artikel

Draadloos wegen met Bluetooth

Warehousing

Het voordeel van wegende heftruckvorken is dat het ladinggewicht voor de heftruckchauffeur direct afleesbaar is op het display. Het gemeten gewicht kan tevens als controle gelden voor het WMS. Dankzij Bluetooth hoeft er geen bekabeling meer te worden aangebracht en laat het weegsysteem zich binnen enkele minuten monteren.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in T+O Heftrucks op 15 april 2009.

De iForks van Ravas Europe zijn geschikt voor montage op vorkheftrucks, reachtrucks en smallegangen trucks. Doordat alle componenten volledig geïntegreerd zijn in de vorken, kennen deze weegvorken geen enkele externe bekabeling en kan het weegsysteem binnen enkele minuten aangebracht worden op elke vorkheftruck. In dit geval betekent dat ‘plug & weigh’. Elke last die met de truck wordt opgenomen, is vanaf dat moment direct nauwkeurig gewogen. De beide weegvorken communiceren het opgenomen gewicht via Bluetooth met de indicator in de cabine. Alle elektronica- en voedingscomponenten zijn volledig bestand tegen ruw gebruik, maar bovendien compact gebleven, zodat de maten van de weegvorken (B x D = 133 x 58 mm) dicht bij die van standaard heftruckvorken blijven en de gebruiker zodoende niet hoeft in te leveren op het normale handlingsgemak van pallets. 
 

Functionaliteiten

De gewichtsindicator in de cabine toont het gewicht van de last op de vorken en toont diverse weegfunctionaliteiten, waaronder bruto/netto wegen, totaalgewichten per zending, code-invoer, datum-/tijdregistratie en een telfunctie. De indicator kan de weeginformatie overdragen aan een printer, een truckterminal of direct naar een WMS of ERP-systeem sturen, via RS232, Bluetooth of WiFi. Het display heeft een heldere achtergrondverlichting, zodat het zelfs in de donkere hoekjes goed afleesbaar is. De iForks zijn uitgerust met ‘Digital Calibration Technology’: via de toetsen van de indicator kan het weegsysteem snel en nauwkeurig digitaal afgeregeld (geijkt) worden. Dit maakt het weegsysteem betrouwbaar en onderhoudsvriendelijk.
 

Meetduur

Het draadloze weegsysteem wordt gevoed door robuuste, uitwisselbare batterijmodules. De gebruiker kan het powermanagement zelf regelen. Het weegsysteem heeft een ‘auto-shut-off’ functie die de elektronica automatisch uitschakelt wanneer deze gedurende langere tijd niet gebruikt wordt. Via een powermanagementmenu op de indicator kan de gebruiker de uitschakeltijd zelf aanpassen aan het gebruik en de inzet van de truck. 
   

Rol gewicht belangrijker

Gewicht speelt een steeds belangrijkere rol bij het in- en externe transport van goederen en materiaalstromen. Binnenkort treedt de nieuwe wet ‘Wegvervoer Goederen’ in werking. Daarmee wil de wetgever de factor gewicht in aansprakelijkheidskwesties rondom overbelading vastleggen. En wel daar waar het gaat om verantwoordelijkheid van de afzender van goederen en het specificeren van een juist transportgewicht. Die wet zorgt ervoor dat de afzender bij overbelading kan worden beboet op grond van de wet ‘Economische Delicten’. Ook als het gaat om het controleren van inkomende goederen of het gebruik van een mobiel weegsysteem in productieprocessen. Materialen moeten verplaatst en gewogen worden. Weegvorken doen beide in één handeling.

Reageer op dit artikel