artikel

West-Brabant hotspot met dank aan Topinstituut en Logistiek Park

Warehousing

West-Brabant hotspot met dank aan Topinstituut en Logistiek Park
West-Brabant hotspot met dank aan Topinstituut en Logistiek Park

De jaarlijkse uitverkiezing van dé logistiek hotspot van Nederland is voor de tweede achtereenvolgende keer een prooi is geworden voor West-Brabant. Deze logistieke regio nummer 1 heeft ook dit jaar, ondanks de crisis, fors aan de weg getimmerd door aansprekende, vooral Amerikaanse bedrijven, binnen te halen. “Met de komst van het Logistiek Topinstituut zal West-Brabant moeten bewijzen waar de werkelijke kracht ligt.”

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 28 augustus 2009.

Hotspot nummer 1 West-Brabant (Breda, Roosendaal, Oosterhout, Moerdijk en Bergen op Zoom) scoorde de meeste punten op drie van de in totaal zes criteria, op basis waarvan de ranking tot stand komt. Het panel van 25 experts waardeerde West-Brabant het hoogst op de criteria beschikbaarheid grond, inzetbaarheid en motivatie personeel en medewerking overheid gemeenten.
 

De beschikbaarheid van grond heeft er vooral voor gezorgd dat dit jaar veel logistieke bedrijvigheid tot wasdom is gekomen. In met name Roosendaal (lees: Borchwerf II) en Oosterhout vestigden grote partijen hun distributiecentrum of EDC (Europees Distributiecentrum). Zo wist de regio onder aanvoering van ontwikkelingsmaatschappij Rewin partijen als elektronica–gigant LG (bouwt een dc in Oosterhout) en de Dylan Group (start met de bouw van een groot buizenmagazijn op Borchwerf II) binnen te halen. De opening, afgelopen mei, van het witgoed RDC door de Rooy Warehousing, geleid door Jan en Theo de Rooy, liet West-Brabant publicitair gezien ook weer in de vaart der volkeren opklimmen.
 

Consolideren

Een ander aspect waarop West-Brabant (lees: Rewin) succesvol inspeelt, is het feit dat veel met name Amerikaanse bedrijven hun Europese logistiek consolideren. Zo vestigt zich eind mei Terex, een conglomeraat dat kranen, graafmachines, bulldozers, trucks en wegenbouwmachines produceert, op Borch–- werf II. Het Amerikaanse bedrijf voegt hier de verschillende Europese filialen samen in een EDC, van waaruit klanten in het Midden-Oosten, Afrika en Rusland worden bediend. De komst Terex levert ook nog eens tweehonderd extra banen op. “Daarnaast zijn we met nog vier andere Amerikaanse bedrijven tot overeenstemming gekomen voor vestiging op Borchwerf II. Ook voor deze vier geldt dat zij hun activiteiten in Europa willen consolideren”, zegt Cees Nuijten, hoofd promotie en acquisitie bij Rewin. Hij wil nog niet zeggen om welke partijen uit de VS het gaat. “We mogen nog niets prijsgeven zolang het personeel van die bedrijven nog niet op de hoogte is gebracht.” Ook de komst van deze bedrijven zal de werkgelegenheid in West-Brabant een enorme boost geven.
 

De interesse van de Amerikaanse bedrijven voor vestiging in West-Brabant wordt vooral gewekt door het USP-argumenten dat deze regio uitermate gunstige ligt tussen de mainports Rotterdam en Antwerpen en dat de multimodale ontsluiting prima in orde is. Ook Aziatische bedrijven als Fuji, Ricoh en Samsung bleken in het verleden al gevoelig te zijn voor deze argumenten.
 

