artikel

Jaarboek 2009: 30 logistieke parken digitale versie

Warehousing

Jaarboek 2009: 30 logistieke parken digitale versie
Logistiek jaarboek Logistieke Parken 2009

Hopen op betere tijden
De logistieke vastgoedmarkt beleeft door de economische crisis zware tijden. Na de zomer van 2008 sloeg de crisis in alle hevigheid toe met alle nadelige gevolgen van dien voor logistieke vastgoedmarkt. De ingebruikname van distributie- en opslagfaciliteiten kelderde fors met veertig procent ten opzichte van jubeljaar 2007 toen de bomen nog tot in de hemel groeiden.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 19 juni 2009.

Ook dit jaar belooft weinig goeds voor de vraag naar logistiek vastgoed en het is de vraag of recordjaar 2007 ooit weer zal worden geëvenaard. Desalniettemin zeggen de marktkenners dat er nog altijd vraag zal blijven naar hoogwaardige en moderne distributiecentra bij multimodale knooppunten als Roosendaal, Venlo maar ook bijvoorbeeld langs de A2-as Amsterdam – Eindhoven.

   

Ondanks de economische slapte houden de gemeentes, die nieuwe lucratieve logistieke bedrijvigheid willen trekken, de moed erin getuige ook de verhalen deze editie van het Jaarboek logistieke parken. Gemeentes als Tilburg, Oss, Almere en Hoogeveen zetten met hun nieuwe of nog in herstructurering verkerende bedrijventerreinen in op begrippen als duurzaamheid en energieneutraal om het voor nieuwe potentiële vestigers zo interessant mogelijk te maken. Vraag is alleen of logistiek dienstverleners en verladers ook daadwerkelijk zitten te wachten op duurzaamheid en energieneutraal in deze moeilijke tijden. Ook dreigt het probleem dat gemeentes met nieuwe bedrijventerreinen de komende jaren blijven zitten met veel braakliggende kavels die ooit, toen het nog goed ging, een bestemming kregen voor logistieke bedrijvigheid. Een ander probleem is die van een oplopende leegstand als gevolg van de vele faillissementen binnen de transport en logistieke sector. Deze panden zullen snel verouderen en onbruikbaar zijn als economie straks weer aantrekt. Beleidsmakers van gemeentes moeten zich dit tijdig realiseren en maatregelen nemen, want anders dreigt een groot maatschappelijk probleem.
 

Ondanks de huidige tegenspoed blijven de deelnemende gemeentes in dit Jaarboek logistieke parken enthousiast over de logistieke kansen en mogelijkheden. Er wordt nog altijd uitgebreid en fors geïnvesteerd in revitalisteringsprojecten met erg gunstige resultaten op Lage Weide in Utrecht en De Wieken in Hoogeveen.


Bekijk de digitale versie van het Jaarboek Logistieke Parken 2009.

De artikelen van de diverse logistieke parken kunt u ook in een dossierartikel lezen.

Hiervoor klikt u op de betreffende pagina (eerst inzoomen).

De omschrijving van de diverse parken vindt u vanaf de vijfde pagina.


Reageer op dit artikel