artikel

Intertaste implementeert WMS met verstandige stappen

Warehousing

Intertaste implementeert WMS met verstandige stappen
Intertaste implementeert WMS met verstandige stappen

De wens om alles scanbaar te maken zette Intertaste en plantmanager Marcel den Hertog op het spoor van WMS. Tot direct resultaat leidde het niet, maar met de wijsheid van een teleurstelling ging de implementatie een tweede keer een stuk soepeler. En alsnog worden alle activiteiten bij de kruiden- en specerijenfabrikant nu inzichtelijk gemaakt.

De wens om alles scanbaar te maken zette Intertaste en plantmanager Marcel den Hertog op het spoor van WMS. Tot direct resultaat leidde het niet, maar met de wijsheid van een teleurstelling ging de implementatie een tweede keer een stuk soepeler. En alsnog worden alle activiteiten bij de kruiden- en specerijenfabrikant nu inzichtelijk gemaakt.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Intertaste   Leverancier/dienstverlener: Logifact Group
Plaats: Puttershoek  
Branche: overige industrie   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname:
Productnaam: WMS  

 

Stapje voor stapje worden zaken als voorraadniveaus bij Intertaste in het Zuid-Hollandse plaatsje Puttershoek inzichtelijker gemaakt dan ze waren. De keuze van de kruiden- en specerijenfabrikant is gevallen op de LogiFact WMS-oplossing (Logifact Group), een op SAP-gebaseerd warehousemanagement systeem.

 

WMS sluit goed aan op ERP

De WMS-oplossing die nu steeds verder wordt uitgerold binnen Intertaste sluit prima aan op het al in gebruik zijnde ERP van SAP. Dit in tegenstelling tot de eerste keuze die door de producent werd gemaakt. Intertaste maakte drie jaar geleden de keuze om een scanoplossing te koppelen aan het ERP, maar het bleek niet mogelijk om alles scanbaar te maken en voorraadniveaus inzichtelijk te maken. Het project werd stilgezet. Den Hertog: "We hadden op het moment van stilzetten al een aantal zaken ingevoerd, maar we wisten ook dat die niet al te veel resultaat zouden opleveren. En de insteek van dat project klopte ook niet. Zelf zag ik graag een softwarematige oplossing in gebruik die niet zozeer de manier van werken zou dicteren, maar die het management en de werknemers zou faciliteren. We wilden de manier van werken niet honderd procent aanpassen."

 

Zelf kennis van systeem opbouwen

Den Hertog bracht samen met zijn IT-manager een bezoek aan de WMS-dag en raakte er met LogiFact in gesprek. "We wilden zo min mogelijk maatwerk en dat is mogelijk doordat deze WMS-oplossing in SAP zelf voorhanden is." Volgens de plantmanager is er in de loop van de gesprekken die plaatsvonden tussen implementatiepartner en Intertaste een opzet bedacht waarbij zowel de IT’ers vanuit Intertaste als de consultants vanuit LogiFact deel uit zouden maken van het implementatie projectteam. "De bouwers van LogiFact weten hoe ons softwaresysteem in elkaar zit, wij weten natuurlijk alles over onze manier van werken. Die kennis delen leek me bijzonder zinvol, al was het maar omdat je dan als er in een later stadium iets misgaat alles in eigen hand hebt", aldus Den Hertog.

 

[fotoalbum] 

 

Livegang in tweeën geknipt

De plantmanager noemt de eerste week na de livegang spannend. Het betreft de livegang van het eerste deel van de implementatie. "Je vraagt je af hoe dit moet, en dat, maar vanaf week drie was het al een stuk rustiger. In totaal werken er nu acht man met het nieuwe warehousemanagement systeem." De expeditiewerkzaamheden gingen als eerste live, inmiddels verlopen ook de werkzaamheden van de binnenkomende goederen via het WMS. De ervaring van het mislukken van het implementeren van het scanproces is de reden dat bij Intertaste ervoor is gekozen om de livegang in tweeën te knippen. "We wilden gewoon zeker weten dat het eerste traject zou werken voordat we aan het tweede deel zouden beginnen. Ik noem dat een gezond stukje wantrouwen richting de implementatiepartner, die elke klant behoort te hebben."

 

Maatwerk in WMS vermijden

Maatwerk wilde Intertaste zoveel mogelijk vermijden. Dat is gelukt is de mening van Den Hertog. Niet dat de producent helemaal geen aanpassingen in de warehousemanagement oplossing heeft laten doorvoeren. Zo’n tien procent van de standaard WMS instellingen zijn aangepast aan de werkwijze van Intertaste. Den Hertog: "Als we negentig procent van onze zaken kunnen standaardiseren in de software, dan lijkt het me dat die tien procent aan niet-standaard handelingen wel te verantwoorden is, het totaal wordt er immers door die werkwijze eenvoudiger en efficiënter door."

 

Meer voorraadgegevens

Een van de belangrijkste voordelen van het nieuwe WMS is volgens de plantmanager het hebben van veel meer data over de voorraden voorheen. "We beschikken nu over heel veel gegevens zodat we ook heel gericht kunnen kijken naar verbeteringen. Alle voorraadgegevens staan nu in het systeem, maar we hebben nog niet de eigen prespaties mee bekeken. Zodoende weten we nog niet of we zaken moeten veranderen, zoals de locatie van artikelen, zoals de snellopers." Volgens Den Hertog is er bewust voor gekozen even te wachten met het meten van prestaties, omdat er zo vlak na de implementatie eventueel nog kleine onderdelen van de eigen werkwijze of het systeem doorgevoerd moesten worden.

 

Geen tussenweggetjes meer open door koppeling WMS en ERP

De werkwijze is op punten toch iets aangepast binnen Intertaste. Een binnenkomende order wordt nu in SAP klaargezet voor verzending. Ook de transportorder wordt nu in het WMS klaargezet, net als de bevestiging in het magazijn. "Die laatste stap was ons onbekend. Maar nu we eraan gewend zijn dit te doen weten we ook waarom het systeem het wel of niet accepteert. Eerder gingen er teveel zaken op verschillende manieren, met de invoering van het WMS en de koppeling met het ERP zijn er geen tussendoor weggetjes meer open."

 

Orderpickers zelf volgorde bepalen

Orderpickers kunnen nog net als voor de implementatie zelf bepalen waarmee ze beginnen. Bij een spoedafhandeling zullen ze wel de afhandeling moeten volgen zoals die door de werkplanner wordt aangereikt. De gewone pickbon is nu voorzien van een barcode. "En pas als de barcode op het gereed zijnde product is gescand, dan kan het door naar het magazijn. Overigens hebben we ook besloten om niet tijdens alle stappen te scannen. Tijdens het mengen van de kruiden scannen we niet, dat is gewoonweg teveel werk en het levert niet voldoende voordelen op."

Reageer op dit artikel