en gemakkelijk betreden en verlaten. De brede instap kan ook als passage worden gebruikt als de orders aan beide zijden van het gangpad worden gepickt. Het verbeterde acceleratievermogen verkort de verplaatsingstijd tussen de picks. Deze verbeteringen samen zorgen voor een 20 procent stijging van de orderpickproductiviteit in vergelijking met de oude NO20S. Goede ergonomische eigenschappen dragen eveneens bij aan de productiviteitsverhoging.

 

Technische specificaties

Identificatie

 

Merk en type

Caterpillar

Hefvermogen

max. 2.0 ton

Aandrijving

elektrisch

Leverancier

Crepa, Rijswijk

Testdatum

8 oktober 2009

Prestatiemetingen

 

Rijsnelheid belast/onbelast

12 km/uur

Acceleratietijd tot 12 km/uur

5,3 sec.

Gemiddelde tijd testparcours

4,34 minuten (9 x2 colli pick/put over 2×165 m)

Productiviteit per uur

249 colli (theoretisch)

Geluidsmeting:

 

stationair

0 dB(A)

belast rijden

62 dB(A)

Afmetingen

 

Staplateau opening

540 mm

Vorkafmetingen (LxBxD)

1150x180x80mm (alternatief mogelijk)

Batterijcapaciteit

24V/375-465 Ah

Plus en min

 

+

Stuurwiel en bediening

+

Vele instelmogelijkheden

+

Ruim meerijdplatform

+

Productief

+

Stil

geen

Reageer op dit artikel