artikel

Amsterdam – ‘Amerikahaven is voor energiemarkt

Warehousing

De Amerikahaven is volgens Ants Tilma, beheerder vanuit de Haven van Amsterdam, vooral interessant voor bedrijven die actief zijn op de energiemarkt.

Tilma, commercieel manager stukgoed, containers en logistiek: “Bedrijven die zich vestigen in de Amerikahaven moeten goederen overslaan, dat is het belangrijkste criterium voor vestiging hier.”

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 19 juni 2009.

De haven heeft verschillende havenbekkens die alle een eigen – exotische – naam hebben: Australiëhaven, Aziëhaven, Tasmanië-haven, Cacaohaven en de terminal die voorheen Ceres Paragon Container Terminal heette, maar nu als ACT door het leven gaat. Daarbij staat ACT voor Amsterdam Container Terminal. Dat het drieletterwoord ACT verdraaid veel lijkt op het Rotterdamse ECT, is niet zo vreemd. Beide terminals hebben in Hutchison immers dezelfde eigenaar. In het gebied van de Amerikahaven zijn onder andere de bedrijven BP, Voorbij Beton, Oiltanking, Hitachi (kader) en de logistiek dienstverleners VAT en DSV gevestigd. De laatste zelfs al meer dan tien jaar. Ondanks dat de haven al enige tijd bestaat, is er nog grond beschikbaar, in totaal zo’n veertig hectare. De grond wordt niet verkocht, maar in erfpacht gegeven, voor zo’n vijftig jaar.

De bebouwingsgraad van de Amerikahaven kan volgens Tilma het best omschreven worden als een gebied waar de overslag intensief is. Het gebied van de Amerikahaven staat is te bereiken voor de zeevaart, binnenvaart en ook via spoor en over de weg.

 

 


Amerikahaven Amsterdam

Omvang park: 590 ha

 

Waarvan bebouwd: 60 ha

 

Beschikbaar voor bebouwing: 40 ha

 

Grondprijs per m2:
onbekend

 

Huurprijs per m2: van 6 tot 15 euro per jaar

 

 

 

 

 

Infrastructuur

Wegen: A10 en over enige tijd A5

 

Spoor: Aansluiting op spoor via eigen bedrijfsspoorlijn

 

Water:
Haven, maximale diepte 15,5 meter

 

Belangrijke gebruikers

ACT terminal

Hitachi

BP

Logistiek dienstverlener DSV

Logistiek dienstverlener VAT

 

Meer informatie

www.portofamsterdam.nl
www.apre.nl

 

 


 ‘Ruimte genoeg, bereikbaarheid is duidelijk een zorg’

Hitachi is sinds 2002-2003 gevestigd in de Amerikahaven met een fabriek en de waterlandterminal. "Dat laatste, de aanwezigheid van diep water, heeft zeker een rol gespeeld bij onze komst naar deze plek. Daarnaast hebben we er voldoende ruimte, dat is zeker een pluspunt van de locatie", vertelt Aart Meijer van Hitachi. Positief gevoel overheerst bij Meijer over de Amerikahaven. "Toch is de bereikbaarheid via het openbaar vervoer en de aansluiting naar de A200 minder. De bedrijvenpoort bus rijdt niet de hele dag en dat is lastig wanneer je, zoals wij, werken met ploegendiensten. De aanleg van de tweede Coentunnel is op het vlak van ontsluiting ook gewenst."

Meijer noemt het contact met de gemeente en het Havenbedrijf goed. De beveiliging van het Hitachi terrein en van het park in algemene zin noemt hij ook prima. "Beveiliging hebben we permanent, en we zouden dat eventueel met meerdere bedrijven kunnen oppakken. Zo doen we dat in elk geval op onze locatie in Oosterhout."

Reageer op dit artikel