Logistiek Topinstituut

West-Brabant kreeg en krijgt volop publiciteit door de komst van het Logistiek Topinstituut naar Breda. Ook het panel, dat dit jaar verantwoordelijk is voor de hotspot ranking, is positief kritisch over deze ontwikkeling. “Ik verwacht dat de komst van het Logistiek Topinstituut een boost gaat geven aan de logistieke bedrijvigheid hier”, verwoordt panellid Francoise van den Broek van NEA de algemene teneur binnen het panel experts. Maar de komst van instituut zal ook een belangrijke graadmeter worden hoe de huidige hotspot nummer 1 zich de komende jaren zal ontwikkelen. “Met het instituut zal West-Brabant moeten bewijzen waar de werkelijke kracht ligt”, zegt Stephan Satijn van NDL. Ook is het zaak dat de campus zichtbaar wordt in de regio. “De Supply Chain Campus/Top Instituut moet snel opgetuigd worden en effectief worden in uitvoering van de doelstellingen”, is het commentaar van panellid Mari van Kuijk, managing director van Groenewout Consultants & Engineers.
 

Logistiek park

Ook het definitieve besluit dat het omstreden Logistiek Park Moerdijk er na jarenlang bestuurlijk getouwtrek gaat komen, droeg ertoe bij dat West-Brabant tot logistieke hotspot nummer 1 is uitverkozen. Een aantal panelleden vindt dat de komst noodzakelijk is om aan de groei van de regio te voldoen. Tegelijkertijd vraagt een aantal leden zich af of de komst van het park, met een omvang van 150 hectare, wel écht noodzakelijk is. West-Brabant heeft een aanhoudende beschikbaarheid van grondposities in Bergen op Zoom, Roosendaal en straks dus ook met het logistieke park in Moerdijk.

“Nadeel is wel dat er op nu een groot aanbod is van nieuwe dc’s, die voor de crisis zijn gebouwd, waardoor onder de huidige marktomstandigheden de voorraad in West-Brabant te ruim is”, zegt Gerwin Vos, hoofd van de afdeling logistics bij makelaar DTZ Zadelhoff. Ook is er in de regio steeds meer maatschappelijk verzet tegen de alsmaar groeiende logistieke activiteiten. “Daar moet ondanks dat er behoefte is aan dit park toch rekening mee worden gehouden”, stelt panellid Evert-Jan de Kort van de Stec-groep. Ook de geografische en bestuurlijke verdeeldheid binnen de regio geeft volgens een aantal panelleden de concurrerende logistieke regio’s de mogelijkheid om hiervan te profiteren. “Daarbij komt ook dat de congestie in West-Brabant een serieus probleem begint te worden”, is de waarschuwing van Eelco van Loenen, directeur bij vastgoedadviseur Estadium, richting de hotspot nummer 1.
 

Meerjarenprogramma

Venlo blijkt goed geluisterd te hebben naar de argumenten waarom het vorig jaar niet voor de vijfde keer werd uitgeroepen tot hotspot nummer 1. Wethouder economische zaken van Venlo, Mark Verheijen, nam het ‘verlies’ sportief op, maar tegelijk was de uitslag aanleiding voor de VVD-bestuurder om de logistieke toekomst en potentie van zijn gemeente eens goed onder de loep te nemen. Dit resulteerde in een ambitieus meerjarenprogramma met de naam ‘Regio Venlo, compleet in innovatieve logistiek’. Met deze integrale visie en uitvoeringsagenda wil de NV Regio Venlo, een samenwerkingsverband tussen Noord-Limburgse gemeenten en LIOF Industriebank, vol inzetten op de ontwikkeling van de logistieke sector in Noord-Limburg. In het programma is een lijst aan actiepunten opgenomen waaronder het verbeteren van de samenwerking met logistieke mainports als Antwerpen, Duisburg en Rotterdam. “Ook willen we bij de uitvoering van deze plannen het logistieke topinstituut in Breda benaderen zodat we over en weer kennis kunnen uitwisselen”, zegt Joris Tenhagen, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het programma.
 

