artikel

Biomet krijgt akkoord voor WMS dankzij korte doorlooptijd

Warehousing

Biomet krijgt akkoord voor WMS dankzij korte doorlooptijd
Biomet krijgt akkoord voor WMS dankzij korte doorlooptijd

Juist op het moment dat Peter Boom, manager van het Biomet EDC in Dordrecht het hoofdkantoor een WMS-implementatie wilde voorleggen, bleek dat er strenger dan voorheen op de kosten gelet moest worden. Toch lukte het Boom om voor een WMS-implementatie een akkoord te krijgen.

Juist op het moment dat Peter Boom, manager van het Biomet EDC in Dordrecht het hoofdkantoor een WMS-implementatie wilde voorleggen, bleek dat er strenger dan voorheen op de kosten gelet moest worden. Toch lukte het Boom om voor een WMS-implementatie een akkoord te krijgen.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Biomet   Leverancier/dienstverlener: Logifact Group
Plaats: Dordrecht  
Branche: farmaceutische industrie   Bedrijfsgrootte: groot: 400 of meer werknemers
Bedrijfstype: Groothandel   Datum ingebruikname: 02-02-2009
Productnaam: LogiFact WMS  

 

De wens om een warehousemanagement oplossing te implementeren was er al langer. Eigenlijk sinds Boom in dienst trad bij Biomet. Hij werd er verantwoordelijk voor het Europese distributiecentrum, dat overigens in aanbouw is. Ietwat ongelukkig viel de wens om in een WMS te investeren samen met de overname van Biomet door een private equity partij. "Deze overname betekende vooral dat we daarna nog meer dan voorheen op de kosten moesten gaan letten. De opzet van een EDC werd ook kort na de overname besloten." Volgens Boom moet een EDC werken met een fatsoenlijk WMS én dus diende hij een verzoek in voor een investering in zo’n softwarepakket. Hij kreeg nul op het rekest.

 

‘Liep op ICT & Logistiek tegen LogiFactor WMS aan’

"En toch was een WMS eigenlijk onmisbaar, mijn voorkeur had een WMS van SAP. Van de negentien verkoopvestigingen in Europa, met alle een eigen magazijn gebruiken er vijftien al een SAP ERP, maar geen WMS." Boom vertelt dat hij ondanks het eerdere ‘nee’ toch bleef uitkijken naar een warehousemanagement oplossing. "De enige manier waarop ik een implementatie er toch doorheen zou kunnen krijgen bij het management was in mijn  opinie door een korte en niet al te dure implementatie." Tijdens de 2008 editie van de ICT & Logistiek-beurs kwam hij uit bij de stand LogiFact waar ze hem verzekerden dat een korte implementatie van maximaal drie maanden mogelijk was. "Dus heb ik LogiFact, nadat ik van de directie akkoord had, de WMS-uitrol laten verzorgen." Volgens Boom heeft de implementatie van het WMS ook tot gevolg dat hetzelfde werk gedaan kan worden met drie man personeel minder.

 

WMS noodzaak, ERP volstond niet

Volgens de manager van het EDC was een ‘echt’ WMS noodzaak. "De mogelijkheden die ons ERP (eveneens SAP, red.) bood waren niet voldoende, het is meer een material management module, maar ik wilde meer dan alleen een voorraadoplossing. Zonder het WMS is het ERP in feite één grote voorraadruimte waar je bijvoorbeeld goederen niet kunt toewijzen aan een specifieke locatie." De uitspraken van Boom doen vermoeden dat hij ervaring heeft met de oplossingen van de Duitse softwareleverancier en dat blijkt juist te zijn. Boom was tot hij in dienst trad bij Biomet werkzaam als SAP-consultant. "De ervaring van mijn vorige baan is nu absoluut een voordeel gebleken tijdens deze implementatie. Ik kende immers beide kanten van de business."

 

EDC twintig keer zo groot als huidige magazijn

Het nieuwe EDC zal uiteindelijk twintig keer zo groot worden als het huidige magazijn. De verhuizing naar het nieuwe pand, aan de overkant van de straat, is gepland voor 1 september. Dit pand zal 2.000 vierkante meter tellen, het uiteindelijke pand van 7.000 vierkante meter zal weer elders verrijden. De tweede verdieping van het pand dat 1 september wordt opgeleverd is een mezzaninevloer. "Het voordeel van het pand waar we hier nu in zitten is dat het klein is, de WMS-oplossing werkt én we hebben de tijd om alles te testen voordat we overgaan naar het grotere nieuwe pand. Het concept en de processen van in- en uitslag staan, straks doen we hetzelfde alleen met meer volume." Papierwerk behoort overigens ook tot het verleden sinds op 1 februari het WMS in gebruik is genomen. Papier en pen zijn vervangen door handheld scanners. Al met al is er toch flink geïnvesteerd in automatisering. Boom: "Dat hoort misschien wel een beetje bij Biomet. In de orthopedische wereld staan we er bekend om op IT-gebied iets voor te lopen."

 

Project als template aangenomen

Voor de implementatie waren dus drie maanden gereserveerd. Het is LogiFact gelukt om binnen die tijd de hoofdmoot van de zaken te implementeren. Voor oud-SAP consultant Boom was de manier waarop wel even wennen. Graag had hij iets meer grip gehad op het implementatieproces. "LogiFact heeft het project als een template aangenomen. Dat wil zeggen dat ze een groot deel van de drie maanden bezig zijn geweest met inrichten van het template en dat de uiteindelijke implementatie daarna snel ging. Het betekende dat wij hier zelf pas aan de slag konden gaan op het moment dat het pakket draaide. Het betekent wel dat je een snelle implementatie hebt. Na de livegang hebben we nog een paar zaken aan moeten passen aan onze werkwijze. Het ging dan voornamelijk om wat tel en locatieverschillen. Inmiddels is dat opgelost en kunnen we al prima werken met het systeem."

 

‘Direct contact met consultants prettig’

De blauwdruk van de nieuwe organisatie was leidend bij de implementatie. "We hadden geen oud zeer dat we mee moesten dragen, dat was prettig. Ook het contact met de LogiFact consultants was prima, we hadden er maar twee nodig, dat communiceert lekker direct. Na de livegang is er overigens nog het een en ander aangepast aan de wensen van Biomet. "Op het vlak van administratieve efficiency hebben we door middel van de handscanners enorme stappen gemaakt, maar wat we ook wilden was een soort van outbound pack-to-box principe. We zouden daarmee een aantal orders tegelijk kunnen afhandelen op één kar binnen één looproute. Het systeem zou dan moeten aangeven welke artikelen we moeten pakken voor welke doos." De wens van Boom werd geprogrammeerd als maatwerk door LogiFact. Om het kostentechnisch te verantwoorden werd het vastgelegd als procesverbeterpunt. De verhuizing naar het toekomstige pand met de eventuele aanpassingen aan het WMS zal door Biomet zelf worden gedaan.

Reageer op dit artikel