artikel

Balenpersen voor Bravilor

Warehousing

Balenpersen voor Bravilor
Bravilor

Hygiëne is belangrijk bij Bravilor Bonamat, producent van drankbereidingssystemen. Om assemblageruimtes en magazijn schoon te helpen houden schafte het bedrijf vier jaar geleden haar eerste balenpers aan. Inmiddels staan er al zes.

Hygiëne is belangrijk bij Bravilor Bonamat, producent van drankbereidingssystemen. Om assemblageruimtes en magazijn schoon te helpen houden schafte het bedrijf vier jaar geleden haar eerste balenpers aan. Inmiddels staan er al zes.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Bravilor Bonamat   Leverancier/dienstverlener: Bramidan
Plaats: Heerhugowaard  
Branche: overige industrie   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname: 14-09-2009
Productnaam: Balenpers  

Bravilor Bonamat begon in 1948 met het maken van koffie-en theeapparaten voor kantoren en bedrijven. Aanvankelijk op bescheiden schaal, maar anno 2009 telt de Heerhugowaardse onderneming 280 medewerkers. Ze bouwen drankautomaten uit deels ter plekke gemaakte en deels geïmporteerde onderdelen en plaatmateriaal.
    

Hygiënische productie
“De assemblageruimte en het magazijn moeten netjes en opgeruimd zijn, want hygiënische productie is bij ons belangrijk”, vertelt Kees van Muiswinkel, manager technische engineering en facilities. “Dus moet je afvalstromen net zo goed regelen als je onderdelenstroom.” Persenpark Karton was en is bij Bravilor Bonamat de grootste afvalstroom. De eerste balenpers, een X16 uit de Plus-serie, was dan ook voor die fractie. Het was meteen afgelopen met de slordig ogende gaasbakken die tot die tijd in gebruik waren. Het apparaat beviel zo goed, dat niet lang daarna de X25 zijn intrede deed voor kunststoffolie, want ook dat is bij de automatenbouwer een afvalhoeveelheid van formaat. In de loop van de tijd kwam er, telkens wanneer de behoefte zich voordeed, her en der in het bedrijf een kleine of grote machine bij, tot het ‘persenpark’ van zes stuks op dit moment.

    

Het ziet er netjes uit 

De keuze viel vanaf de eerste keer op Bramidan. “De compactheid van de machines staat ons aan”, licht van Muiswinkel toe. “Het is niet zo’n enorm object waar je tegen aankijkt. En omdat er geen cilinders uitsteken is het een gesloten kast. Het ziet er gewoon netjes uit." Voor het assemblagepersoneel betekenen de persen minder werk, omdat ze geen dozen hoeven plat te maken. Die gaan in hun geheel in de vulopening.

   

Zelfs het kantoorpersoneel bij Bravilor Bonamat heeft er lol in en brengt doosjes naar de machines. Als ze vol zijn drukt iemand op de knop en ze staan weer klaar voor de volgende lading. Folie wordt verzameld in vuilniszakken. Wanneer die vol zijn gaat er een knoop in en kan het geheel ook in de balenpers. Hoofdzaak productie Voor de aanschaf van de eerste X16 kwam de inzamelaar om de dag. Dat werd minder met de aanschaf van iedere extra balenpers. Of Bravilor Bonamat ook verdient aan het oudkarton en folie heeft Kees van Muiswinkel nooit uitgerekend. “Dat hangt van de prijs af, die verandert natuurlijk vaak. Voor ons is het enige wat telt dat onze medewerkers zo min mogelijk rommel en handeling hebben. Zodat ze door kunnen met waar het om gaat: de productie.”

Reageer op dit artikel