De grote ambities van de regio Venlo, met daarbij voor het eerst dit jaar ook Venray, hebben nog niet geresulteerd in een herovering van de nummer 1 hotspot positie. Hoopgevend is dat Venlo – Venray dit jaar op de drie criteria, aanwezigheid goede infrastructuur, beschikbaarheid personeel en bereikbaarheid logistieke knooppunten als eerste eindigde, net voor West-Brabant. De panelleden zijn gematigd positief over de ontwikkelingen in de regio Venlo – Venray, maar stellen wel collectief vast dat deze hotspot een hoge ranking zal blijven houden. “Ze hebben ambitieuze plannen zoals Klavertje 4. De komst van de mega cradle2–cradle logistieke complexen in een cirkel rondom Trade Port Noord moet wellicht nu een pas op de plaats maken door de economische crisis. Hoewel Venlo één van de top logistieke knooppunten is, staat inmiddels veel logistieke ruimte in aanbod. Ruimte die moet worden opgenomen door partijen van buiten de regio, omdat de plaatselijke economie vrij smal is. Dit gegeven maakt de positie van Venlo kwetsbaar”, zegt Jos Hesselink van de afdeling Research van makelaar DTZ Zadelhoff.
 

Ook het wegvallen van de nummer 1 positie is bij de meeste panelleden niet onopgemerkt gebleven. “Dit verlies is hard aangekomen en men stelt veel in het werk om de nummer 1 positie weer terug te krijgen. Ze zijn daar ambitieus maar er is meer nodig dan ambitie”, plaatst panellid, Stephan Satijn van NDL als kritische aantekening.
 

Tilburg: duurzaamheid

In het kielzog van West-Brabant en Venlo – Venray staat Tilburg al jaren stabiel op de derde plaats. De hotspot kreeg dit jaar negatieve pers toen bekend werd dat Epson het contract opzegde met DHL. De logistiek diensverlener verzorgde vanuit het dc op Vossenberg de distributie voor de Japanse elektronicagigant. Tilburg valt te prijzen ten opzichte van de andere hotspots dat het voorop loopt op het gebied van duurzaamheid bij de realisatie van onder andere een nieuw energieneutraal bedrijventerrein op Vossenberg. Ook zijn er volop ontwikkelingen rondom de barge terminal die onder impuls van logistiek dienstverlener Gebr. Versteijen tot volle wasdom begint te komen. “Door deze ontwikkelingen zal Tilburg een nog belangrijkere rol op de logistieke markt krijgen”, zegt panellid Sven Bertens van de afdeling research van Jones Lang LaSalle. Ontsluiting naar de snelwegen van Tilburg blijft echter een probleem. “Vooral de ontsluiting van Tilburg-Noord is problematisch zolang de west-tangent niet is afgerond”, zegt Mari van Kuijk.
 

Hoe doen Mainports het?

De mainports Rotterdam en Schiphol staan onder de top vier. De haven van Rotterdam presteert dit jaar het beste op 5, Schiphol staat op 8 (vijf plaatsen hoger dan in 2008). Kees Verweij, TNO, stelt dat het eigenlijk verrassend is dat deze mainports, al decennia dé knooppunten voor goederenvervoer, zo laag eindigen. "Haarlemmermeer, oftewel Schiphol, scoort erg goed als je kijkt naar de kwantitatieve cijfers in het aandeel van de logistieke sector in de bedrijfsruimteverhuur, die DTZ Zadelhoff over de afgelopen negen jaar heeft geregistreerd. De regio Breda, nummer 1 hot spot, blijkt het hoogst te scoren. Maar liefst 70 procent van alle gebouwde bedrijfsruimte in de regio Breda had in 2000-2009 een transport- of handelsbestemming. Ook Limburg en Den Bosch – Tilburg, nummer 2 en 3, scoren goed met respectievelijk 64 en 62 procent. De regio Haarlemmermeer blijft ze met 68 procent echter voor." Op basis van de LISA database heeft Verweij voor Logistiek ook de logistieke werkgelegenheid (groothandel en vervoer) in de verschillende hot spots in kaart gebracht. "De hotspots daarin zijn Schiphol / Amsterdam, waar ruim 123.000 personen in de transport en groothandelssector werken. Rotterdam Rijnmond komt op de tweede plaats. De top drie hot spots, West-Brabant, Venlo en Tilburg, vinden we pas terug op respectievelijk 6, 17 en 11."

 

 

 

 

 

Zie ook:  

 

 09LOG013z010.

 

 09LOG013z011.

 

Reageer op dit artikel