artikel

Asics in eerste dc live met WMS

Warehousing

Asics in eerste dc live met WMS
Johnny de Witte van Asics over de implementatie van het WMS: 'We hebben nu realtime zicht op processen en voorraden'.

De Japanse sportschoenenfabrikant Asics heeft op 1 november een nieuw WMS in gebruik genomen. Het WMS komt in de plaats van het ERP-systeem Microsoft Dynamics NAV, dat tot dan toe werd gebruikt. Bijzonder is dat dit nieuwe WMS in meerdere dc’s zal worden gebruikt.

De Japanse sportschoenenfabrikant Asics heeft op 1 november een nieuw WMS in gebruik genomen. Het WMS komt in de plaats van het ERP-systeem Microsoft Dynamics NAV, dat tot dan toe werd gebruikt. Bijzonder is dat dit nieuwe WMS in meerdere dc’s zal worden gebruikt.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Asics Europe   Leverancier/dienstverlener: Infor
Plaats: Hoofddorp  
Branche: fast moving consumer goods   Bedrijfsgrootte: groot: 400 of meer werknemers
Bedrijfstype: Groothandel   Datum ingebruikname: 01-11-2008
Productnaam: Infor WMS  

 

Asics beschikt sinds 2005 over een dc van 19.500 vierkante meter in Neuss, onder de rook van Düsseldorf. Hiervandaan worden klanten in de Benelux, Duitsland en Oostenrijk beleverd. Dit dc moest twee oude warehouses vervangen: één in Duitsland van 15.000 vierkante meter en één in Rotterdam van 4.500 vierkante meter.

 

In het dc werken 38 mensen. In piekperiodes kan dat aantal oplopen tot zo’n 60 magazijnmedewerkers. Het aantal stock keeping units ligt tussen de 20.000 en 30.000. Dat is inclusief alle verschillende maten en kleuren van één model.

 

ERP-pakket

Aanvankelijk werd de operatie in dit dc aangestuurd met het ERP-pakket Microsoft Dynamics NAV, beter bekend onder de naam Navision. Dit systeem bood echter niet de voordelen van een modern WMS, zoals de mogelijkheid om realtime te werken.

 

In januari 2007 besloot Asics op zoek te gaan naar een nieuw WMS. Allereerst werden de processen uitgebreid in kaart gebracht. Vervolgens werd een longlist en een ‘request for proposal’ opgesteld. De longlist bestond uit WMS-leveranciers die aantoonbaar ervaring hadden met de fashion-industrie, multisite warehousing en de ondersteuning van verschillende talen in Europa.

 

Shortlist

Uiteindelijk bleven drie partijen over: Manhattan Associates, SAP en Infor. Met die drie partijen is Asics uitgebreid in conclaaf gegaan. De WMS-leveranciers  verzorgden workshops, waarin zij probeerden aan te tonen dat hun systeem de klus aankon.

 

Op basis van alle opgedane kennis en ervaringen met de drie leveranciers, stelde het team van Asics een ranglijst op. Die ranglijst was gebaseerd op verschillende elementen met verschillende weegfactoren. Het resultaat:

  1. Manhattan: 69 %
  2. Infor: 64 %
  3. SAP: 57 %

 

Contactonderhandelingen

In oktober 2007 startte Asics de contractonderhandelingen met twee partijen: Manhattan en Infor. Uiteindelijk werd het contract getekend met Infor. De doorslag werd niet alleen door de prijs gegeven, maar ook door het feit dat Infor sterker was in de ondersteuning van multisite warehousing.

 

In november 2007 startte Asics met de implementatie. Doelstelling was om 24 weken later, in april 2008, al live te gaan. "Een erg agressieve tijdlijn", beseft ook logistiek manager Johnny de Witte van Asics.

 

Uitstel

Op het laatste moment heeft Asics moeten besluiten tot uitstel. "We hadden meer tijd nodig om te testen. Bovendien zaten er nog twee bugs in het systeem. Door zowel ons als de softwareleverancier is de planning te positief ingeschat", aldus De Witte.

 

De Witte wilde leverproblemen ten koste van alles voorkomen. De directie van de Japanse specialist in sportkleding en vooral sportschoenen eiste dat er geen risico’s genomen zouden worden. "Er zijn genoeg voorbeelden van bedrijven die na een software-implementatie een tijd lang niet hebben kunnen leveren", weet De Witte, die de voorbeelden van Coca-Cola en Sony aanhaalt.

 

Ingebruikname

Uitstel van de live-datum betekende echter meteen een half jaar uitstel, tot 1 november 2008. De Witte: "We wilden per se in een dalperiode over op het nieuwe systeem, niet in het hoogseizoen. Dan is het rustiger en hebben mensen meer tijd om te wennen aan het systeem."

 

Voor de tweede poging had Asics dus tijd genoeg. Die tijd is volop besteed aan testen en trainen van medewerkers. Het gevolg was een nagenoeg probleemloze ingebruikname. "We hebben hier en daar wel wat parameters moeten bijstellen, maar we zijn nog geen proces tegengekomen dat we achteraf anders hadden moeten inrichten."

 

Controle en zichtbaarheid

Het nieuwe WMS van Infor zorgt voor betere controle en zichtbaarheid. "We hebben nu realtime zicht op processen en voorraden, dat waren we niet gewend. In de oude situatie werd nog te vaak even iets op een papiertje genoteerd", aldus De Witte.

 

Het nieuwe WMS leidt ook tot efficiënter werken. Vroeger moest de heftruckchauffeur zelf op zoek naar een vrije locatie. Nu stuurt het systeem de chauffeur direct naar de beste locatie voor een pallet en geeft hem en passant ook nog de opdracht om op de terugweg een andere pallet mee te nemen.

 

Cyclecounting

Tot slot ondersteunt het WMS cyclecounting. Asics hoeft het magazijn dus niet meer twee of drie dagen stil te leggen voor het inventariseren van de voorraad. "Twee dagen lang ging er dan niks in of uit, en konden wij dus ook niet leveren. Dat is nu niet meer aan de orde", stelt De Witte.

 

De volgende stap is implementatie van het WMS in het dc in Engeland. Dat project staat voor 2009 op het programma. Als ook het dc in Engeland succesvol live is, kunnen beide dc’s in elkaars voorraden kijken. Dat maakt het makkelijker om met voorraden tussen de dc’s te schuiven. Aan het eind van een seizoen moet dat leiden tot minder overtollige voorraden.

Reageer op dit artikel