artikel

Voorbeeld van item picking: A-frames

Warehousing

Voorbeeld van item picking: A-frames
De oudste en meest gebruikte variant van automatische item picking systemen zijn A-frames.

A-frames zijn als trechters. Enerzijds kan er veel in, maar aan de ‘onderzijde’ loopt alles ook weer snel weg. Het handmatig bijvullen – om de snelle door–- stroming bij te houden – is een probleem. Bijvullen kan nu ook volautomatisch, maar is nog erg duur.

Vele groothandels worden geconfronteerd met twee zware piekbelastingen over de dag, waarbij zij ongeveer 300 procent van de gemiddelde capaciteit moeten doen. Binnen de farmacie bijvoorbeeld worden de meeste bestellingen gedaan rond 11.00 uur en om 17.00 uur. De A-frames moeten rond die tijdstippen volledig zijn gevuld om aan de grote vraag te kunnen voldoen.

 

De uitgifte van artikelen via een A-frame gaat dan wel automatisch, maar het aanvullen is nog steeds ouderwets handwerk. Het is heel lastig, zo niet onmogelijk, om voor het bijvullen extra uitzendkrachten bij te huren voor pakweg tweemaal anderhalf uur per dag . Er zijn niet zoveel uitzendkrachten bereid om tweemaal daags voor zo’n korte tijd bij te springen. Die willen minimaal een arbeidscontract van vier aaneengesloten uren. Dit probleem kan worden ondervangen door A-frames zoveel mogelijk voor de piek door vaste medewerkers aan te vullen. Als de piek zich dan voordoet, is deze maximaal gevuld en houdt het A-frame het gedurende de piek op één been vol zonder dat er extra mensen ingezet moeten worden.

Praktijksituatie
De farmaceutische groothandel OPG gebruikte jarenlang A-frames, maar heeft ze uiteindelijk de deur uit gedaan, omdat de aanvulfrequentie geen gelijke tred hield met de uitgiftehoeveelheid. Dat lag in essentie eigenlijk niet eens aan het A-frame. Deze was namelijk door de leverancier exact afgestemd op probleemloze handling van slowmovers. De oorzaak lag extern in een veranderd bestelgedrag van hun klanten. Voorheen bestelden die gemiddeld kleine hoeveelheden farmaceutische artikelen per orderregel. Die werden ook allemaal probleemloos door het A-frame verwerkt.

 

Gaandeweg hebben drogisterijen en apotheken allerlei inkoopcombinaties gevormd, die centraal veel grotere bestellingen bij deze groothandel gingen plaatsen. Het resultaat was een enorme toename in het aantal bestelde artikelen per orderregel, met als gevolg dat de kanalen van de A-frames in korte tijd leeg waren ‘gespuugd’ en het magazijnpersoneel het hoge uitgiftetempo niet meer kon bijhouden. Eenvoudige oplossingen voor dit probleem waren niet voorhanden. De A-frames zijn daarom weer verruild voor conventionele legbordstellingen waar de orders weer met behulp van barcodescanning worden verzameld.

Performance
A-frames zijn geschikt voor automatische uitsortering van tamelijk uniforme, kleine en lichte artikelen, zoals medicijnen, cosmetica, tabak, snoep, kantoorartikelen, boeken, cd’s en dvd’s. Om vastlopers te voorkomen, zijn de vulkanalen van het A-frame exact op de maatvoering van het desbetreffende product afgestemd. De lengte van de kanalen en de hoeveelheid daarvan bepalen de opslagcapaciteit. De A-frames bestaan uit modulaire secties, die achteraf kunnen worden uitgebreid.

Bij de S-Pemat van SSI ligt de kanaallengte tussen de 1,5 en 2,5 meter. Naast elkaar geplaatst zijn er A-frame opstellingen van dit type mogelijk tot 90 meter lang. De secties kunnen in sommige gevallen ook boven elkaar worden geplaatst, wat dan een theoretische verdubbeling van de opslagcapaciteit op hetzelfde vloeroppervlak inhoud. De handmatige vullingsgraad ligt afhankelijk van het aantal invoerpunten tussen de 1.200 en 1.800 artikelen per uur per persoon.

 

De performance output parameter ligt globaal rond de 4,5 artikelen per seconde. Dat wil zeggen: op continu maximale snelheid is dit A-frame binnen 6,5 minuten helemaal leeg. Rekening houdend met het bijvullen, komt dit er op neer dat er ergens tussen de 50 en 350 artikelen per klant per dag probleemloos kunnen worden verwerkt. De artikelen worden in porties uitgesorteerd op een enigszins concave transportband voor platte producten en op een gesectioneerde band met meenemers voor ronde producten.

Derde generatie
Op de afgelopen CeMAT maakten beursbezoekers voor het eerst kennis met de nieuwe Universal Product Dispenser (UPD) van Knapp en de Viapick van Viastore. Dit zijn volautomatische orderpicksystemen. Functioneel gezien zijn het A-frames, al lijken deze machines er uiterlijk in de verste verte niet meer op.

 

Deze indrukwekkende systemen kunnen ook fastmovers in diverse vormen en maten aan. Deze volautomaten vergen ook een fikse investering en zijn dus niet voor iedereen snel rendabel te maken. De UPD heeft een volautomatisch horizontale aanvoer van artikelen. Het tijdrovende handmatig aanvullen en de beperkte verwerkingscapaciteit zijn hiermee vervallen.

 

De artikelen hoeven ook niet meer – zoals bij een traditionele A-frame – eenvormig te zijn, maar kunnen diverse afwijkende vormen en maten verwerken. De Viapick van Viastore (tegenwoordig Scarabee) werkt overeenkomstig. Beide machines worden nog nergens in de praktijk toegepast.

Hogere output
Conventionele A-frames van de eerste generatie zijn in principe ontworpen voor de uitgifte van slowmovers. De definitie daarvan is niet overal dezelfde. Er blijken hierover zelfs verschillen per land en systeemleverancier te zijn. Eén tot vijf artikelen per orderregel wordt vaak als norm gehanteerd, waarmee een doorsnee A-frame nog goed uit de voeten kan. Bij deze hoeveelheden is de aanvulfrequentie redelijk in balans met de uitgiftesnelheid.

 

De ontwikkelingen bij A-frames hebben echter niet stilgestaan, met als resultaat dat de tweede generatie ook medium- tot fastmovers aankan. Volumes van 1200 orders per uur zijn realiseerbaar. Knapp heeft zelfs een ultra high-speed versie die 2000 orders per uur doet. Deze wordt wereldwijd toegepast bij Avon Cosmetics. Het snelheidsmonster van SSI Schaefer-Peem voor medium- en fastmovers is de Multitec-Pemat. Deze machine wordt toegepast door kantoorartikelen groothandel Office Depot in Zwolle.

Reageer op dit artikel