artikel

Oosterhout – ‘Weststad gaat multimodaal

Warehousing

Oosterhout – ‘Weststad gaat multimodaal
Dirk-Jan Huijben

Het totale bedrijventerrein Weststad in Oosterhout (NB) beslaat circa 350 hectare en is nu volledig uitgegeven. Het terrein heeft met de ontwikkeling van fase 3 een directe ontsluiting met de A59 gekregen.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 19 juni 2009.

Het bedrijventerrein heeft ook een ontsluiting via het spoor. Daarnaast beschikt Weststad over diep vaarwater- via het Wilhelminakanaal- waardoor met recht gesproken kan worden van een multimodaal bedrijventerrein. De realisatie van de openbare laad- en loskade van de Oosterhoutse Container Terminal (OCT), heeft een kade van maar liefst 340 meter opgeleverd. Op het openbare gedeelte (80 meter) kunnen stukgoederen worden overgeslagen. Met de realisatie van deze kade stimuleert de OCT vervoer over water; een dienst waar veel bedrijven op het industrieterrein dankbaar gebruik van maken. Dit is volgens bedrijfscontact ambtenaar Natasja van den Heijkant-Bloem van de gemeente Oosterhout geheel in lijn met de provinciale Strategische Visie Goederenvervoer en de Strategische agenda West-Brabant 2008-2011. Zij is de ‘linking-pin’ tussen de gemeente en het bedrijfsleven. "Leegstand vanwege de slechte economische situatie doet zich op Weststad gelukkig niet voor", verklaart Van den Heijkant-Bloem. "Op korte termijn zullen Weststad I en II worden gerevitaliseerd; geen uitbreiding, maar het uitvoeren van achterstallig onderhoud van de bestaande toegangswegen."


Weststad Oosterhout

Omvang park: 300 ha

Bebouwd: geen opgave

Beschikbaar: volledig uitgegeven

Grondprijs per m2: 90-120

Huurprijs per m2: op aanvraag

 

 

Infrastructuur

Wegen: A27 en 59

 

Spoor: aansluiting op spoor

 

Water: Wilhelmina kanaal via Oosterhoutse Container Terminal

Belangrijke gebruikers

Gefco

De Graaf Logistics

Ikea

Martens Beton

Oosterhoutse Container Terminal

Rietveld Transport & Logistics

 

Meer informatie

http://www.oosterhout.nl/

http://www.octerminal.nl/

http://www.prologis.nl/prologis.nl/

 


 ‘Drukke ochtend- en avondspits zijn enige minpuntje’

Gefco is sinds 2002 op Weststad III gevestigd. De vorige locatie op industrieterrein ‘Vijf Eiken’ in Oosterhout werd te klein. Op het nabijgelegen Weststad kon Gefco toen de benodigde 15 hectare verwerven voor de bedrijfsvoering. Voldoende ruimte, de gunstige ligging en de spooraansluiting gaven de doorslag om zich daar te vestigen. Gefco prepareert nieuwe personenvoertuigen en bedrijfswagens en reconditioneert ex-lease voertuigen. Vanuit Oosterhout worden die over de weg door heel Nederland gedistribueerd. Dirk-Jan Huijben is daar logistiek manager autopark.

Hij heeft goed zicht op de infrastructuur en de fileproblematiek op en rondom het bedrijventerrein. Dat is volgens hem het enige minpuntje van deze locatie. De dagelijkse ochtend- en avondspits op de A27 en A59 leiden in toenemende mate tot congestie op de aan- en afvoerwegen rondom Weststad. Een gedeeltelijke oplossing kan volgens Huijben worden gevonden door de rotonde de Bromtol tweebaans te maken. "Dat lost de files op de snelweg niet op, maar zorg wel voor een betere doorstroming van het verkeer op het bedrijfsterrein."

 

Reageer op dit artikel