artikel

Hoe werken case picking systemen?

Warehousing

Hoe werken case picking systemen?
Het gewenste eindresultaat van het orderverzamelen door een supermarktketen: een mixed pallet of rolcontainer.

Een case picking systeem is allesbehalve een simpele machine. Het is een samenstelsel van machines, met elkaar verbonden via conveyors. Het proces dat door de machine wordt uitgevoerd, is op te knippen in vier verschillende stappen. Voor elke stap zijn verschillende technieken ontwikkeld.

Voor een case picking systeem is de beginsituatie en de gewenste eindsituatie van belang: de wijze waarop de artikelen het dc binnenkomen en de wijze waarop ze het dc dienen te verlaten.

 

De beginsituatie is dat de artikelen – uitzonderingen daargelaten – binnenkomen op pallets. Elke pallet bevat normaal gesproken niet meer dan één artikelsoort. Soms bevatten pallets twee of meer artikelsoorten, maar dan zijn die van elkaar gescheiden in lagen.

 

Gewenste eindsituatie

Na het orderpickproces dienen de gepickte artikelen in rolcontainers of op pallets te worden verzonden naar de winkels. Omdat veel supermarkten dagelijks en soms zelfs meerdere keren per dag worden beleverd, gaat het vaak om slechts enkele colli per artikelsoort.

 

De colli dienen zodanig gesorteerd en gestapeld te worden, dat het vullen van de schappen zo efficiënt mogelijk kan plaatsvinden. Dat betekent dat artikelen die in de winkel naast elkaar liggen, op dezelfde rolcontainer dienen te belanden. Daarnaast mogen de kwetsbare artikelen niet onderop belanden om te voorkomen dat ze bezwijken onder het gewicht van de andere artikelen. Elke uitgeleverde rolcontainer of pallet bevat dus veel verschillende colli met verschillende vormen  en formaten.

 

Vier stappen in case picking

Om zonder menselijke tussenkomst van de beginsituatie tot de gewenste eindsituatie te komen, dient een case picking systeem vier stappen uit te voeren:

  • Stap 1: depalletiseren. De pallet dient allereerst ontstapeld te worden, zodat alle colli individueel benaderd kunnen worden.
  • Stap 2: opslag. De individuele colli dienen allemaal apart opgeslagen te worden, zodat ze op het juiste moment automatisch kunnen worden gepickt.
  • Stap 3: picken. De colli dienen in de juiste volgorde uit het opslagsysteem afgevoerd te worden.
  • Stap 4: stapelen. Tot slot moeten de colli in de juiste volgorde op een stabiele manier op een pallet of in een rolcontainer worden gestapeld.

 

Stap 1: depalletiseren

Het ontstapelen van pallets gebeurt normaal gesproken laag voor laag. Een complete palletlaag wordt in één keer van de pallet geplukt en op bijvoorbeeld een tray of een conveyor geplaatst. Vervolgens dienen de colli in elke laag van elkaar gesepareerd te worden. Daarvoor zijn verschillende technieken beschikbaar.

 

Stap 2: opslag

Omdat niet alle colli tegelijkertijd nodig zijn, is tussentijds opslag noodzakelijk. Opslag kan op verschillende manieren. Elke colli kan bijvoorbeeld individueel worden opgeslagen op een aparte locatie. Het is echter ook mogelijk om de colli in kanalen op te slaan, bijvoorbeeld in doorrolstellingen. Een andere variant is opslag van complete palletlagen. Het separeren van de colli gebeurt dan pas nadat een palletlaag uit het opslagsysteem is gehaald.

 

Stap 3: picken

In conventionele magazijnen is dit mensenwerk. Orderpickers lopen met picklijsten of barcodescanners langs de picklocaties. Het warehouse management systeem bepaalt de looproute, zodat dat de artikelen zonder dat de orderpickers dat beseffen in de juiste volgorde worden gepickt.

 

Voor een case picking systeem betekent dit dat de colli uit het opslagsysteem moeten worden gehaald en in de juiste volgorde naar de pallet of rolcontainer getransporteerd dienen te worden.

 

Stap 4: stapelen

De laatste stap is misschien ook wel de lastigste. Het stapelen van de colli op een pallet of rolcontainer. Het stapelen dient zodanig te gebeuren dat de stapel stabiel is en niet omvalt. Dat is lastig omdat de colli verschillende vormen en formaten hebben, omdat ze niet allemaal even hoog zijn en omdat er verschillende colli in één laag zitten. Daarnaast dienen de colli gestapeld te worden in de volgorde die het mogelijk maakt de schappen in de winkels efficiënt aan te vullen.

 

De volgorde waarin de colli worden aangevoerd en waarin de pallet of rolcontainer wordt gestapeld, wordt op basis van alle randvoorwaarden en de afmetingen en gewichten van de colli bepaald door een complex IT-systeem.

Reageer op dit artikel