artikel

Ergonomie bij supersnelle orderpick stations

Warehousing

Ergonomie bij supersnelle orderpick stations
Een infographic met de resultaten van het onderzoek naar de ergonomie van Vanderlande's supersnelle orderpick station.

Bij high speed orderpicking kan en mag de rol van de mens niet worden uitgevlakt. Nek, schouders, ellebogen, polsen en rug lopen risico’s als er niet goed is nagedacht over een ergonomische inrichting van de werkplek. Alleen een optimale ergonomie kan een duurzame productiviteit garanderen. Dat blijkt uit een rapport van TNO.

Artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in T+O Warehousing nr. 10, 2008.

 

Als gevolg van onder meer stijgende loonkosten, groeiende concurrentie en een roep naar verdere reductie van het aantal pickfouten genieten high performance orderverzamelstations grote belangstelling. Steeds meer bedrijven zijn geïnteresseerd in een orderverzamelstation waar de orderpicker snel en efficiënt zijn orders kan verzamelen. Een productiviteit van 1.000 picks per uur is al lang geen uitzondering meer.

Zeker zo belangrijk is echter de inrichting van de werkplek. Wil de orderpicker de genoemde hoge productiviteit over meerdere uren volhouden, dan moet het orderverzamelstation zo ergonomisch mogelijk zijn ingericht. Bovendien nemen de eisen met betrekking tot de arbeidsomstandigheden alsmaar toe. Bij de ontwikkeling van het nieuwe pick@ease-systeem besteedde Vanderlande Industries dan ook ongekend veel aandacht aan die ergonomie.

 

Op verzoek van de producent onderzocht TNO verschillende configuraties op capaciteit, de duur van de werkzaamheden voor de orderpicker en de lichamelijke belasting. Het onderzoeksinstituut legde op iedere slak zout, zodat uiteindelijk het meest optimale systeem boven tafel kwam. De testen en de ergonomische features van het pick@ease-systeem zijn zelfs gevalideerd door TüV Nederland.

Spiervermoeidheid en RSI
Verschillende opstellingen zijn door TNO onderworpen aan theoretische testen. "Bij alle werkstations is de werkdruk hoog, gezien het grote aantal items dat gepickt dient te worden. Daardoor is ook het aantal lichaamsbewegingen groot. Bij dergelijke bewegingsfrequenties is het belangrijk dat een orderverzamelaar binnen veilige marges blijft. Gebrek aan ergonomie leidt immers tot spiervermoeidheid op de korte termijn en kan op langere termijn RSI veroorzaken", stelt Michiel de Looze, die de testen namens TNO heeft uitgevoerd.

Volgens het onderzoeksrapport is dat bij veel bestaande werkstations echter niet het geval. Uit de testen blijkt bijvoorbeeld onder meer dat voorraadbakken en klantenbakken het beste op één level kunnen worden aangeleverd, zodat de hoek die de bovenarm maakt nooit groter is dan 60 graden.

"Dat is minder belastend voor de schouders en de bovenarmgewrichten van de orderverzamelaar dan het traditionele model, waarbij de voorraadbakken bijvoorbeeld schuin staan op een hoger level en de klantenbakken onderlangs komen", legt De Looze uit.

Verder blijkt dat continu haaks draaien, bijvoorbeeld van artikelbak naar orderbak, een onnodige belasting levert voor de onderrug. Datzelfde geldt wanneer er ver gereikt moet worden. In dat laatste geval worden bovendien ook de schouders extra belast. Tevens laten de testen zien dat het wegvallen van loopbewegingen leidt tot vermoeidheid. Er wordt daarom aanbevolen nooit langer dan een uur stil te staan.

Praktijktesten
"Het hoeven overigens niet eens zware bewegingen te zijn die zorgen voor klachten. De langdurigheid van verkeerde bewegingen kan op termijn leiden tot RSI. Dat is ook de reden waarom je orderverzamelwerkzaamheden met dergelijke, hoge productiviteit in de praktijk beter niet langer dan vier uur, inclusief een kwartier pauze, achter elkaar kunt doen", weet De Looze. Om meer zekerheid te verkrijgen over die duurzame productiviteit is het nieuwe systeem ook aan praktijktesten onderworpen. Daarbij stonden twee vragen centraal: Wat is de invloed van de werkduur op de productiviteit? En zullen fysieke en mentale effecten toenemen en/of acceptabele niveaus overschrijden?

Aan de praktijktesten deden vier mannen en vier vrouwen mee in de leeftijd van 19 tot 52 jaar. Hun lichaamslengte varieerde van 1,53 tot 1,86 meter. Alle proefpersonen kregen voorafgaand aan de test een training van 30 minuten. Tijdens de eerste 15 minuten moest elke orderverzamelaar zijn of haar eigen maximaal acceptabele werktempo bepalen. Dit tempo is vervolgens vier uur lang volgehouden. Tijdens de test zijn vastgelegd:

  • Productiviteit (items per minuut gepickt);
  • Ervaren ongemakken (in nek/ schouders/bovenarmen, onderarmen/handen, rug en onderrug);
  • Hartslag;
  • Vermoeidheid in de spieren (onderarmen/handen);
  • Houding en bewegingen van bovenlichaam en
  • Ervaren mentale inspanning.

De belangrijkste testresultaten zijn opgenomen in onderstaande infopraphic.

 

 Download hier de infographic om de resultaten te bekijken

Tot 900 regels per uur

Bij het pick@ease-systeen koos Vanderlande uiteindelijk voor een ‘cockpitopstelling’. De voorraadbakken worden in het midden van het station aangeleverd, terwijl de klantenbakken in een hoek van ongeveer 15 graden aan weerszijden op hetzelfde niveau worden aan- en afgevoerd. De orderverzamelaar kan hierdoor met een logische draaibeweging snel en gemakkelijk de items in de betreffende klantenbakken leggen, zonder dat daarvoor onnodige lichamelijke inspanning is vereist. Ook de displays waarop de orderverzamelinformatie wordt getoond, volgen het ergonomische cockpitmodel. Om nek en schouders te ontlasten, is de leeshoek maximaal 30 graden.

Standaard kan er voor zes klantenbakken tegelijk worden verzameld en is een productiviteit van ongeveer 900 orderregels haalbaar, blijkt uit praktijktesten.

Voor een optimale werkhouding dient de elleboog van de orderverzamelaar ongeveer 10 cm boven de werkhoogte te zijn. Het platform van het werkstation van de pick@ease kan daarom voor elke individuele orderverzamelaar automatisch worden ingesteld op de optimale werkhoogte van 90 tot 110 centimeter. Zo kan een extra productiviteitsverbetering tot 10 procent worden gerealiseerd.

Reageer op dit artikel